Pihlakoski protestoi Timanttiliigan sääntökokeilusta – Tokion olympiakisoihin ja muihin arvokilpailuihin vain 10 venäläisurheilijaa

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) hallituksen jäsen Antti Pihlakoski protestoi WA:n kilpailuvaliokunnan ja johdon jäsenille kirjallisesti Timanttiliigan kuluvan kauden sääntökokeilusta.

Uuden säännön mukaan osassa kenttälajeja viimeisellä kierroksella on mukana vain kolme kilpailijaa edellisten kierrosten tulosten perusteella ja päätöskierroksen tulokset ratkaisevat kilpailun kolme kärkisijaa.

– Säännöt tulivat meille hallitukseen vain tiedoksi. Protestoin sääntöä vastaan kirjallisesti, mutta sillä ei ollut vaikutusta, koska Timanttiliiga on oma organisaationsa, missä WA:lla on 25 prosentin osuus. Liiga toteuttaa tämän kokeiluna, Pihlakoski harmitteli.

Sääntö koskee pituushyppyä, kolmiloikkaa, kuulantyöntöä, kiekonheittoa ja keihäänheittoa.

– Onhan se katsojalle erikoista, jos kilpailun voittaa viimeisellä kierroksella urheilija, joka tekee heikomman tuloksen, kuin joku muu aiemmilla kierroksilla, Pihlakoski sanoi.

Pihlakoski arvioimaan MM-kilpailujen hakijoita

Pihlakoski nimettiin WA:n hallituksen kokouksessa viiden hengen ryhmään, joka käy jatkossa läpi liiton arvokilpailujen hakijat ja tekee esityksen liiton hallitukselle.

WA:n uusin arvokilpailu on puolimaratonin MM-kilpailun vuonna 2023 korvaava tiejuoksun MM-kilpailu. Sen ohjelmassa on puolimaratonin ohella myös 5 kilometriä ja katumaili.

– Vuoden 2023 kisoille on 12 hakijaa ja näyttää siltä, että tulevaisuuden yleisurheilun MM-kilpailuillekin on hyvin hakijoita, Pihlakoski sanoi.

Seuraavat MM-kilpailut ovat vuonna 2022 Eugenessa, Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa (15.-24.7.) ja vuonna 2023 Unkarin pääkaupungissa Budapestissa (19.-27.8.).

Venäjä saa valita 10 urheilijaa kesän arvokilpailuihin

WA:n hallitus päätti myös, että kesän yleisurheilun arvokilpailuissa ja Tokion olympiakisojen yleisurheilukilpailuissa on mukana vain kymmenen venäläisurheilijaa kussakin niin sanotulla neutraalilla statuksella. Muissa kilpailuissa, kuten Timanttiliigassa, neutraalilla statuksella kilpailevien määrää ei ole rajoitettu.

Venäläisurheilijat Tokion olympiakisoihin ja kesän arvokilpailuiihin, kuten Bergenissä pidettäviin 22-vuotiaiden EM-kilpailuihin, valitsee Venäjän yleisurheiluliitto. Valinta tapahtuu niiden urheilijoiden joukosta, joille WA on myöntänyt neutraalin urheilijan statuksen.

– Tässä palattiin askel taaksepäin päätökseen, joka tehtiin jo vuosi sitten. Nyt päätettiin vielä, että jonkun näistä urheilijoista jäädessä mahdollisesti kiinni dopingista, kaikki samaan kilpailuun valitut urheilijat jäävät ulos, Pihlakoski sanoo.

Venäjän yleisurheilulle päätös oli askel eteenpäin sen jälkeen, kun maa vältti täpärästi täydellisen sulkemisen kansainvälisestä yleisurheilusta johtuen korkeushyppääjä Danil Lysenkoa koskevan dopingtutkinnan estämisestä.

– Venäjällä ei näköjään uskota, ennen kuin tulee tarpeeksi painetta. Nyt sitä tuli maan urheilijoilta, jotka haluavat kilpailla, Pihlakoski sanoi.

”Kaikki kilpailut yritetään viedä läpi terveysturvallisesti”

Kansainvälisen yleisurheiluliiton kesän ohjelmassa on olympiakisojen lisäksi kahdet muut arvokilpailut. Toukokuun alussa kilpaillaan viestinjuoksun MM-kilpailut Chorzówissa, Puolassa. Elokuun puolivälissä järjestetään 19-vuotiaiden MM-kilpailut Nairobissa, Keniassa.

– Perushenki WA:lla on, että kauden kaikki kilpailut yritetään viedä läpi terveysturvallisesti. Mutta sitähän ei tiedä, mitä viruksen kanssa tapahtuu, Pihlakoski sanoo.

Pihlakosken mukaan sama koskee 85 kilpailun laajuiseksi paisunutta WA:n Maanosienkiertuetta (Continental Tour). Paavo Nurmi Games Turussa (7.-8.6.) on sen Kultaisen liigan osakilpailu ja Kuortaneen GP (26.6.) sen Pronssiliigan osakilpailu.

– Continental Touriin on nyt kiinnitetty enemmän huomiota. Se on tuonut sarjaan ryhtiä ja rakennetta ja lisää halukkaita paikkakuntia. Turku on asemoinut itsensä hyvin, kun kilpailu paikkakunnista kiristyy entisestään koronan jälkeen, Pihlakoski arvioi.

WA:n hallitus vahvisti kokouksessaan myös päivämäärät 19-vuotiaiden MM-kilpailuille 2022, jotka pidetään Calissa, Kolumbiassa (2.-7.8.) sekä vuosien 2022 ja 2023 maailman hallimestaruuskilpailuille, jotka pidetään ensi vuonna Belgradissa, Serbiassa (18.-20.3.) ja sitä seuraavana vuonna Nanjingissa, Kiinassa (17.-19.3.).