Piirosen suojateilla eväät Rion olympiatuplaan

Piirosen suojateilla eväät Rion olympiatuplaan

Valmentaja Petteri Piirosen suojatit Kenian Julius Yego ja Egyptin Ihab Abdelrahman varastivat show’n Pekingin MM-kisojen keihäänheitossa viime vuonna. Kaksikon kevätvire on sitä luokkaa, että niin voi käydä Rion olympialaisissakin.

– Juuri nyt laittaisin rahat likoon Ihabin puolesta, jos kysytään, että kumpi voittaa Riossa, Piironen sanoo.

– Ihab on treenannut hyvin ja se itseluottamus, jonka hän Pekingistä sai, on iso asia. Se on näkynyt harjoittelussa ja urheilullisuutena kaikessa hänen toiminnassaan.

Piirosen suojatit ovat kevään mittaan kiertäneet Timanttiliigaa lupaavin tuloksin. MM-hopeamitalisti-Abbelrahman on kesän maailmantilastossa toisena 87,37 kantaneella heitolla ja maailmanmestari Yego kymmenentenä tuloksella 84,68.  

– Olemme jatkaneet kovaa harjoittelua. Timanttiliigan kisoihin harjoittelua ei ole kevennetty. Vielä kisaa edeltävänä päivänä on tehty kovia harjoituksia, Piironen sanoo ja viittaa erityisesti Abdelrahmaniin.

Latvala viritteli Yegon olkapäätä

Viime päivät Abdelrahman ja Yego ovat harjoitelleet Kuortaneella. Kumpikin heittää Tukholmassa Timanttiliigan kilpailussa torstaina. Yego jatkaa sen jälkeen Keniaan. Abdelrahman heittää Kuortaneella ja Turun PNG-kisoissa.

– Minulle Timanttiliiga on vain valmistautumista arvokisoihin. Olisi toki hyvä heittää oikein pitkälle ennen arvokisoja, mutta pienet tekniset jutut heitossa ovat estäneet sen, Yego sanoo.

– En tahdo saada keihään lähtökulmaa oikeaksi, kun kyynärpää ei nouse oikeaan asentoon. Heitot pyrkivät karkaamaan korkeiksi. Katsotaan, paljonko tilanne korjautuu Tukholmassa.

Piirosen mukaan Yego on ominaisuuksiltaan vähintään siinä kunnossa kuin mitä hän oli viime vuonna. Viime kesänä Yego heitti MM-kisoissa 92,72.

– Hänen heitossaan kropan elastisuus on ratkaisevaa. Heitto kulkee, kun lihakset ja varsinkin olkapää on vetreässä kunnossa. Sen kanssa hieroja Mikko Latvala on nyt tehnyt töitä, Piironen sanoo.

Abderahman: 88 metriä ei riitä Riossa

Yego vietti syksyn Keniassa. Hän aloitti kunnon heittotreenit keihäällä Piirosen johdolla Etelä-Afrikassa vasta helmikuussa. Abdelrahman treenasi Piirosen komennossa Kuortaneella jo syystalvella ja uudelleen keväällä. Piirosen silmien alla hän harjoitteli myös talvella Etelä-Afrikassa. 

– Koko harjoituskausi on mennyt todella hyvin. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan olen voinut harjoitella ilman vammoja. Shanghain kilpailussa nyrjäytin nilkkani, mutta sekin on nyt kunnossa, Abdelrahman sanoo.

Viime kesänä 89,21 heittänyt egyptiläinen on talven mittaan hankkinut reippaasti lisää voimaa jalkoihin.

– Ihabin jalkojen suhteellinen voima on nyt viime vuonna parempi, mutta se pitää saada toimimaan heitossa. Ihab tulee lujempaa heittoon, tömäysvoimat ovat kovempia ja suoritus tapahtuu nopeammin. Siinä on vielä tekemistä, että hän pystyy kropallaan reagoimaan siihen, Piironen sanoo.

Yego ja Abdelrahman ovat yhtä mieltä siitä, että Rion olympialaisissa, voittajan täytyy heittää todella pitkälle.

– En usko, että 88 metriä riittää Riossa. Niin moni on jo nyt niin hyvässä kunnossa, Abdelrahman sanoo. 

– Minä en halua ajatella tuloksia, tai että minun pitäisi heittää tänä vuonna yli 93 metriä. Keskityn vain olympialaisiin, mutta aika varmasti voittoon pitää Riossa heittää yli 89 metriä Yego säestää.

 


yego_julius_frisbiikisan_voittajana_1_of_1.jpg

Julius Yego teki heittoharjoituksen päätteeksi valmentajansa Petteri Piirosen kanssa kierroksen Kuortaneen frisbeeradalla. Maailmanmestari ei halua hävitä frisbeeradallakaan.