Pitkämäki: Chopra ja Peters suosikit – Helander hyvässä vireessä finaaliin – Etelätalolla rahkeet parantaa karsinnasta

Oliver Helanderilla ja hänen valmentajallaan Tero Pitkämäellä on tarkka suunnitelma varhain sunnuntaina käytävään keihäänheiton MM-finaalin. Isoja muutoksia siihen, kuinka karsinnassa toimittiin, ei ole tarvetta tehdä.

– Karsinnassa oli suunnitelma. Siitä pidettiin kiinni ja lopputulos oli ihan hyvä. Finaalissa suunnitelma on samantyyppinen. Ehkä verryttelyheittoihin otetaan pikkuisen tehoa lisää, mutta minimimäärällä heittoja edetään, Pitkämäki totesi perjantaina.

– Karsinnan suunnitelma tehtiin kauden kokemusten pohjalta niin, että finaalissa olisi mahdollisuus menestyä. Jos Oliver olisi karsinnassa heittänyt 6-7 kertaa kovempaa, hän olisi ulkona finaalin mitalitaistelusta.

Nyt tilanne on Pitkämäen mukaan hyvä.

– Oliver sanoi, ettei tunnu missään, että olisi eilen heittänyt, mikä on hänelle hyvä. Normaalisti hän on kisan jälkeen, että perkule, kun on olkapää kipeä, Pitkämäki totesi perjantaina.

– Olkapäälle tehtiin karsinnan jälkeen vähän kylmähoitoa ja hierontaa. Nyt karsinnan jälkeisenä päivänä ohjelmassa oli uudelleen kylmähoitoa ja punttisalilla jotakin terävää.

– Se on todennäköisempää, että pidempi heitto Oliverilta tulee siinä kolmen ekan kierroksen aikana, Tero Pitkämäki arvioi.

”Heittojen määrä ei huolestuta”

Helander on olkapää- ja muiden vaivojen takia joutunut vuosien mittaan rajoittamaan kovien heittojen määrää. Pitkämäki uskoo, että MM-finaalissa kellään ei ole yhtä vähän heittoja tehtynä, mutta Helanderin tapauksessa se ei ole este menestykselle.

– Heittojen määrä ei huolestuta. Helanderille tuli talvella heittoja paljon. Kesällä ei niin paljon. Ennen tänne lähtöä tehtiin Suomessa heittoharjoitus, jossa heitettiin noin 30 heittoa, Pitkämäki kertoo.

– Oliverin perusominaisuudet ovat huippuluokkaa. Finaalissa ei ole ketään, joka olisi fyysisesti sen kovempi kuin Oliver. Myös tekninen osaaminen on hyvä. Potentiaali mielessä finaalissa kukaan ei ole Oliveria edellä.

Pitkämäki näkee, että Helanderin kilpailijat ovat häntä edellä vain käytyjen kilpailuiden määrässä, kilpailuihin liittyvässä rutiinissa ja pikkuasioiden hiomisessa.

– Se on todenköisempää, että pidempi heitto tulee Oliverilta kolmen ekan kierroksen aikana, Pitkämäki arvioi.

”Kultaan vaaditaan yli 90 metriä ja mitaliin 88 metriä”

MM-joukkueen keihäsvalmentajat Pitkämäki ja Petteri Piironen pitävät etukäteen finaalin kärkiniminä olympiavoittaja Neeraj Chopraa, hallitseva maailmanmestaria Anderson Petersiä sekä tshekki Jakub Vadlejchia ja Saksan Julian Weberiä.

– Jos keliolosuhde on sama kuin karsinnassa, kultaan vaaditaan yli 90 metriä ja mitaliin 88 metriä. Chopra on älyttömän varma, Petersilla voi olla ongelmia, jos tulee vastatuuli. Weberillä ja Vadlejchilla suoritus vaihtelee, Pitkämäki arvioi.

Helander totesi karsinnan jälkeen, että kykenee heittämään mitalilukemiin. Siihen uskoo myös valmentaja, jonka mukaan Helander osaa pitää myös kisajännityksen kurissa.

– Oliveria ei ole tarvinnut rauhoitella. Hän ollut täällä tasapainoinen. Ei näytä jännitys menevän mitenkään yli, Pitkämäki sanoo.

Lassi Etelätalolla on eväät nousta kahdeksan parhaan joukkoon, Tero Pitkämäki ennustaa. – Lassin viimeisessä karsintaheitossa oli hyvät tehot, mutta keihäs lähti vähän sukeltamaan. Se olisi voinut mennä hyvillekin mitoille, jos olisi ottanut vähän liitoa.

Finaali sytyttää Lassi Etelätalon

Pitkämäki näkee hyvänä, että MM-finaalissa on kaksi suomalaista. Hän uskoo myös, että Lassi Etelätalolta on lupa odottaa finaalissa parempaa, kuin karsinnassa heitetty 80,03.

– Se on hyvä, että on kaksi suomalaista finaalissa. Se ehkä rentouttaa tunnelmaa vähän, kun on tuttu kaveri, varsinkin Oliverin suhteen, Pitkämäki sanoo.

Pitkämäki näkee, että finaali on heittäjille helpompi kilpailu kuin karsinta.

– Finaaliin on helpompi suhtautua ja lähteä siellä täysillä liikkeelle. Karsintaan on monesti vaikeampi saada sellaista latausta. Se näkyi nyt Lassin kohdalla. Hän ei oikein meinannut syttyä. Veikkaan, että hänellä on finaalissa parempi vire päällä, Pitkämäki sanoo.

– Lassin viimeisessä karsintaheitossa li hyvät tehot, mutta keihäs lähti vähän sukeltamaan. Se olisi voinut mennä hyvillekin mitoille, jos olisi ottanut vähän liitoa.

Keihään MM-finaalin starttilista:

https://media.aws.iaaf.org/competitiondocuments/pdf/7137279/AT-JT-M-f—-.SL2.pdf

Keihäsfinaali 24.7. Ylen kanavilla:

Klo 4.35 M keihäs, finaali (Lassi Etelätalo, Oliver Helander)