Pitkämäki: Birminghamissa täytyy ottaa tilanne haltuun

Pitkämäki: Tätä on jahdattu vuosia

Tero Pitkämäen toiveet voitosta Rooman huipputasokkaaksi karanneessa Timanttiliigan keihäskilpailussa murenivat teknisesti vaisuihin heittoihin.

– Vähän oli heitossa hätäilyn makua. Veto lähti liian aikaisin, heitto aukesi ja tuki tuli hitaasti maahan, Pitkämäki harmitteli.

Pitkämäki sai ensimmäisellään hieman vajaat 80 metrin ja runttasi sitten neljännellään 82,72, joka riitti neljänteen sijaan.

– Pettynyt olen, etten saanut tekniikkaa kisan aikana korjattua. Vähän siinä oli sitä, että kun muut heittivät pitkälle, minäkin halusin heittää pitkälle, Pitkämäki totesi.

– Birminghamissa täytyy sunnuntain keskittyä omaan tekemiseen ja ottaa tilanne haltuun.

Kilpailun kärkitrio oli Roomassa liekeissä: hallitseva maailmanmestari tshekki Vitezslav Vesely heitti toisellaan 88,14. Paremmin hän on heittänyt vain kolme vuotta sitten Lontoon olympiakisojen karsinnassa, jossa hän kiskaisi ennätyksensä 88,34.

Roomassa Vesely jätti kisan kesken kahden heiton jälkeen.

– Kolme päivä sitten mietin koko kisaan osallistumista. Nyt nivusessa tuntui pientä kipua ja siksi päätin jäättää kilpailun kesken. Tässä tulee kuitenkin kaksi kilpailua kolmen päivän aikana, Vesely viittasi sunnuntaiseen Birmighamin kilpailuun.

Yego: En odottanut ennätystä

Petteri Piirosen valmentaja Julius Yego voi unohtaa puheet Ostravan heitosta. Hän kiskaisi silloin yliastutulla Kenian ennätyksen 86,88. Heitto tuli hyväksytyksi, kun virhe jäi toimitsijalta huomaamatta. Roomassa Yego siirsi maansa ennätyksen lukemiin 87,71, joka toi hänelle kilpailussa toisen sijan.

– Ostravan kisa oli olosuhteiden takia vaikea. Hain nyt vain parempaa tunnetta heittoon. En uskonut, että pystyisin parantamaan ennätystäni, Yego tunnusti

Uusiksi meni Rooman helteisessä illassa myös Trinidadin ennätys, kun olympiavoittaja Keshorn Walcott heitti kolmanneksi maansa ennätyksellä 86,20.

Timanttiliigan keihäänheiton pistekärkeen nousi Vesely viidellä pisteellä. Pitkämäki on pisteen päässä toisena.

Gatlin hurjasteli, aiturit kompuroivat

Justin Gatlin pinkoi Roomassa kauden toisen 100 metrin kilpailunsa ja se tuotti toisen huippuajan 9,75. Gatlinillä on nyt halussaan kuluvan kesän maailmantilaston kaksi parasta aikaa. Hänen Dohassa juoksema maailmantilaston kärkiaika on 9,74. 

– En mieti Usain Boltia vielä. MM-kisoihin on vielä aikaa, Gatlin sanoi, vaikka Bolt liikkunee amerikkalaisen aatoksissa verrattain usein.

Gatlinin mukaan Rooman kisa oli hänelle alkukauden kisaturneen päätösetappi. Seuraavaksi hän keskittää voimansa Yhdysvaltain mestaruuskisoihin, jotka kilpaillaan Eugenessa 26.-28. kesäkuuta.

– Niiden kisojen jälkeen harjoittelen kuukauden verran ja vietän aikaa poikani ja perheen kanssa, Gatlin kaavaili.

Gatlin oli Roomassa täysin ylivoimainen. Ranskan Jimmi Vicaut oli kilpailussa toinen kesän parhaallaan 9,98. Myötätuulta juoksussa oli vain 0,9 metriä sekunnissa.

