Pikajuoksijat ja Raitasen kesän estejuoksuavaus huipentavat Lahden Motonet GP:n

 Juoksijat ovat pääosissa Lahden Motonet GP:n huipennuksessa keskiviikkona (15.7.). Yleisurheiluillan päättävät miesten ja naisten 100 metrin finaalit, Topi Raitasen tähdittämä 3000 metrin estejuoksu ja naisten 100 metrin aitojen finaali.

– Vaikka juoksulajit päättävät kilpailun, kovia tuloksia ja hyviä kilpailuja on luvassa myös kenttälajeissa ja ratakelauksessa, sanoo Lahden kilpailun pääsihteeri Janne Harjula.

– Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela kohtaavat latvialaishaastajat keihäskisassa, naisten korkeudessa ja keihäässä ovat mukana kaikki lajien kotimaan kärkinimet. Naisten pituushypyssä Unkarin MM-finalisti Anasztázia Nguyen haastaa Maria Huntingtonin ja ratakelauksessa Leo-Pekka Tähti avaa kilpailukautensa.

Viime viikolla Jyväskylässä naisten pika-aitojen kärkikaarti Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske juoksi kaksi starttia ja kiiti ajat 12,76, 12,84 ja 12,91. Samanmoista vauhtijuhlaa voi ennustella myös Lahteen, jossa juostaan alkuerät ja finaali.

– Nähtävää riittää, sillä lajin kärkitrion ohella mukana ovat myös Lotta Harala  (tällä kaudella 13,28), Anni Siirtola (13,32), Maria Huntington (13,36) Viivi Avikainen (13,65) ja Miia Sillman (13,78), Harjula muistuttaa.

Purola kohtaa Samuelssonin, Kemppisen naisten suosikki

Miesten 100 metrillä on herkulliset asetelmat. Tarjolla on Samuel Purolan ja Samuli Samuelssonin kesän ensimmäinen kohtaaminen, mutta kärkitaistoon hamuaa iso joukko muitakin hyvävireisiä sprinttereitä.

Samuelsson pitää kotimaan tilaston kärkipaikkaa ennätyksellään 10,28. Purola kiiti kauden avauksessaan Oulussa 200 metriä kolean sään kiusaamana 21,04. Lahdessa hän juoksee kesän ensimmäinen 100 metrin kilpailunsa.

Pikamatkan kärkitaistoon Lahdessa kurottaa myös 10,46 tänä kesänä juossut Riku Illukka, joka kiiti viikonvaihteessa Porvoossa myötätuulessa 10,37. Hyvässä iskussa on myös viikonvaihteessa Porvoossa myötätuulessa 10,48 ja 10,32 juossut Viljami Kaasalainen.

Lotta Kemppinen on suosikki naisten 100 metrillä. Porvoossa juostu ennätys 11,47 on kirkkaasti kesän kärkiaika. Lahdessa on vastus on tasokas. Listoilla ovat mm. Anniina Kortetmaa, Milja Thureson, Johanna Kylmänen ja Aino Pulkkinen.

Lehtonen ja Baas kärkinimet ratakierroksella 

Vahvaa kilpailukautta juokseva Liedon Parman Tuomas Lehtonen kiihdyttää suosikkina 400 metrille. Ykköshaastajina on HIFK:n Erik Back.

Naisten 400 metrillä kesän kärkiaikaa 54,57 halussaan pitävä Mette Baas kohtaa kesän ensimmäisen sileän 400 metrin kilpailunsa juoksevan Viivi Lehikoisen, hallitsevan Suomen mestarin Amira Chokairyn, Milja Thuresonin, hiljattain 300 metriä 39,69 juosseen Jeanine Nygårdin ja hyvävireisen nuoren Inka Pöyryn.

Kivistik vauhdittaa Raitasen kisaa

Topi Raitanen juoksee Lahdessa ensimmäistä kertaa tällä kaudella päämatkansa 3000 metrin esteet. Juoksua on vauhdittamassa Viron ennätyksen 8.28,55 viime vuonna juossut Kaur Kivistik, jonka on tarkoitus vetää juoksua ensimmäiset kaksi kilometriä.

Raitasen valmentajan Janne Ukonmaanahon mukaan haussa on samantapainen juoksu, kuin kesäkuussa alussa Lahdessa. Silloin Raitanen juoksi sileän 3000 metriä kiihtyvällä juoksulla 7.52,89:ään.

– Tarkkaa tavoitetta ei ole lyöty lukkoon, mutta jos hyvällä viimeisellä 1000 metrillä pystyisi alle 8.25:n aikaan, se olisi hyvin kesän ensimmäiseen estekisaan, Ukonmaanaho arvioi.

Kivistikin ohella kansainvälistä väriä juoksuun tuo viime kesänä estematkan ajassa 8.38,82 selvittänyt Tanskan Jakob Dybdal Abrahamsen.

Raitasen ohella mukana on koko lajin kotimaan parhaimmisto Miika Tenhusen, Hannu Granbergin, Eemil Helanderin johdolla. Lahdessa kisaa myös kesäkuussa 3000 metrin sileän ennätyksekseen 8.20,23 juossut Wilho Hautala.

Richardssonille tarjolla tasokas kisa

Camilla Richardsson juoksee Lahdessa Topi Raitasen tapaan ensimmäisen 3000 metrin esteiden starttinsa tänä kesänä. Viime vuonna ennätykseen 9.35,27 juosseelle vaasalaiselle on tarjolla tasainen ulkomaisten kirittäjien joukko. Kisa juostaan ilman ”jänistä”.

