Pistesija jätti Ruuskaselle nälkää: Kolmas sija oli mahdollinen

Antti Ruuskanen viides maailmanrankingissa

Antti Ruuskasen uran parhaan olympiadin arvokisapäätös ei tuonut mitalia. Hän toipui EM-kisojen vammoista ja rajusta vatsataudista olympiakisojen kuudenneksi, eikä arvokisamenestyksen jahtaaminen lopu tähän.

– Menestyksen nälkää ja halua kilpailla on vielä paljon, Ruuskanen sanoi. Hän lupasi jatkaa kunnes nuoremmat suomalaiset tulevat takaa ohi.

Rion finaalissa Ruuskanen kaivoi taisteluvaihteen kolmanteen heittoonsa, kun kolme viimeistä kierrosta olivat jäämässä haaveeksi. Heitto kantoi 83,05 ja riitti lopulta kuudenteen sijaan, joka oli koko Rion olympiajoukkueen paras miesurheilijan sijoitus.

– Ensimmäinen heitto oli minulle harvinainen yliastuminen. En muista milloin olisin viimeksi vahingossa yliastunut. Kolmannella kierroksella oli edessä paineheitto. Sen sain asentoon. Sitten ruvettiin jahtamaan sitä pitkää heittoa, Ruuskanen kertaili.

Tuo pitkä heitto jäi Amsterdamiin, jossa Ruuskanen heitti EM-kisojen karsinnan voittoon kauden parhaallaan 88,23. EM-finaalissa tulleet repeämät nivusen seudulle ja selkään söivät yhdessä kovan vatsataudin kanssa olympiakisoihin valmistavaa harjoittelua rajusti.

– Olin nousukunnossa Amsterdamissa. Ajateltiin, että olisin parhaassa kunnossa täällä, sitten tuli mutkia matkalle, jotka sotkivat asioita. Varmasti tehtiin asiat niin hyvin kuin pystyttiin. Siihen pitää olla tyytyväinen, Ruuskanen sanoi.

Kolmanteen sijaan olisi mahdollisuudet

Rion finaalissa Thomas Röhler heitti viidennellään hulppeat 90,30 ja nousi voittoon. Siihen asti kilpailua johti ensimmäisellään kesän parhaansa 88,24 heittänyt Kenian Julius Yego, joka pokkasi  olympiahopean.

Yego olisi voinut taistella voitosta rajumminkin, ellei olisi nyrjäyttänyt nilkkansa viidennessä heitossa. Vamma pakotti keskeyttämään kilpailun.

– En ole pettynyt. Olen kuitenkin hopeamitalisti, Yego sanoi.

Kolmanneksi kiskaisi olympiavoittoa puolustanut Trinidadin Keshorn Walcott, joka voitti karsinnan kesän parhaallaan 88,68, mutta sai finaalissa keihäänsä lentämään vain 85,38.

Ruuskasen kolmannessa heitossa olisi ollut tarpeita aına mitalitaistoon asti, jos se olisi ollut aavistuksen korkeampi.

– Kolmanteen sijaan oli ihan hyvät mahdollisuudet. Ei vaan tänään tullut tuon enempää, Ruuskanen tunnusti.

Missä oli vikaa?

– Tehon puutteessa, ajoituksessa, päässäkin. Mutta varmasti yritin ja annoin kaikkeni, Ruuskanen sanoi.

Ruuskanen on kuluvan olympiadin aikana heittänyt Lontoosta 2012 olympiahopeaa, Euroopan mestaruuden Zürichistä 2014 ja EM-pronssia Amsterdamista. Heittäjän mukaan vaisumpi arvokisa silloin tällöin kasvattaa halua menestyä.

– Nälkää jäi.  Ei tässä kirvestä kaivoon heitetä, Ruuskanen myhäili.

Oikea mies voitti

Röhler on Ruuskaselle tuttu mies. Hän harjoitteli toissa keväänä saksalaisen kanssa Portugalissa. Viime syksynä Röhler kävi valmentajansa kanssa Suomessa esittelemässä harjoitteluaan.

– Oikea mies voitti. Hän ajoitti hyvin kuntonsa ja keräsi itsensä Amsterdamin EM-kisojen jälkeen, Ruuskanen sanoi.

Ruuskanen viittasi Röhlerin romahdukseen EM-kisoissa. Hän oli viides reilun 80 metrin heitolla. Sitä ennen Röhler oli käynyt Turussa heittämässä kauden kärkituloksen 91,28, eikä ollut vielä täysin palautunut ennätysheitoistaan Amsterdamissa.

Riossa kaikki oli kunnossa. Voittoheiton lisäksi Röhler puhkoi kahdesti 87 metrin rajan.

– Viime ja tämän kauden tulosten perusteella oli tiedossa, että luvassa on erittäin kovatasoinen kilpailu, Röhler sanoi.

Riion mitalistit: Keshorn Walcott, Thomas Röhler ja Julius Yego