Kejelchanilla kulkee, tähtiaiturit kompuroivat

Etiopialaisen Yomif Kejelchan, 17, askel oli Roomassa kevyt. Hän voitti 5000 metrin kilpailun kauden kärkiajalla 12.58,39 ja oli yksi viidestä kärkimiehestä, jotka alittivat 13 minuutin rajan. 

Kenian Paul Tanui oli toinen ennätyksellään 12.58,69. Hän oli kärjessä, kun 3000 ja 4000 metrin väliaikapyykit ohitettiin ajassa 7.46,83 ja 10.26,34.

Naisten 100 metrin aidoissa oli tarjolla dramatiikkaa. Olympiavoittaja Sally Pearson kaatui ja satutti rannettaan. Kesken jäi juoksu myös kesän maailmantilaston kärkinaiselta Jasmin Stowersilta sekä Brianna Rollinsilta. Stowersin jalka osui sen verran pahasti aitaan lopussa, että juoksu meni pipariksi. 

Yhdysvaltain Sharika Nelvis vei voiton hyvällä ajalla 12,52.

– Keskityin niin omaan juoksuuni, etten nähnyt noita kaatumisia, tuumi Nelvis, joka tavoittteena on juosta kesän mittaan 12,30:n pintaan menevä aika.

Kolmiloikassa kuubalainen Pedro Pablo Pichardo venytti toisella 17,96. Se riitti voittoon, mutta kesän kolmatta 18 metrin ylitystä ei nähty. Mahtikunnossa kevään aikana 18,08 ja 18,06 kimmahdellut hyppääjä kuitenkin on. Rooman olympiastadionilla voittohyppy syntyi käytännössä tuulettomaan säähän.

– Olin täällä ensi kertaa kilpailemassa ja rata tuntui aika kovalta.Tavoite oli 18 metriä ja aika lähelle pääsin, mutta rikoin sentään kisaennätyksen, joka oli yksi kisajärjestäjien toiveista, kuubalainen tuumi. 

Väsynyt Lavillenie ylitti 591

Seiväshypyn ME-mies Renaud Lavillenie pudotti kerran korkeudesta 586 ja siirsi sitten kaksi yritystä korkeuteen 591 ja ylitti sen. Se riitti voittoon, mutta yritykset korkeudesta 601 eivät onnistuneet.

– Kisan paras hyppy oli toinen yritys korkeudesta 601. Osuin kuitenkin sen verran rimaan, että se putosi. Olin epäonninen. Joskus rima ei tuollaisessa tapauksessa putoa, Lavillenie tuumi.

– Olin totta puhuen myös aika väsynyt. Kilpailu oli pitkä ja takana oli pitkä matkustaminen Eugenesta.

Saksan David Storl voitti miesten kuulantyönnön  tuloksella 21,46. Naisten pituushypyssä Venäjän Darja Klishina ponkaisi 689 tasan kaksi metriä sekunnissa puhaltaneessa myötäisessä ja Sandra Perkovic voitti naisten kiekonheiton täräytettyään 67,92. Lajia viime vuodet hallinnut kroatialainen oli kuitenkin pettynyt. Hän odotti 69 metrin heittoa.

Yhdysvaltain Johnny Dutch viihdytti yleisön komealla kärrynpyörällä hieman sen jälkeen, kun voitti 400 metrin aidat kelpo ajalla 48,13.

ROOMA (ITA) 4.6.2015 Kultainen Gaala, Timanttiliiga 4/14

Miehet,

Keihäs: 1) Vítězslav Veselý Tšekki 88,14, 2) Julius Yego Kenia 87,71, 3) Keshorn Walcott Trinidad & Tobago 86,20, 4) Tero Pitkämäki Suomi 82,72 (79,87, x, x, 82,72, x, x), 5) Thomas Röhler Saksa 81,61, 6) Ihab Abdelrahman Egypti 81,09, 7) Rocco van Rooyen Etelä-Afrikka 80,33, 8) Norbert Bonvecchio Italia 79,45, 9) Zigismunds Sirmais Latvia 77,64, 10) Rolands Štrobinders Latvia 77,00, 11) Petr Frydrych Tšekki 73,79.

LIVE-Tulospalvelu