Richardssonin ohella kärkitaistoon kurottavat Hollannin Jasmijn Bakker, joka viiletti matkan viime kesänä 9.55,17 ja oli 22-vuotiaiden EM-kisoissa seitsemäs, Italian mestari Isabel Mattuzzi, jonka viime kesän paras noteeraus oli 9.49,43 sekä viime kesänä estematkan 9.56,21 juossut Italian Laura Dalla. Mukana on myös Norjan 19-vuotias Andrea Modin Engesath.

Dallavalle haastaa Lipsasen, Mononen hakee toista gp-voittoa

Miesten 1500 metrille pohjoismaista väriä tuovat tällä kaudella 3.45,10 juossut Tanskan Mikkel Dahl-Jessen, jonka ennätys on viime kesän 3.41,21 sekä hänen maanmiehensä Kristian Uldbjerg Hansen, joka juoksi kesäkuun alussa ennätyksekseen 3.44,47.

Kotimaan juoksijoista kesän parastaan hakevat mm. Samu Mikkonen, Eero Saleva, Konsta Hämäläinen ja Niklas Heikkilä sekä 1500 metrin vauhtiaan kokeileva Ville Lampinen, jonka edellinen 1500 metriä on kolmen vuoden takaa ja kulki 4.00,86.

Naisten 800 metrillä Ilona Mononen jahtaa 800 metrin voittoa Jyväskylän gp:ssä juostun 1500 metrin voiton jatkeeksi. Mononen, 16, on kesän mittaan juossut ennätykseen 2.09,95. Lahdessa kisan kärkikaartiin kuuluvat  myös mm. Viola Westling ja Heini Ikonen.

Kolmiloikan SE-mies Simo Lipsanen ponnistaa Lahdessa kesän kolmannen kolmiloikkakilpailunsa. Lipsasen ohella kilpailun voitosta taistelee 22-vuotiaiden EM-mitalisti Italian Andrea Dallavalle, joka ponnisti viime kesänä 16,95 ja hallikaudella 16,61.

Lipsanen on toistaiseksi loikkinut kilpailut lyhyellä vauhdilla. Kesän kotimainen kärkitulos on 16,48.

Kähärä ja Junnila korkeudessa, Huntington ja Nguyen suosikit

Naisten hyppylajeista on luvassa tasaisia taistoja. Jyväskylän gp:ssä 187 ylittänyt Jessica Kähärä kohtaa korkeushyppykilpailussa mm. SE:n haltijan Ella Junnilan sekä Heta Tuurin ja Sini Lällän.

Tänä kesänä ennätyksensä 450 ylittänyt seiväshyppääjä Elina Lampela on kesän mittaan tehnyt hyviä yrityksiä 460:n korkeudesta. Lahdessa hän on seiväskisan suosikki.

Hiljattain Oulussa käydyssä kilpailussa myötätuulessa 641 ponnistanut moniottelija Maria Huntington ja unkarilainen Anasztázia Nguyen ovat Lahden pituushypyn tilastosuosikkeja. Nguyenin paras tämän kesän kisoissa on 636, mutta hallissa viime kesän MM-finalisti lensi 658 ja viime kesän kisoissa 677.

Myös pituushypyn osalta kautensa avaava moniottelija Miia Sillman sekä Sini Sanaslahti ja Roosa Määttälä ovat kisan kärkinimiä.

Etelätalolla ja Kuuselalla latvialaishaastajat

Lassi Etelätalo avaa kilpailukautensa Lahden keihäskilpailussa. Viime syksyn MM-nelonen kohtaa kotimaan kärkitulosta 81,36 halussaan pitävän Toni Kuuselan sekä viime kesänä 83,15 ja 83,72 sivaltaneet latvialaiset Roland Strobinderin ja Catis Cakssin.

Kilpailu on kauden avaus myös nuorten kesäolympiavoittaja Topias Laineelle. Kauden parhaitaan lähtevät parantamaan myös mm. Teemu Narvi, Jarmo Marttila ja Toni Keränen.

Naisten kilpailussa ovat mukana kaikki Suomen kärkinimet kesän kärkitulosta 57,84 halussaan pitävän Julia Valtasen johdolla. Lahdessa kisaavat mm. Heidi Nokelainen, Jenni Kangas, Sanne Erkkola, Elina Kinnunen ja Saara Lipsanen.

Tähti, Kotaja, Piispanen ja Manni kahdella matkalla

Lahdessa kilpailevat myös ratakelauksen kotimaan parhaat. Matkoina ovat 100 ja 200 metriä. Moninkertaiselle arvokisavoittaja Leo-Pekka Tähdelle Lahden startit ovat kesän ensimmäiset kilpailut. Tähden ohella Lahdessa kelaavat luokkiensa kansainväliset huiput Toni Piispanen, Amanda Kotaja ja Henry Manni.

Motonet GP:n ohjelmassa on myös tuolikeihäs, jossa mukana mm. viime syksyn MM-joukkueessa kilpaillut Tuomas Manni.

Lahden Motonet GP -kilpailusta on lähetys keskiviikkona (15.7.) Ylen TV2 -kanavalla kello 18.30

Osanottajat:

https://www.kilpailukalenteri.fi/?cs=25&nid=25628

Aikataulu ja pääsyliput:

https://www.motonetgp.fi/lahti/aikataulu-ja-paasyliput/