Pirkkahallissa juhlittiin Hursketta ja Suihkoa kunniakujalla – ”Hienoa, että meille järjestettiin tällainen tilaisuus”

Tampere Junior Indoor Gamesissa vietettiin aitoa urheilujuhlaa. Yleisurheilun ystävät pääsivät fiilistelemään Reetta Hurskeen Euroopan mestaruutta yhdessä sankarinsa kanssa.

Aitajuoksun sisäratojen Euroopan mestari Reetta Hurske ja hänen valmentajansa Marjukka Suihko kävelivät lauantaina huutomyrskyn saattelemana 500 ihmisen muodostamaa kunniakujaa pitkin Pirkkahallin etusuoran päästä päähän.

Hurske ja Suihko saivat seuraltaan Tampereen Pyrinnöltä sekä urheilijoilta ja yleisöltä upean ja liikuttavan vastaanoton.

Paraatimarssin jälkeen kaksikko kukitettiin palkintopallilla ja urheilijat pääsivät yhteiskuvaan heidän kanssaan.

– Hienoa, että meille järjestettiin tällainen tilaisuus. Kunniakujassa yritin läpsäyttää kättä mahdollisimman monen kanssa. Lisäksi saan vielä näissä kisoissa jakaa palkintoja tuleville huippu-urheilijoille, Hurske hehkutti.

Hurske totesi, että kolmen minuutin kävely kunniakujassa riitti hyvin lepopäivän harjoitusohjelmaksi.

– Mestaruuden jälkeen ohjelmaa on riittänyt, mutta olen saanut olla melko rauhassa ja keskittyä palautumiseen. Olen ollut henkisesti aika puhki, Hurske kertoi.

Juhlaseremonioiden päätteeksi katsottiin Hurskeen viikon takainen EM-kultajuoksu suurelta taululta. Yleisö taputti yhtä raikuvasti kuin live-tilanteessa.

– Olen katsonut kultajuoksun videon muutaman kerran. Ensimmäisellä kerralla katsoin juoksun vain läpi, mutta nyt tunteet nousevat pintaan ja alan entistä enemmän käsittää, mitä olen tehnyt.

Hurske: ”Yksikään TJIG ei ole jäänyt väliin”

Urheilijat ja valmentajat saivat kysyä asioita Hurskeelta ja Suihkolta. Yksi kysymys kuului: Mihin lajeihin Hurske osallistui Tampere Junior Indoor Gamesissa?

– Nämä jouduin tarkistamaan tilastoista. Kilpailin 14-vuotiaana TJIG:ssä 60 metrin ja 200 metrin aitajuoksuissa, pituushypyssä, kolmiloikassa sekä viestissä. Yhtään TJIG:tä ei ole jäänyt väliin. Juniorivuosien jälkeen kisojen pääsihteeri Elisa Hakanen on aina tarjonnut minulle jotain tehtäviä, Hurske vastasi.

Toinen kysymys kuului, että miten olet päässyt vaikeuksista eteenpäin?

– Pienten onnistumisten kautta ja vapaa-ajan tekemisellä, Hurske sanoi.

Suihkolta kysyttiin, että sinulla on elämässä paljon muutakin tekemistä kuin valmentaminen. Miten olet pystynyt aikatauluttamaan kaikki tekemiset?

—Hyvä kysymys. Vuorokaudessa on vain 24 tuntia, mutta aika on tähän asti riittänyt hyvin ja kaikki tekeminen on ollut vaivan arvoista, kuului Suihko vastaus.

Pinja Luontila kiitti 60 metrin voittoon

Jännittävässä 12-vuotiaiden tyttöjen 60 metrin finaalissa kärkikolmikko teki ennätyksensä. Tampereen Pyrinnön Pinja Luontila voitti ajalla 8,41, vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n Taika Huttunen pinkoi toiseksi ajalla 8,45 ja Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Emmi Ahvenlampi kolmanneksi ajalla 8,46.

