Piispanen kohti Rioa: Kelaustuoliin uusi runko, huipputietoa renkaista

Paraurheilijoiden SM-kilpailuissa loistava tulostaso!

Uusi ratakelaustuolin runko ja nastolalaisen rengaslaboratorion Wheel Energyn tutkimustulokset ovat lisänneet Rio de Janeiron paralympiakisoihin valmistautuvan Toni Piispasen toiveikkuutta.

Pelkkää ruusuilla tanssimista ratakelauksen T51-luokan ME-miehen ja viime kesän MM-hopeamitalistin talvi ei ole ollut.

– Käsi leikattiin viime syksynä Dohan MM-kisojen jälkeen. Sen jälkeen olkapäähän iski tulehdus, joka hoidettiin pois kortisonilla. Käsi alkaa nyt olla kivuton. Olen voinut tehdä lähes kaikki treenit kivun sallimissa rajoissa, Piispanen sanoo.

– Tavallaan aika jännä, että harjoittelussa on onnistuttu, vaikka olkapäässä on kipua ja vielä pieni repeämäkin.

Kaluston kanssa Piispanen on tehnyt rohkeita ratkaisua. Hän sai Britanniasta Draft-pajasta uuden 100 metrin kelaustuolin rungon. Se on edeltäjäänsä hieman pidempi ja kapeampi.

– Pidempi siksi, ettei se keuli niin helposti lähdössä, Piispanen sanoo.

Tuoli on tarkoitettu vain 100 metrille. Kun Piispanen kelaa 400 metriä, käytössä on lyhyempi ja ketterämmin kääntyvä tuoli.

– Testasin uutta runkoa helmikuun lopussa kaksi viikkoa Teneriffalla. Se toimi vallan mainiosti, Piispanen sanoo.

Rengaspaineet kohdalleen

Nastolalaiselta renkaiden tutkimukseen keskittyneeltä yritykseltä Piispanen on saanut vinkkejä siitä kuinka leveitä renkaita olisi järkevin käyttää ja millaisilla rengaspaineilla kannattaisi liikkua.

– He tarjoutuivat auttamaan ja ovat tutkineet näiden renkaiden vierintävastusta Mondo-pinnoitteella, Piispanen kertoo.

Kelaustuoleissa on hiilikuituvanteet, joissa käytetään kilpapyörien renkaita. Tutkittavaa renkaissa riittää, sillä rengaspaineita mietittäessä muuttujia on paljon, kuten kelaajan paino ja kelaustuolin painonjakauma, radan lämpötila ja radan pinnoite.

EM-kisat vain välipala

Piispasen kevät jatkuu harjoittelulla kotimaan kamaralla.

– Huhti- ja toukokuu kuluvat Espoossa, kunnes sitten mennään toukokuun lopussa gp-kisoihin Sveitsin Nottwiliin,  Piispanen sanoo.

Viikko gp-kisojen jälkeen Piispanen kiihdyttää Italiassa EM-kisoissa, joka on kauden ensimmäinen arvokisa.

– Minun kovimmat vastukset Riossa ovat Euroopasta, joten EM-kisoista saa vähän esimakua miltä asetelmat näyttävät. Tosin itse en hae EM-kisoihin sen paremmin huippuvirettä vaan keskityn rakentamaan kuntoa Rioon.

Rio de Janeiron paralympialaiset kilpaillaan 7-18. syyskuuta.