Piispanen ei kilpaile parayleisurheilun MM-kisoissa – tikit poistettiin, toiveissa kilpailla Pariisissa

Pyörätuolikelaaja Toni Piispanen ei kilpaile parayleisurheilun MM-kilpailuissa Japanin Kobessa 17.–25. toukokuuta.

Piispanen loukkaantui kaksi viikkoa sitten harjoituksessa Espoossa. Hän törmäsi kelaustuolillaan täydestä vauhdista seinään ohjauslaitteen rikkoutumisen seurauksena. Haverissa reisiluun pää meni poikki, ja reisi- ja lonkkaluu liitettiin leikkausoperaatiossa yhteen.

Operaatio meni hyvin ja haavasta poistettiin tikit tänään torstaina.

– MM-kisat jäävät väliin, mutta nyt kun sain tikit pois, voin pikkuhiljaa aloittaa yläkropan kuntoutuksen ja lymfahoitoa, jolla vähennetään turvotusta reidessä ja sääressä. Turvotus on jo laskenut puoleen siitä mitä se alussa oli, Piispanen sanoo.

– Törmäyksessä reisiluun pää otti iskun ja meni kahteen kerrokseen. Vammakohta ruuvattiin kiinni ja siihen laitettiin tukilevy. Luutuminen kestää kuukausia, mutta tukirakenne on niin vahva, että se kestää istumisen. Kuukauden päästä toivottavasti jo kelaustuolissa istumisen.

”Tässä on uran varrella tottunut siihen, että kaikesta selviää”

Piispasen mukaan kuntoutuminen on leikkauksen jälkeen edennyt aikataulussa, mutta hitaasti. Luokkansa puolustava paralympiavoittaja 200 metrillä ja moninkertainen arvokisamenestyjä mitalisti on jo valittu elo-syyskuun taitteessa Pariisissa pidettäviin paralympialaisiin.

– Toiveena on, että pääsisin paralympialaisiin ja hyvin harjoitelleena. Oma uskomus ja toive on, että pääsisin treenaamaan kelaustuolin kanssa jo toukokuun lopussa, mutta kivun sallimissa rajoissa edetään.

Piispanen myöntää, että vamma, leikkaus ja kuntoutus paralympiavuonna on koetellut niin fyysisesti kuin henkisesti.

– Leikkaus vei vielä hemoglobiinit aika alas ja se väsyttää, mutta tässä on uran varrella tottunut siihen, että kaikesta selviää. Aika tiukka aikataulu tässä vaan on, Piispanen tunnusti.