Piispanen, Kotaja, Manni ja Mattila luottavaisina kilpakauden avauksessa Lohjalla

Kesältä on lupaa odottaa hyvää tulostasoa, arvioivat Lohjalla Harjun urheilukeskuksessa kilpailukautensa avanneet ratakelauksen kotimaiset kärkinimet Toni Piispanen, Amanda Kotaja, Henry Manni ja Esa-Pekka Mattila.

Eri luokissa kelaava nelikko urakoi hellessäässä 100 metrin alkuerät ja finaalin sekä 200 metriä. Ajat pehmeällä radalla ja pääosin vastatuuleen kelatuissa kilpailuissa eivät nousseet ennätystasolle, mutta niitä ei vielä tavoiteltukaan.

– Noihin aikoihin voi olla tyytyväinen näissä oloissa ja kesän ensimmäisessä kilpailussa. Tästä on hyvä pohja mistä aletaan kiristää, kertoi Piispanen. Hän kelasi 100 metriä 21,41 ja 20,87 sekä 200 metriä 40,19.

Koronaepidemia siirsi Tokion paralympiakisoja vuodella, mutta Espoon Tapioita edustavan Piispasen harjoitteluun se ei juuri vaikuttunut.

– Sain kerhohuoneen käyttööni kerrostalossa, jossa asun. Minulla oli siellä rullat ja voimailunurkka. Pystyin harjoittelemaan normaalisti ja vähän kokeiltiinkin joitakin uusia asioita, Piispanen sanoo.

Luokassa 51 kilpaileva Piispanen kirkasti viime syksyn MM-kilpailuissa Dubaissa toissavuoden 100 metrin MM-hopean kullaksi ennätyksellään 20,33 ja oli 200 metrillä toinen.

– Perustaso on nyt kovempi, kuin se oli MM-kilpailujen aikaan. Oma ennätys 100 metrillä on kauden minimitavoite, Piispanen sanoo.

Kotaja virittää kuntoaan elokuulle

Ongelmaton on ollut myös Dubain MM-kilpailuissa 100 metrin maailmanmestaruuden luokassa 54 ylivoimaisesti voittaneen Amanda Kotajan kevät. Kilpailukauden hän avasi Lohjalla kelaamalla 100 metriä 16,98 ja 16,57 sekä 200 metriä 30,79.

– Oli kiva päästä aloittamaan kilpailukausi, kun nyt ollaan normaalirytmistä jo kuukausi myöhässä. Aikoihin en ole tyytyväinen, mutta olosuhdekaan ei ollut optimi. Ajat paranevat kun saan mondo-pintaisen radan alle ja vähän myötätuulta Kotaja sanoi

Vampulan Urheilijoita edustava Kotaja odottaa harjoitusten perusteella hyvää kilpailukautta.

– Kevään harjoittelu on mennyt hyvin. Esport Center on ollut koko ajan auki. Koska siellä on ollut aika vähän ihmisiä, siellä on ollut hyvä harjoitella. Ei ole radalla tarvinnut niin paljon varoa muita, Kotaja sanoi.

– SM-kilpailut Turussa ovat minulle kauden päätavoite. Heinäkuun puoliväliin treenataan vielä nousujohteisesti ja sitten aletaan herkistelemään.

Manni haluaa varmistaa paikan paralympiakisoihin

Dubaissa 400 metrillä neljänneksi ja 100 metrillä kuudenneksi luokassa 34 kelannut Henry Manni avasi kilpailukauden Kotajan tapaan luottavaisena, vaikka kahden 100 metrin ja yhden 200 metrin startin tulossarja 16,68 – 16,32 – 28,48 ei häntä tyydyttänyt.

– Ajallisesti tämä ei ollut tyydyttävää, mutta oltiin pehmeällä radalla eivätkä tuulet olleet suotuisimmat. Kilpailukauteen on kuitenkin hyvä fiilis lähteä, sillä treeneissä on kulkenut paljon paremmin, Manni totesi.

– Treenit olen päässyt tekemään ihan täysimääräisesti, kun Esport Center oli koko ajan auki. Kevät ja lämmin alkukesä ovat olleet hyviä treenaamiseen.

Länsi-Uudenmaan Urheilijoita edustavan Mannin kesän tavoite on varmistaa paikka ensi vuoden paralympiakisojen 100 metrille.

– Nyt paikka olisi rankingissa tuolla viime kesän tuloksella 15,77, mutta sitä pitää parannella kesän aikana, Manni sanoo

Mattila: Loppu kulkee, haasteena 20 ensimmäistä metriä

Luokassa 54 kilpaileva Esa-Pekka Mattila panosti rajusti harjoitteluun päättyneellä harjoituskaudella. Hän haki keväällä hyviä harjoitusoloja Espanjasta, mutta koronaepidemian iskettyä hän joutui olemaan 8 viikkoa kelaamatta ja tekemään voimaharjoittelua, joka oli kotioloissa mahdollista.

Lohjalla hän kelasi tulossarjan 15,52 – 15,23 – 27,55, joista 100 metrin tulos 15,23 on hänen parhaansa kolmeen vuoteen.

– Tässä on nyt kaikesta huolimatta sairaan hyvät rakennuspalikat. Koko 20 metristä 100 metriin on tosivarman oloista tekemistä olosuhteista riippumatta. Ongelmana on nyt lähtökiihdytys. Siinä näkyy se kahden viikon kelaamattomuus, totesi Espoon Tapioita edustava Mattila.

– Kesän päätavoitteena pidän 14-alkuista tulosta, mutta se todella vaatii sen, että saan 20 ensimmäistä metriä kuntoon.

Kenttälajien parhaita tuloksia tekivät Turun seudun Kenttäurheilijoiden Eetu Kuisma ja Tuomas Manni. Kuisma hyppäsi luokan 37 pituushypyssä 495 ja Manni heitti luokassa 34 keihästä 22,59.

Eetu Kuisma pitää hallussaan pituushypyn luokan 37 Suomen ennätystä.