Piispanen kelasi Jyväskylässä 200 metrin ME:n!

Suomalaiskelaajilla positiivisten mietteiden päivä Nottwilissa

Toni Piispanen on kelannut 200 metrin maailmanennätyksen parayleisurheilijoiden SM-kilpailuissa Jyväskylässä Harjun urheilukentällä. Uusi ME kirjataan 36,35*.

Espoon Tapioita edustava Piispanen paransi belgialaisen Peter Genynin aiempaa vuonna 2017 kelaamaa ME:tä 0,27 sekuntia.

– Nyt on nykykunto sitä, mitä kaksi vuotta on haettu. Kelasin pari tuntia ennen finaalia vielä alkuerän, joka toimi hyvänä avauksena. Alkuerä ei painanut, Piispanen iloitsi.

– Vuodesta 2019 on systemaattisesti haettu progressiivista kehitystä ja kunnonajoitus Tokion paralympiakisoihin näyttää etenevän suunnitelmien mukaan. Aiemmin kunto pääsi laskemaan loppukesästä, Piispanen kertoi.

ME-mies Piispanen on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri ja työskentelee opetus- ja kulttuuriministeriössä, valtion liikuntaneuvostossa.

”Paralympiakisat ovat tavoitteena ja nöyrin mielin sinne lähdetään”

Omaa Suomen ennätystään Piispanen kohensi miltei sekunnin. Aiemman SE:n 37,27 hän kelasi 10. kesäkuuta Espoon GP-kilpailuissa. Piispanen on parantanut 200 metrin SE:tä tänä vuonna jo kolmesti.

– Maailmanennätys oli hieno juttu, mutta tähtäin on nyt ilman muuta Tokiossa. Paralympiakisat ovat tavoitteena ja nöyrin mielin sinne lähdetään. Kilpailu on aina kilpailu eikä siellä ennätyksiä lasketa, Piispanen sanoi.

– Olkapääviivoja ei ole ollut ja terveystilanne on vakaa. Tänään kokeilin lähtökiihdytyksessä hieman kovempia tehoja ja mittailtiin, kuinka lujaa voi kaarteessa lähteä turvallisesti matkaan.

Piispanen on tähän asti tunnettu 100 metrin spesialistina, joka on satasen paralympiavoittaja vuodelta 2012 sekä maailmanmestari vuosilta 2013 ja 2019. Pidemmällä 200 metrin matkalla hänen parhaat saavutuksensa ovat kaksi MM-kilpailuiden hopeamitalia.

– Siellä on kovia vastustajia. Entinen ME-mies Genyn on ehkä kovin, mutta Meksikon Edgar Navarro on erityisen vaarallinen 200 metrillä ja samoin Algerian Mohamed Berrahal, Piispanen arvioi tulevia vastustajiaan.

Paralympiakisat Tokiossa alkavat 24. elokuuta ja päättyvät 5. syyskuuta.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)

  • = (Piispasen ME tarkentui virallisiin tuloksiin 0,01 sekuntia paremmaksi 36,35, kuin aluksi kerrottu 36,36.)

 

Sunnuntain kilpailuraportti:

Useita Suomen ennätyksiä parayleisurheilijoiden SM-kilpailuissa

Lauantain kilpailuraportti:

Neljä paralympiajoukkueen jäsentä osallistui SM-kilpailuihin Jyväskylässä