Pitkämäki: ”En ole koskaan ollut näin tyytyväinen viidennestä sijasta”

Pitkämäki: ”En ole koskaan ollut näin tyytyväinen viidennestä sijasta”

Tero Pitkämäki käveli keihäsfinaalin jälkeen haastatteluihin syystäkin iloisen ja tyytyväisen oloisena. Siihen oli runsaasti syytä, sillä hän heitti Lontoossa MM-loppukilpailussa kauden toiseksi parhaan heittonsa 86,94. Se toi tällä kertaa viidennen sijan. Voittoon heitti Saksan Johannes Vetter tuloksella 89,89 ennen ennätyksensä heittäneitä tsekkejä Jakub Vadlejchia (89,73) ja Petr Frydrychiä (88,32).

– Juttelin Vetterin kanssa kentällä. Sanoin hänelle: olet sinä uskomaton mies. Hän sanoi minulle: uskomaton olet sinäkin, Pitkämäki kertoi.

Molemmat tiesivät, mistä puhuivat. Molempien suoritukset olivat Lontoossa lauantaina erittäin kovat.

– En ole koskaan ollut näin tyytyväinen viidennestä sijasta. Ei jäänyt jossiteltavaa. Karsinta toi varmuutta. Ensimmäinen heitto oli perusheitto, toiseen yritin lisätä vauhtia, mutta se ei pysynyt kasassa. Kolmanteen otin vauhtia pois ja siinä oli myös tilanne, joka sytytti, Pitkämäki sanoi.

Tilanteella hän viittasi tuolloin kahdeksanteen sijaansa, jolle ensimmäisen kierroksen 83,49 oli hänet jättänyt. Pitkämäki onnistui kolmannellaan petraamaan sitä 86,94:ään, joka myös jäi lopulta hänen parhaakseen. Ensimmäisen ja kolmannen heittonsa hän heitti aavistuksen normaalia rauhallisemmasta vauhdista.

Epävarmoista tunnelmista karsintaan lähtenyt Pitkämäki sai karsinnasta ja 85,97 kantaneesta heitosta hyvät eväät finaaliin. Samalla tavalla hän verrytteli minimaalisesti ja pyrki säästämään energiaa myös ennen loppukilpailua.

– Karsinta loi vähän itsevarmuutta. Verryttelyssä tuntui paremmalta kuin ennen karsintaa. Kun täällä sai heitettyä kauden toiseksi ja kolmanneksi parhaat heitot, ei voi olla pettynyt. Enempää ei voinut odottaa.

Pitkämäki oli jo aiemmin kertonut miettivänsä uran jatkoa viime syksyn tapaan kauden jälkeen.

– Kyllä onnistumiset aina siihen vaikuttavat. Päätös syntyy kuitenkin vasta syksyllä pienen loman jälkeen. Toki jatkaminen olisi vaikeampaa, jos täältä olisi pitänyt lähteä leuka lattiassa, Pitkämäki sanoi.

Vetter: Jännitin loppuun asti

Mestariksi heittänyt Vetter takoi pitkiä heittoja jo verryttelyssä ja heitti itse kilpailussa neljällä parhaalla heitollaan 89,89-89,78-87,22 ja 87,71.

– Sillä ei ollut sinällään väliä, oliko voittotulos 85 metriä vai enemmän, tärkeintä oli voitto. Olisin toki halunnut heittää sen 90 metriä. Vasen puoli kuitenkin petti hieman parhaissa heitoissa. Siihen meni se 2-3 lisämetriä, Vetter sanoi.

Vetter johti kilpailua alusta loppuun, mutta jännitti mestaruutensa puolesta loppuun asti. Kun voitto viimein varmistui ennen omaa viimeistä heittoa, helpotus purkautui kyyneleinä.

– Jännitin loppuun varsinkin, että Thomas (Röhler) tulee sieltä ohi, Vetter tunnusti.

Röhlerin jääminen mitalien ulkopuolelle oli pieni pettymys myös Vetterille.

– Olisin halunnut olla mitalikorokkeella Röhlerin kanssa, Vetter sanoi.

Röhler: Nyt oli Vetterin päivä

Kisaan yhtenä suosikeista lähtenyt Röhler jäi 88,26 kantaneella heitolla neljänneksi.

–  Röhlerillä on usein heittäminen päivän kunnosta kiinni. Nyt näki, ettei hänellä ollut ihan paras päivä, Tero Pitkämäki sanoi.

Röhler muistutti, että keihäänheitossa pitkä heitto on joskus kiinni millin kokoisista asioista.

–  Nyt oli Vetterin päivä, minun päiväni oli viime vuonna. Tämä on pienistä asioista kiinni. Omat heitot olivat tasaisen varmoja ja hyviä, mutta joskus voi sattua niin, etteivät ne riitä, saksalainen tuumi.


vetter_johannes_london.jpg