Piina päättyi, Kettunen palaa radalle Myllypurossa

Piina päättyi

Oona Kettusen tunteita ei tarvitse arvailla, kun hän starttaa 3000 metrille Helsyn kisoissa lauantaina Helsingissä. Takana on juoksijan motivaation pohjia myöten kairannut liki kahden vuoden piina.

– Tosi kiva päästä mittaamaan omaa tasoa, vaikka en todellakaan ole vielä missään huippukunnossa, Kettunen sanoo.

Kahden viime vuoden aikana Kettunen, 22, on kuntouttanut molempien kantaluiden rasitusmurtuman ja kamppaillut akillesjännetulehdusten kanssa. Synkkiä hetkiä on riittänyt.

– Hetkellisesti olen ollut kovilla, mutta pidemmän päälle on aina löytynyt positiivista fiilistä. Lähipiiri ja valmentaja ovat olleet tärkeä apu. He ovat auttaneet läpi vaikeimmat hetket, Kettunen sanoo.

Kettunen on neljän vuoden takainen estejuoksun junioreiden Euroopan mestari. Viime vuodesta hän on harjoittelut lajin aikuisten Euroopan mestarin Jukka Keskisalon ohjeilla.

– Jukka on tuonut harjoitteluun malttia, joka näiden vammojen kanssa on se ensimmäinen asia. Myös voimaharjoittelua on uudistettu ja sitä, että päätreeneissä olisi aina hyvä viritys päällä. Pyritään siihen, ettei harjoittelusta tulisi puuroa, Kettunen sanoo.

 Juoksijan uran viimeisin synkkä jakso osui viime kesään. Hieman juhannusta todettu kantaluun murtuma särki toiveet taistella paikasta Amsterdamin EM-kisoissa.

– Se toi pari kuukautta täyttä juoksutaukoa. Kuntoutusvaiheen tein huomattavasti varovaisemmin kuin aiemmin. Sain juoksuluvan elokuussa, mutta siitä meni melkein viisi kuukautta ennen kuin olin sadan juoksukilometrin viikoissa, mitä voi jo sanoa juoksuharjoitteluksi, Kettunen sanoo. 

Altaasta liikkeelle, piikkareilla maltilla

Kettuselta ei ole koskaan puuttunut harjoitusintoa. Nyt hän osaa ja uskaltaa myös painaa jarrua.

– Viime talven molempien akillesten tulehdus opetti, että juoksun aloittamisen kanssa pitää olla todella varovainen. Tein ensin vain allasharjoittelua eli vesijuoksua ja uintia. Sitten mukaan tulivat pyöräily, crosstrainer ja hiihto ja vasta sitten juoksu.

Syksyn ja talven mittaan juoksukilometrien määrä on lisääntynyt, mutta korvaavat harjoitteet kulkevat yhä tukemassa juoksuharjoittelua.

– Nyt olen päässyt siihen tilanteeseen, että teen korvaavina vain palauttavat

harjoitukset, mutta korvaava harjoittelu pysyy mukana läpi kevään, Kettunen sanoo.

Maaottelukatsastukset Liikuntamyllyssä

Kesällä Kettusen toiveissa on juosta pitkästä aikaa täysimittainen kilpailukausi. Hallikaudella otetaan tuntumaa kilpailemiseen.

– Katsotaan, miten eka hallikisa menee. Noin kolme kilpailua olen ajatellut talven mittaan juosta. On helpompi jatkaa kohti kesää, kun kilpailee talvella. Kesällä ei ole sitten ole niin pitkä aika edellistä kilpailusta. Piikkareilla juoksun kanssa pitää kuitenkin olla vielä varovainen, ei pidä liioitella.

Hallikauteen Kettunen tankkasi itseluottamusta ja kuntoa hiljattain päättyneeltä kolme viikon harjoitusleiriltä Portugalista.

– Oli hyvä saada juostua muutama reilu 100 kilometrin viikko ja nähdä, että jalat alkavat kestää. Minkäänlaisia ongelmia ei tullut, Kettunen sanoo.

Myllypuron Liikuntamyllyssä lauantaina juostava 3000 metrin kilpailu on katsastus Tampereella 11. helmikuuta pidettävään Pohjoismaiden hallimaaotteluun. Ilmoittautuneiden joukossa ovat muiden muassa Camilla Richardsson ja Karin Storbacka.

– Parhaassa tapauksessa olen mukana hallimaaottelussa, mutta mikään itsestäänselvyys sinne pääseminen ei ole, Kettunen sanoo.

Helsyn kisoissa juostaan myös miesten 3000 metrin maaottelukatsastus. Ilmoittautuneiden joukossa ovat muun muassa estejuoksuun tänä vuonna panostava Topi Raitanen ja Panu Jantunen.

Helsyn kilpailut

Pohjoismaisen hallimaaottelun katsastukset