Pikajuoksujuhla Kuortaneella: Hurske aitoi SE:n 12,68, Harala 12,74 – Kemppinen kiiti 11,20

Reetta Hurske, Lotta Harala ja Lotta Kemppinen juoksivat upean huipennuksen juhannuksen Motonet GP:lle. Hurske voitti 100 metrin aidat Suomen ennätyksellä 12,68, ja Harala oli kolmas ennätyksellään 12,74. Kemppinen kiiti 100 metrin voittoon huippuajalla 11,20.

Kuortaneella illan päätöslajina käydyssä 100 metrin aitojen finaalissa Hurske ja Harala rikkoivat kumpikin Pariisin olympiakisojen tulosrajan.

– Oli vähän jumista tuossa välipäivinä. Ei kauheasti tullut treenitunteja. Tulin tänne ja täällä verryttely tuntui uran parhaalta. Tiesin, että jos tänään ei tule kauden parasta, olen todella pettynyt, edellisen kilpailun tiistaina Turussa juossut Hurske sanoi.

– Lähtö ei ehkä ollut niin hyvä kuin mitä minun verryttelylähtöni olivat, mutta loppu tuli hyvin. Tänään runtattiin sieltä siskojen ohi. Tasapainoinen hyvä juoksu. Pystyin vielä lopussa pitämään pakan kasassa, Hurske kertoi.

Hurske: Uusi kymmenluku iso asia

Myös aiempi Suomen ennätys 12,70 oli Hurskeen nimissä. Kahden sekunnin sadasosan parannuksella oli aiturille iso merkitys,

– Se, että pääsin uudelle sekunnin kymmenykselle, niin siitä on vähän helpompi mennä seuraavalle toivottavasti jossain vaiheessa, Hurske sanoi.

– Hienoa myös, että tavallaan aika haastavan alkuvuoden jälkeen pystyn juoksemaan tällaisia juoksuja, eikä ollut vielä täydellinen kisa.

Harala: Kisaverkka tuntui siltä, että kykenee lähteä telineisiin

Harala siirsi Kuortaneella historiaan aiemman ennätyksensä 12,85 ja kipusi ajalla 12,74 Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Edellä ovat vain Hurske ja uransa päättänyt Annimari Korte ajalla 12,72.

– Kuten olen koko alkukauden puhunut, tiedän olevani hyvässä kunnossa, mutta en ollut Rooman jälkeen juossut ollenkaan. Sitten olympiaranking alkoi näyttää tosi tiukata, mutta tiesin kunnon olevan hyvä kunhan jalka kestää, Harala sanoi.

Haralalla on pakarassa istuinkyhmyssä ödeemaa ja jänne tulehtunut.

– Eilen se tuntui siltä, että pystyn ainakin yrittää juosta ja kisaverkka tuntui siltä, että kykenee lähteä telineisiin. Ja onneksi lähdin.

Harala oli monen muun aiturin tapaan tyytyväinen, että Kuortaneella päätettiin juosta vain finaali, eikä alkuerää. Hurskeen kanssa Harala ei ennen kisaa puhunut, mutta tiesi odottaa seurakaveriltaan kovaa aikaa.

– Tiesin, että täällä on hyvät olosuhteet ja Reetalla on vain yksi tavoite, joka on SE. Minä vain päätin, että vaikka olisi takamatkalla, pitää tulla loppuun. Tasainen, hyvä kisa tuli. Pari kolhua siinä tuli, josta meinasi lähteä rytmi.

Kemppinen: Sisuunnuin siitä toiseen juoksuun

Lotta Kemppinen säväytti huippuajalla Kuortaneen 100 metrillä. Kemppinen kiiti voiton ajalla 11,20, jolla hän menee Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Suomalainen on edellisen kerran juossut paremmin vuonna 1983.

Kemppinen sivusi ennätystään 11,32 alkuerissä ja sai sieltä hyvän tuntuman finaaliin.

– Minulle jäi sellainen fiilis, ettei voi olla olematta tyytyväinen, kun sivuaa omaa enkkaa, mutta ajattelin sitten, että olosuhteet olisi pitänyt hyödyntää paremmin ja sisuunnuin siitä toiseen juoksuun, Kemppinen kertaili.

Finaalijuoksussa oli liki täydellinen ja reaktioaika mukaan lukien virheetön ja onnistunut.

– Se juoksu lähti tosi hyvään kulmaan. Siitä oli helppo tehdä juoksu. Tiesin jo lähdöstä, että nyt lähti hyvin. Sitten olin vaan, että nyt pidän paketin kasassa loppuun saakka, ja se pysyi kasassa, Kemppinen totesi onnenkyyneleet silmäkulmissa.

– Muuta jossiteltavaa ei ole kuin, että jos saisi kaksi metriä sekunnissa myötätuulta taakse.

Finaali juostiin lievässä 0,4 metriä sekunnissa hönkineessä myötäisessä.

Kemppinen toivoo olympiapaikan aukenevan

Kemppisen kausi jatkuu ensi viikolla Vaasassa Kalevan kisoissa. Siellä on selkeä tavoite.

– Voitto ja mahdollisimman kova aika. Jos onnistuisi Kalevan kisoissa yhtä hyvin kuin täällä, voisin päästä vielä viimeisten sijojen kautta olympialaisiin, Kemppinen viittasi mahdollisuuteen saada olympiapaikka rankingin kautta.

Alkuerä juoksun jälkeen sekä Kemppisen valmentaja Mervi Brandenburg että Kemppistä neuvonut Mikael Ylöstalo antoivat vinkit finaaliin.

– Alkuerän jälkeen Merviltä tuli viesti, että tänään menee alle 11,30:n, mutta en usko että hänkään tuollaista aikaa odotti. Mikke sanoi, että pitää työntää enemmän eteenpäin. Toteutin sitten molempien toiveet, Kemppinen totesi.

Kemppinen on ennätyksellään 0,07 sekunnin päässä Helinä Marjamaan SE:stä, joka on juostu 1983. Kemppisen SE:n haltijakin oli seuraamassa Kuortaneen juoksua.

– Ollaan sparrailtu Helinän kanssa. Hän sanoi ekasta juoksusta, että pitää tuoda kädet nopeammin eteen ja yritin toteuttaa sen.

Illukka sivusi ennätystään ja oli kolmas

Vantaan Salamien Riku Illukka kohensi asemiaan Vaasan Kalevan kisojen 100 metrin suosikkina. Illukka oli Kuortaneella kolmas omaa ennätystään sivuavalla ajalla 10,26. Juoksun voitti Ghanan Benjamin Azamati huippuajalla 10,05.

Illukka oli mainiossa vauhdissa jo alkuerissä, jossa syntyi aika 10,28.