– On aika kiva voittaa kotihallissa, joka on varsin tuttu. Harjoittelen täällä kahtena päivänä viikossa ja kilpailenkin täällä aika usein. Pirkkahallin rata on Suomen paras, koska täällä ei ole nousevia kaarteita, Luontila kehui.

Luontila oli tyytyväinen juoksuunsa ja aikaansa 60 metrillä.

– Lähtö oli hyvä. Vahvuuteni on nopeat ensimmäiset askeleet. Tänään minulla oli myös vieressä hyvät kirittäjät, Luontila kiitteli Huttusta ja Ahvenlampea.

Luontila pitää lempilajinaan nimenomaan 60 metrin pikapyrähdystä.

– Tykkään myös kuulasta ja pituudesta, mutta korkeus ei ole suosikkilajini, Luontila kertoi.

Luontila voitti myös kuulan ennätyksellään 11,49. Huomenna hänellä on tavoitteena rikkoa pituudessa ennätyksensä, joka on 484.

Huttunen ja Ahvenlampi lohkaisivat ennätyksistään kymmenesosasekunnin,mikä on 60 metrillä huikea parannus.

– Juoksu meni hyvin ja ennätys tuli. Toiseksi jääminen ei harmita. Pinja juoksi tällä kertaa lujempaa, Olemme voittaneet toisiamme vuoronperään, Huttunen kertoi.

Myös Ahvenlampi oli tyytyväinen aikaansa ja kolmanteen sijaan.

”Reetan juoksut jännittävät yhtä paljon kuin omat juoksut” 

Kaikki kolme kertoivat katsoneensa tarkasti Reetta Hurskeen EM-juoksuja.

– Reetan juoksut jännittivät yhtä paljon kuin omat juoksut. Heti finaalin alussa näytti siltä, että Reetta voittaa kultaa. Hän rikkoo kesällä 100 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen, jos ei tule loukkaantumisia, tytöt sanoivat.

Kolmikosta Taika Huttunen on innostunut aitajuoksusta. Hän lähtee huomiseen 60 metrin aitajuoksuun tilastoykkösenä ajalla 9,99.

Pinjan, Taikan ja Emmin suurin suosikkiurheilija ei kuitenkaan ole Reetta Hurske vaan seitsenottelun junioreiden maailmanmestari Saga Vanninen. Niin ikään Tampereen Pyrintöä edustava Vanninen oli jakamassa palkintoja TJIG:ssä.

Hampurilaiset viihtyvät Tampereella kilpailemassa 

Tampere Junior Indoor Gamesiin on osallistunut vuodesta 2006 lähtien myös joukko saksalaisia urheilijoita Hamburger Sport-Vereinista. Parhaiten jalkapallosta tunnettua HSV:tä edustaa tämän vuoden TJIG:ssä 12 tyttöä ja kaksi poikaa. Vastavuoroisesti Tampereen Pyrinnön urheilijat ovat käyneet kilpailemassa Hampurissa syyskuussa. HSV:n urheilijat majoittuvat Pyrinnön junioriurheilijoiden perheiden luona ja Pyrinnön urheilijat majoittuvat hampurilaisten urheilijoiden perheissä.

Lauantaina HSV saavutti yhden mitalin, kun Kysha Nehita Ojeifo Imadojemu juoksi hopeaa 14-vuotiaiden tyttöjen 60 metrillä ajalla 8,17. HSV:n valmentaja Laora Reichel iloitsi näkemästään.

– Seurassamme on 1200 yleisurheilijaa. Tampere Junior Indoor Games on hieno tapahtuma ja halli on mahtava, kun täällä voi myös heittää keihästä. Yritämme saada tänne ensi vuonna ainakin 30 urheilijaa, Reichel totesi.

–  Tämänvuotisen joukkueemme parhaat lajit ovat 60 ja 300 metriä. Osallistumme myös viesteihin. Mielenkiintoinen ja jännittävä erikoisus täällä ovat aitajuoksuviestit, jollaisia meilläpäin Saksassa ei juurikaan ole,

Teksti ja kuva: Jyrki Repola

LIVE-tulokset