Pitkämäen heitto ratkaisi japanilaislupauksen lajivalinnan

Pitkämäen heitto ratkaisi japanilaislupauksen lajivalinnan

Japanin keihäslupaus Ryohei Arai muistaa tarkkaan mistä hänen innostuksensa lajiin on peräisin. Baseball vaihtui keihäänheittoon Tero Pitkämäen Osakassa vuonna 2007 heittämän maailmanmestaruuden innostamana.

– Se oli komeaa, televisiosta Osakan kilpailua seurannut Arai muistelee japannews.comille Pitkämäen kuudetta heittoa. Se kantoi 90,33.

Pitkämäen innoittamana Arai meni koulunsa yleisurheilujoukkueen tiloihin ja kaivoi esiin ainoan keihään, jonka löysi. Siitä alkoi 3-4 tunnin päivittäinen harjoittelu, joka on nostanut Arain jo kansainvälisen kärjen tuntumaan.

Vuosi sitten Arai,23, kiskaisi kauden avauskilpailussaan 85,48 ja päätti kauden ennätykseensä 86,83. Kesään mahtui uran ensimmäinen Japanin aikuisten sarjan mestaruus ja makea voitto Ruotsin Karlstadissa (82,24) käydyssä kilpailussa. Toiseksi sijoittui nimittäin Tshekin Vitezslav Vesely.

– Tekniikan ja lajituntemuksen suhteen on vielä tekemistä, Arai sanoo.

Lajitietämystään hän on kohentanut harjoittelemalla talvella suomalaisheittäjien kanssa Etelä-Afrikassa. Viimeksi hän on löytänyt pitoa tukijalkaan.

– Suomalaisvalmentaja sanoi minulle, että täydellistä. Olin varma, että kun toimin noin, keihäs lentää pitkälle, Arai muistelee teknistä läpimurtoa.

Arai kertoo sanoneensa viime vuonna Etelä-Afrikassa Pitkämäelle, että suomalaisheittäjä on syy miksi Araista tuli keihäänheittäjä. Arain mukaan se nosti hymyn Pitkämäen huulille.