Pikaviestijoukkkue mainiossa vedossa, Illukka rikkoi MM-rajan

Pikaviestijoukkkue mainiossa vedossa

Suomen miesten 4 x 100 metrin viestijoukkue avasi kilpailukautensa mainiolla ajalla 39,64 Genevessä Sveitsissä. Kovatasoisessa kilpailussa se riitti neljänteen sijaan, mutta vankisti Suomen asemia elokuisten EM-kisojen viestirankingissa.

– EM-kisoihin pääsee rankingin 16 parasta joukkuetta. Ennen tätä juoksua Suomi oli yhdestoista ja alle 39,70 aika on meille parannusta, viestijoukkueen valmentaja Petteri Jouste sanoi.

Kilpailun kaksi kärkisijaa veivät Ranska ja Britannia ajoin 38,62-38,87. Suomen nelikko juoksi järjestyksessä Eetu Rantala, Riku Illukka, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola. 

Viestijoukkueeseen tuli keväällä muutoksia, kun Samuli Samuelsson loukkaantui. Mainiosti kauden aloittanut Illukka nousi hänen tilalleen ja onnistui hyvin.

– Riku ei ollut harjoittelemassa tämän ryhmän kanssa keväällä Teneriffan leirillä, mutta hän on harjoitellut vaihtoja muuten. Ryhmässä on nyt kolme vahvaa 200 metrin juoksijaa ja se näkyy. Olen erittäin tyytyväinen, Jouste sanoi.

Purola: Parantamiseen varaa on

Tyytyväisiä olivat juoksijatkin, vaikka parantamisen varaakin jäi. Ankkurina juossut Purola pääsi varsin lähelle Sveitsiä ankkuria, joka toi kapulan kolmantena maaliin ajassa 39,50. 

– Sain ensimmäisellä 60 metrillä hyvin sveitsiläistä kiinni. Sitten juoksu hyydähti. Ei mikään paras juoksu minulta, joten ainakin sen osalta joukkueen ajassa on huomattavasti parantamisen varaa, Purola sanoi.

Jouste muistutti, että Purolan juoksuun vaikutti todennäköisesti muutaman sadasosan verran se, että kahdeksas rata päättyi maalin jälkeen jo viiden metrin jälkeen nurmikkoon, joten metri ennen maalia piti jarruttaa.

Juoksun aloittanut Rantala on nähnyt monta viestimaajoukkuetta. Nyt hän seurasi oman juoksunsa jälkeen kapulan liikettä tyytyväisenä.

– Minusta vaihdot olivat sellaisia hyviä ja varmoja. Ei mitenkään liian tiukalle vedettyjä. Tämä oli hyvä avaus, Rantala tuumi ennen kuin kiirehti lentokentälle, josta matka jatkuu sunnuntaiksi Tukholmaan. Rantala kisaa Tukholmassa Timanttiliigassa 100 metriä, joka tosin ei ole siellä varsinainen liigalaji.

Illukka oli Geneven juoksuunsa tyytyväinen.

– Vaihdot menivät ihan ok. Saatiin hyvin kapula vaihtoalueella vaihdettua ja oma juoksu tuntui hyvältä, Illukka sanoi.

Lehtosen mukaan joukkueessa oli vahva itseluottamus päällä.

– Ei jännittänyt, enkä huomannut, että muitakaan olisi jännittänyt. Oma juoksukin tuntui hyvältä.

Viestijoukkue kilpailee seuraavan kerran juhannuksena Kuortaneella ja hieman sen jälkeen Ruotsin Sollentunassa.

Illukka rikkoi MM-rajan

Riku Illukka juoksi Genevessä myös 200 metrin kilpailun. Hän voitti eränsä ennätyksellään 21,31. Tulos rikkoo alle 20-vuotiaiden MM-kisojen tulosrajan. Illukan aiempi ennätys oli viime vuonna juostu 21,33. Geneven tulos syntyi tuulettomassa säässä.

Samuel Purola pinkaisi Genevessä 100 metriä, mutta juoksi meni piloille, kun lähtöteline petti alta. Purola teki silti ajan 10,63.

Geneve:

Kv. kilpailu:

Miehet: 4 x 100 m: 1) Ranska (Stuart Dutamby, Mouhamadou Fall, Mickael Zeze, Christophe Lemaitre) 38,62, 2) Britannia 38,87, 3) Sveitsi 39,50, 4) Suomi (Eetu Rantala, Riku Illukka, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola) 39,64,