Suomi kymmenes maratonin joukkuekilpailussa: Vainiolle ja Vattulaiselle keskeytykset

Alisa Vainion haave hyvästä suorituksesta EM-maratonilla haihtui pahoinvointikohtaukseen ja keskeytykseen 30 kilometrin juoksun jälkeen. Saman kohtalon koki kuumuudessa ja auringon paahteessa myös Arttu Vattulainen.

Naisten Euroopan mestariksi juoksi Puolan Aleksandra Lisowska ajalla 2.28.36, hopealle Kroatian Matea Parlov Koštro 2.28.42 ja pronssille Hollannin Nienke Brinkman 2.28.52. Kahdeksan juoksijaa alitti 2.30:n rajan.

Voitaneen olettaa, että Vainion palautumiseen kuukausi sitten juostulta MM-maratonilta (16:s ajalla 2.30.29) jäi liian vähän aikaa.

Lappeenrantalainen aloitti kilpailun kärkijoukon mukana. Ensimmäinen 5 km taittui aikaan 18.05, ja 10 km väliaika oli 35.26. 15 kilometrissä Vainio oli 21:s kolme sekunnin päässä kärjestä, mutta sen jälkeen hän alkoi pikkuhiljaa jäädä vastustajistaan.

Puolimatkan Vainio ohitti ajassa 1.15.00, jolloin hän oli 14:s, 27 sekuntia kärjen takana. Vainiolle kirjattiin vielä 30 kilometrin väliaika 1.47.47 ja sijoitus 19:s minuutti ja 46 sekuntia kärjen takana.

Juoksijoita huoltanut valmentaja Tuomo Lehtinen tiesi kertoa Ylen haastattelussa, että Vainiolle oli tullut pahoinvointikohtaus.

Nina Chydenius oli lopputuloksissa 39:s ajalla 2.43.00, Suvi Miettinen 46:s 2.47.15 ja Annemari Kiekara 49:s 2.48.30.

Vainion keskeytys heikensi samalla Suomen joukkuekilpailun tulosta. Kolmen juoksijan yhteiskisassa Suomi sijoittui kymmenneksi yhteisajalla 8.18.45. Voiton vei Saksa yhteisajalla 7.28.48. Seuraavina olivat Espanja ja Puola. Ruotsin joukkue oli juuri ennen Suomea ajalla 8.07.41.

Nina Chydenius taisteli raskaan maratonin sinnikkäästi maaliin saakka.

”Tänne ei tultu keskeyttämään”

Chydenius totesi kilpailun raskaaksi jokaisella kierroksella olleen mäen ja lämmön takia.

– Elämäni raskain juoksu. Olin ennen kilpailua rankingissa 50:n paikkeilla, mutta maalissa 39:s, joten sen puolesta olen iloinen. Mutta jos jossain pitää raastaa, niin täällä. Päätin etten tule tänne keskeyttämään, koska perheenikin on täällä katsomassa, Chydenius kertoi kisan jälkeen.

Suvi Miettinen joutui starttaamaan kilpailuun takareisi puudutettuna, mutta uskoi ettei se olisi ongelman maratonilla.

– Läksin rauhassa liikkeelle ja halusin tehdä onnistuneen suorituksen. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä se näyttikin toteutuvan ja aloin miettiä jopa omaa ennätystäni. 35 kilometrin kohdalla sitten hamstring napsahti, ja loppu oli katastrofi.

– Mutta lupasin itselleni, että tulen maaliin. Harmittaa hitosti, sillä kaudesta oli tulossa hyvä, mutta terveys petti, Miettinen kertoi pettyneenä.

Vaikeuksissa oli myös Kiekaralla juoksunsa aikana.

– En valittaisi keliä, se ei tuntunut, mutta minulta jäivät nesteet hölskymään vatsaan jo ennen puolta matkaa. Silloin juoksu on tuskaista ja jalat alkavat krampata. Päätin tulla maaliin, vaikka juoksu oli puolesta välistä lähtien lenkkeilyä.

Juoksuratojen ikiliikkuja oli arvokisaedustaja jo 30 vuotta sitten, mutta uusia tavoitteita hän ei lupaillut.

– Uskoisin, että se alkaa tässä olemaan. Muillekin asioille on annettava elämässä tilaa.

Arttu Vattulainen koki kovia EM-maratonilla, mutta ura jatkuu, kun jalatkin ovat taas kunnossa.

Aurinko ja lämpö hyydyttivät Vattulaisen

Miesten maratonin mestariksi juoksi kotiyleisön riemuksi Saksan Richard Ringer ajalla 2.10.21. Hopean ja pronssin veivät Israelia edustavat Maru Teferi ja Gashau Ayale ajoin 2.10.23 ja 2.10.29.

Alle 2.15:n paineli 16 miestä, ja tulos 2.20 riitti 46:een sijaa. Joukkuekilpailun kolmen kärki oli Israel, Saksa ja Espanja. Ruotsi sijoittui kahdeksanneksi.

Mitalisijat ratkesivat vasta loppusuoran kamppailussa. Siinä Ringerin ratajuoksutaustasta – ennätys 1500 metrillä 3.38 ja EM-pronssi 5000 metriltä vuonna 2016 – oli varmaa hyvä hyöty. Mestarin puolimatkan väliaika kärkijoukon mukana oli 1.05.18, joten vauhdinjako oli tasaista.

Arttu Vattulainen ohitti puolimatkan ajassa 1.08.32, mutta matka katkesi 25 kilometrin kohdalla.

– 19 kilometriin juoksu kulki tosi hyvin, mutta yht´äkkiä alkoivat vaikeudet. Aurinko ja lämpö tekivät tehtävänsä, en olisi uskonut, että noin pahasti yllättävät. Jos maratonilla vaikeudet alkavat puolimatkassa, niin loppumatka on pitkä.

Vattulainen on kärsinyt loukkaantumisista, ja jopa koko uran jatko on ollut vaakalaudalla. Viime aikoina juoksu on näyttänyt taas paremman puolensa, ja tulevaisuuteen hän katsoo toiveikkaasti.

– Nyt pitää nauttia, kun jalat ovat pitkästä aikaa kunnossa. Uskon pääseväni pian taas kisojen makuun, ja joku iso maraton voisi olla syksyllä ohjelmassa.