Piispanen kelasi 200 metrin paralympiakultaa: ”Kovatasoisin 200 metrin kisa koskaan”

Ratakelaaja Toni Piispanen voitti Tokiossa tiistaina uransa toisen paralympiakullan T51-luokan 200 metrin paralympiaennätyksellä 36,81. Pitkäaikainen kilpakumppani Belgian Peter Genyn jäi hopealle ajalla 37,11 ja hänen joukkuetoverinsa Roger Habsch otti pronssia ajalla 38,33.

– Uskomaton fiilis! Tehtiin ihan älyttömästi töitä viimeiset 2–3 vuotta, jotta saavutettaisiin tämä taso, Piispanen hehkutti.

– Kesä meni todella hyvin. Maailmanennätys 36,35 muutama viikko sitten antoi paljon uskoa, että olen hyvässä kunnossa. Toivoin hartaasti, että kunto riittää tänne asti, ja se riitti tosi hyvin.

Piispasen edellinen paralympiakulta tuli 2012 Lontoossa 100 metrin kilpailusta. Tokion 200 metrillä Piispanen, kuten koko kärktrio, kiiti huippuvauhtia. Kaikki kolme mitalistia kelasivat alle aiemman paralympiaennätyksen 39,70.

– Tosi tiukka ja ajallisesti kovatasoisin T51-luokan 200 metrin kisa koskaan. Senkin puoleen olen tosi onnellinen, että pystyin voittamaan Genynin, jonka kanssa on ollut tosi kovia kisoja viime vuosina, Piispanen totesi.

– Kelaus oli tasapainoinen alusta loppuun asti, ei oikeastaan mitään virheitä. Oli varmoja, hyviä työntöjä, eivätkä kädet lipsuneet. Kaarrelähtö, jossa hävisin Peterille alkukesän EM-kisoissa, toimi myös ja sain tällä kertaa pidettyä hänet takanani, Piispanen kertaili.

– Kesän aikana sain omat maksiminopeudet nousemaan juuri sen kriittisen tason yläpuolelle, että pystyin pitämään Peterin takana.

”Kaikki viilennykset otettiin käyttöön”

Rion paralympialaisissa 2016 ei 200 metriä ei ollut ohjelmassa ja 100 metrin kilpailussa Piispanen joutui pettymään.

– Riossa olkapäävamma oli niin paha, että se pystyi tuhoamaan unelmia. Olen tosi onnellinen, ettei mitalien ulkopuolelle jäämisestä Riossa jäänyt mitään isompaa apinaa selkään. Nyt pystyin hallitsemaan omat tunteet ja keskittymään kisaan, Espoon Tapioita edustava Piispanen iloitsi.

– Pystyin myös handlaamaan kuumuuden. Kehon sisäinen lämpötila nousi alkulämmittelyssä aika korkealle. Kaikki viilennyskeinot otettiin käyttöön, mutta kyllä se tahdonvoimaa vaati lähteä tekemään maksimisuoritusta, kun tuntui, että olisi 40 astetta kuumetta.

Piispanen hakee Tokiosta vielä toista täysosumaa. T51-luokan 100 metrin finaali kelataan perjantaina.

Tokio:

Paralympialaiset:

Miehet, T51, 200m, finaali (+0,5m/s): 1) Toni Piispanen Suomi 36,81, 2) Peter Genyn Belgia 37,11, 3) Roger Habsch Belgia 38,33.