Piispanen kiihdytti sadekelissä paralympiahopeaa: ”Tasapainoinen kelaus”

Toni Piispanen kelasi Tokion 100 metrin finaalista kisojen toisen ja uransa kolmannen paralympiamitalin. T51 -luokan 100 metrin kulta Lontoosta 2012 ja 200 metrin kulta Tokiosta saivat jatkoa perjantaina 100 metrin paralympiahopealla.

Voiton sateisessa kelissä kelatussa finaalissa vei Belgian maailmanennätysmies Peter Genyn ajalla 20,33. Piispasen hopea-aika oli 20,68. Pronssia nappasi Belgian Roger Habsch ajalla 20,76.

– Kun vähän ennen kisan alkua alkoi sataa vettä, täytyi vähän vaihtaa taktiikkaa. Vesikeli on aina haasteellinen, se vaatii vähän erilaista kelaustekniikkaa, eikä pääse niin nopeasti liikkeelle. Huomasi, että Genynillä oli parempi lähtö, mutta maksiminopeutemme oli varmaan suurin piirtein samoissa, Piispanen kertasi.

– Tämä oli yksi parhaita vesikeliaikoja, mitä olen tehnyt, joten olen tosi tyytyväinen suoritukseen. Tasapainoinen kelaus. Toinen belgialainen (Habsch) oli aika pitkään rinnalla ja meinasi päästä ohi, mutta sain kuitenkin lopun maksiminopeudella pidettyä hänet takanani, Piispanen jatkoi.

Piispanen Tokion kisoista:; ”Tämä oli ihan napakymppi”

Piispanen voitti Tokiosta kultaa ja hopeaa. Helsinkiläiskelaajalla oli kipeänä muistona Rion paralympialaiset, joissa hän jäi olkapäävaivaisena satasella neljänneksi, joten Tokion saavutusta hän osaa todella arvostaa.

– Tämä oli ihan napakymppi. Näissä kisoissa voi tapahtua mitä vain ja sattumia tulee peliin. Ovat olleet aika raskaat kaksi viikkoa täällä, joten eivät nämä helpot kisat ole olleet missään nimessä, Piispanen totesi.

– Tämä kausi on muutenkin ollut ihan älyttömän kova. 200 metrillä maailmanennätys (36,35) ja satasella Suomen ennätys (19,86). En voisi enempää odottaa, hän lisäsi.

– Nyt huilataan hetken aikaa. Sitten vähän uusia suunnitelmia tiimin kanssa siitä, miten tästä jatketaan. Siitä sitten varmaan kerrotaan myöhemmin.

Suomella on ennen kahta viimeistä kisapäivää Tokion paralympialaisista viisi mitalia: Piispasen kullan ja hopean lisäksi Leo-Pekka Tähden ja Amanda Kotajan kelaushopeat sekä Marjaana Heikkisenkeihäspronssi.

Lauantaina Henry Manni kelaa T34-luokan 800 metrin finaalissa ja sunnuntaina Jarkko Mylly ampuu SH1-luokan pienoiskiväärin 50 metrin kilpailussa.

Tokio:

Kesäparalympialaiset:

Yleisurheilu

Miehet, T51, 100m, finaali (0,0 m/s): 1) Peter Genyn Belgia 20,33, 2) Toni Piispanen Suomi 20,68, 3) Roger Habsch Belgia 20,76.