Pichardo: Mahtavaa, Gatlin: Tämä oli Boltille, Stowers: Hermostutti

Jälleen 18 metriä loikkinut Pichardo: ME on vielä kaukana

Timanttiliigan avaus oli liigan nimen mukainen: täyttä timanttia. Dohan nopealla radalla, loistotuulissa ja 30 asteen helteeessä tehtiin hulppea määrä huipputuloksia. Tasoltaan kovin laji oli miesten kolmiloikka, jossa hiljattain 17,94 venyttänyt kuubalainen Pedro Pablo Pichardo ponkaisi 18,06 ja nousi kaikkien aikojen maailmantilastossa kolmanneksi (ohessa video).

Terävästi ja rennosti kulkeneen hypyn ponnistus kähti kuutisen senttiä lankun reunasta, joten tulokseen  jäi ripaus parantamiseen varaa.

– Aivan mahtavaa rikkoa jälkeen Kuuban ennätys, Richardo totesi IAAF:lle viitaten kauden edelliseen kisaansa, jossa hänestä tuli Kuuban kaikkien aikojen ykkönen.

Yhdysvaltain Christian Taylor ei tyytynyt ihmettelemään kimmoisan kuubalaisen hirmuloikkaa. Hän paukaisi viimeisellä yrityksellään ennätyksensä 18,04. Pichardon hypyssä oli myötätuulta 0,8 metriä sekunnissa aivan kuten Taylorin ennätysloikassa.

– Tässä lajissa ei ole nyt selkeää ykkösmiestä, oli tuo sen verran tasainen kilpailu. Pekingin MM-kisoista tulee upeaa mittelö, ehkä jopa parempi kuin tämä, Taylor ennakoi.

Taylor on nyt maailman kaikkien aikojen tilastossa viides. Juuri sen verran lajin historia tuntee ennätyskelpoisissa oloissa 18 metrin rajan rikkoneita urheilijoita.

Kisan epäonnen soturi oli MM-voittaja Teddy Tamgho, joka teloi vasemman jalan akillesjänteen ja joutuu leikkaukseeen. Hän ehti hypätä 17,24.

Gatlin: Tämä oli Boltille, Stowers: hermostutti

Miesten 100 metrillä Yhdysvaltain Justin Gatlin pinkoi ennätyksensä 9,74, mikä on ylivoimaisesti paras tulos maailmassa tällä kaudella. Se vie amerikkalaisen kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi (juoksusta ohessa video).

– Tämä oli hänelle. Nyt piti juosta kova tulos, Gatlin tuumi uutistoimisto AP:lle ja viittasi Usain Boltiin.

Gatlin uskoo pystyvänsä vielä parantamaan ennätystään.

– En tiedä mitä muut ajattelevat, mutta minä pystyn parempaan. Nyt jalassa oli pientä pistomaista kipua juoksun lopussa. Takareidessä on ollut tuollaista tunnetta puolen viikon ajan ja fysioterapeuttini käsitteli jalat (ennen juoksua), Gatlin tuumi.

Yhdysvaltain Jasmin Stowers ei jättänyt epäselväksi, kuka on naisten 100 metrin aitajuoksun tämän hetken ykkönen maailmassa (vrt. video). Hän kukisti lajin kärkinaiset  Dohassa huikealla ajalla 12,35, mikä nostaa hänet kaikkien aikojen maailmantilastossa seitsemänneksi. Tulos syntyi 0,9 metriä sekunnissa puhaltaneeseen myötätuuleen.

– Olin todella hermostunut ennen kisaa, Stowers tunnusti AP:lle.

Kilpailussa hän juoksi olympia- ja MM-voittaja Sally Pearsonin vieressä ja karkasi kilpailun puolivälissä omille teilleen.

– Kauden alku on kyllä ollut aivan uskomaton. Minulle on todella iso juttu kilpailla tälläisiä huippunaisia vastaan, Stowers sanoo.

Yksi Stowersin alkukesän haasteistaan on varmistaa Yhdysvaltain MM-karsinnoista paikka Pekingin joukkueessa.

– Ilman muuta haluan olla Pekingissä, aituri sanoo.

Yhdysvaltain Sharika Nelvis oli Dohan aitakilpailussa toinen (12,54) ja britti Tiffany Porter kolmas (12,65). Pearson hiipui neljänneksi (12,69).

Loistovedossa oli Dohassa myös amerikkalainen sileän pikajuoksun maailmanmestari ja olympiavoittaja Allyson Felix, joka pinkoi 200 metrin voittoon ajalla 21,98. Tulos syntyi 1,6 metriä sekunnissa hönkineeseen myötätuuleen ja on kauden kärkitulos maailmassa.

Felixin aika on 29-vuotiaan sprintterin paras ennätyskelpoiseen tuuleen juoksema 200 metrin noteraus sitten vuoden 2012. Norsunluurannikon Murielle Ahouré oli toinen ajalla 22,29. 

Naisten pituushypyssä Yhdysvaltain 30-vuotias Tianna Bartoletta ponkaisi voiton mainiolla tuloksella 6,99.

Souleimanin juoksu kulkee

Toissa kesän MM-mitalisti Ayanleh Souleimanin askel oli kepein miesten 800 metrillä. Djiboutin MM-toivo askelsi viimeisen 200 metrin aikana ylivoimaiseen voittoon, jonka hän kuorrutti kauden kärkiajalla 1,43,78.

Kilpailun avauskierros kipaistiin 50 sekuntiin eikä sen paremmin viidenneksi hiipuneesta 1500 metrin maailmanmestarista Asbel Kipropista, kuin muistakaan juoksijoista ollut Soulemanin haastajaksi. Kenian Ferguson Cheruiyot oli toinen ajalla 1.44.53.

Helsingin vuoden 2005 MM-kilpailujen 400 metrin aitajuoksun maailmanmestari Bershawn Jackson osoitti, etteivät vuodet paina. 32-vuotias amerikkalaisjuoksija pinkoi mielimatkansa voiton kauden kärkiajalla 48,09.

Kevään kärkinoteerauksen teki myös 18-vuotias etiopialainen Dawit Seyaum. Hän nousi naisten 1500 metrillä näyttävällä kirillä vaivatta ohi Hollanin Sifan Hassanin ja vei voiton ajalla 4.00,96. Etiopialaistaustainen Hassan oli toinen ajalla 4.01,40.

Tulospalvelu

,

,