Pihlakoski SUL:n hallitukselle: Kesällä 2022 MM- ja EM-kisat kolmen viikon välein

Koronavirusepidemian vaikutukset ulottuvat yleisurheilun kisakalenterissa pitkälle. Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) hallituksen jäsenen Antti Pihlakoskenmukaan näyttää todennäköiseltä, että kesällä 2022 kilpaillaan kolmen viikon välein yleisurheilun MM- ja EM-kilpailut.

Yhdysvaltain Eugenessa käytävät MM-kilpailut siirtyivät vuodelle 2022, kun Tokion olympialaiset vaihtuivat vuoteen 2021. Siten kesällä 2022 on yleisurheilussa kolmet arvokilpailut.

– Birminghamissa kilpaillaan Kansainyhteisön kilpailut heinä-elokuun taitteessa ja Münchenissä EM-kilpailut elokuun 11.-21. päivinä. MM-kisojen on kaavailtu alkavan heinäkuun puolivälissä, Pihlakoski totesi katsauksessaan Suomen Urheiluliiton hallitukselle perjantaina.

– MM-kilpailujen päivämäärästä tullaan tiedottamaan tarkemmin lähiaikoina, mutta vaihtoehtoja ei ole paljon. EM-kilpailut ovat Münchenin olympiakisojen 50-vuotisjuhla, joten sitä Euroopan yleisurheiluliitto ja kisajärjestäjät eivät ole halukkaita siirtämään, Pihlakoski sanoi. Pihlakoski on myös Euroopan yleisurheiluliiton hallituksen jäsen.

Timanttiliiga saattaa jatkua lokakuulle

Pihlakosken mukaan elokuisten Pariisin EM-kisojen järjestelyt jatkuvat normaalisti.

– Pariisin EM-kisojen tilannetta katsotaan toukokuun puolivälin paikkeilla. Kisoja ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi tänä vuona, joten ainoa vaihtoehto olisi siirtää ne kesään 2021, jos kävisi mahdottomaksi järjestää kilpailut niin kuin on suunniteltu 25.-30. elokuuta , Pihlakoski totesi.

– Kuluvan vuoden Timanttiliigan kilpailujen osalta tavoite on järjestää loppukesästä ainakin seitsemän kilpailua, joka tarkoittaa, että kilpailukautta ollaan valmii­ta jatkamaan jopa lokakuulle.

Pihlakosken mukaan WA jatkaa keskusteluja myös heinäkuulta Kenian Nairobista peruttujen 19-vuotiaiden MM-kisojen järjestäjien kanssa. Pihlakoski arvioi, että kisat siirtynevät ensi vuodelle. Rietin 17-vuotiaiden EM-kilpailut sen sijaan peruttiin tältä vuodelta kokonaan.

– Voi olla, että Rieti saa saman ikäluokan EM-kisat vuonna 2022. Ne on jo myönnetty Jerusalemiin, mutta on mahdollista, että Israel järjestäisi kisat 2024, Pihlakoski sanoi.

Aalto: Seuroja huolettaa, treenit jatkuvat etäyhteyksillä

SUL:n toimitusjohtaja Harri Aallonmukaan alkukesän kotimaisten tv-kisojen kisajärjestäjien kanssa on neuvoteltu tiivisti.

– Siirtoja ja mahdollisia varapäiviä on katsottu. Tiedotamme muutoksista lähiaikoina, Aalto sanoi.

Koronavirusepidemia on sulkenut useimmat urheilupaikat, eivätkä seurojen harjoitusryhmät voi toimia yhdessä kuin etäyhteyksien kautta. Kun kotimainen kilpailutoimintakin on pysähdyksissä ainakin toukokuun loppuun, se näkyy ja tuntuu yleisurheiluseurojen arjessa.

– Olen ollut yhteydessä useisiin isoihin ja pienempiin seuroihin ja pyytänyt tilannekuvausta. Kaikilla on huoli siitä mitä tapahtuu, mutta mitään suurta apatiaa ei ole. Kaikille on toivo siitä, että jossakin vaiheessa päästään aloittamaan kilpailukausi. Kulmakerroin talous- ja muiden vaikeuksien suhteen tietysti kasvaa, jos kilpailemaan ei päästäisi lainkaan, Aalto sanoo.

– Ongelmat ja siten myös mahdolliset tappiot ovat suurempia seuroissa, joissa on päätoimisia työntekijöitä. Seuroissa on kuitenkin jo tehty sopeutustoimia ja myös haettu innovatiivisia ratkaisuja, kuinka nuoret saadaan aktivoitua erilaisia etäyhteyksiä hyödyntäen.

 Tukea haetaan nimenomaan seuroille

Aalto toivoo, että Olympiakomitean ja lajiliittojen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle jättämä esitys liikunnan ja urheilun kansalaisjärjestötoiminnan toimintaedellytysten turvaamisesta erityisavustuspaketilla johtaisi pian toimenpiteisiin.

– Ajatuksena on, että tukea voitaisiin jakaa nimenomaan seuroille, Aalto sanoo.

Myös SUL:ssa on Aallon mukaan varauduttu säästötoimiin. Ne riippuvat siitä, miten koronavirusepidemia etenee ja missä vaiheessa se alkaa hellittää.

Suomen Urheiluliiton hallitus päätti kokoontua tarkastelemaan koronaviruskriisin vaikutuksia seuraavan kerran toukokuun alussa.