Pihlakoski: IAAF:n taistelu dopingia vastaan jatkuu

Pihlakosken kolumni: Poundin tuki Coelle lämmittää

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) aloitti pitkäkestoisen dopingtestinäytteiden säilyttämisen Helsingin kisoista 2005. Niiden tarkoitus on synnyttää lisäpelote dopingia harkitseville.

Kisojen aikaan tehdyt analyysit paljastivat kolme dopingtapausta. Ensimmäiset uusinta-analyysit tehtiin pari vuotta sitten. Silloin Helsingin kisoista löydettiin kuusi uutta dopingtapausta. Tänä vuonna uusinta uutta edustavalla teknologialla tehdyt analyysit paljastivat vuoden 2005 ja Osakan 2007 MM-kilpailuista yhteensä 28 uutta tapausta.

Tuorein ja tiedossani olevista ainoa nimi, joka liittyy uusimpiin tuloksiin, on venäläinen 800 metrillä pronssia juossut Tatjana Andrianova.

Aiemmista tutkimuksista on tiedossa valkovenäläisen moukarimitalistin Vadim Devjatovskin positiivinen testitulos. Mikäli urheilun kansainvälisessä tuomioistuimessa CAS:ssa oleva Devjatovskin tapaus todetaan dopingiksi, saa Olli-Pekka Karjalainen MM-pronssia. Käsittääkseni tuomio julistetaan kevään 2016 aikana.

Maailman antidopingtoimisto Wadan  antidopingkoodin mukaan näytteitä saa säilyttää uusintatestausta varten kymmenen vuotta. Helsingin osalta ei siis enää uusia analyysejä tehdä.

Olen sanonut monta kertaa, että IAAF on antidopingtyön pioneeri. Paha ryppy muuten hyvään työhön on dopingiin liittyvä korruptioskandaali. Silti on paradoksaalista, että paras laji dopinginvastaisessa työssä leimataan käryjen takia pahimmaksi.

Olen käyttänyt tilanteesta vertausta alkoholiratsioista: Jos Turussa ratsattaisiin autoilijoita jokaisen kapakan kulmilla jatkuvasti ja Tampereella ei koskaan, olisi väärin julistaa kaikki turkulaiset rattijuopoiksi ja tamperelaiset täysraittiiksi.

Ihmisluonto on sellainen, että aina löytyy niitä, jotka eivät kunnioita normeja. Tämä on nähty viime aikoina monella muullakin elämänalalla muiden muassa autoteollisuudessa. Urheilu ei muodosta poikkeusta.

IAAF:n tavoite on taistella puhtaan ja kaikin puolin eettisen urheilun puolesta. Uskon, että IAAF:n tuore puheenjohtaja Sebastian Coe on enemmän kuin tosissaan, kun hän sanoo tekevänsä kaikkensa puhtaan urheilun puolesta. Autan häntä niin hyvin kuin suinkin voin.

Antti Pihlakoski

Kirjoittaja Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) ja Euroopan yleisurheiluliiton (EA) hallituksen jäsen.