Peters haluaa voiton ja Mustangin – Taylorin paluu täyteen vauhtiin – Katsaus Paavo Nurmi Gamesin lajeihin

Maailman parhaat miesten keihäänheitossa ja kiekonheitossa sekä tukku muita huippunimiä tähdittävät Paavo Nurmi Gamesia tänään. Mukana ovat mm. kolmiloikkaaja Christian Taylor, pika-aiturit Britany Anderson ja Toby Amusan sekä korkeushyppääjä Nicola Olyslagers (o.s. McDermott).

Turun kisojen suola on laaja kotimainen kärkikaarti Topi Raitasen, Viivi Lehikoisen, Reetta Hurskeen, Ella Junnilan, Krista Tervon, Silja Kososen, Senni Salmisen, Kristiina Mäkelän, Elmo Lakan, Samuel Purolan, Anniina Kortetmaan, Eveliina Määttäsen, Lassi Etelätalon, Oliver Helanderin ja monen muun johdolla.

Aituri Annimari Korte päättI kilpailla Turussa tämänpäiväisen harjoituksen jälkeen. Korteen jalka petti alta Espoon kilpailussa keskiviikkona. Ongelmaa on sittemmin tutkittu.

– Teen harjoituksen ja päätän sitten, kilpailenko, Korte sanoo.

Anderson Peters haluaa jatkaa voittoketjuaan. Kuvassa Peters Kristiina Mäkelä kanssa Paavo Nurmi Gamesin mediatilaisuudessa.

Peters: ”Alkukausi on ollut hyvä ja tappioton”

Miesten keihäänheiton ystäville Paavo Nurmi Games on herkkupala.

– Turussa heitetään alkukauden tasokkain keihäskilpailu. Jakub Vadlejch on heittänyt yli 90 metrin ja Julian Weberkin on heittänyt 89 metriä. Toivon mukaan nytkin päästään yli 90 metrin, kesän maailmantilaston kärkimies Anderson Peters arvioi starttilistaa Paavo Nurmi Gamesin tiedotustilaisuudessa.

Kevään aikana kahdessa kilpailussa yli 90 metrin heittänyttä Petersiä kiinnostaa myös Ford Mustang Mach-e, jonka Turun keihäskilpailun voittaja kuittaa, jos heittää paremmin kuin Aki Parviaisen SE 93,09. Peters jäi tuosta tuloksesta kaksi senttiä Dohan huipputuulissa aiemmin tänä keväänä.

– Alkukausi on ollut hyvä ja tappioton. Edellinen tappioton kausi oli 2019 ja se toi maailmanmestaruuden. Sen haluan uusia, Peters sanoo.

Turussa kilpailevat myös tällä kaudella 89,07 heittänyt Lontoon olympiavoittaja Keshorn Walcott, Berliinin EM-kakkonen Andreas Hofmann ja MM-kautensa Turussa aloittava Neeraj Chopra, joka ei ole kilpaillut sitten Tokion olympiavoiton.

– Harjoitukset ovat menneet hyvin. Olen keskittynyt saamaan heiton raiteilleen. Mutta harjoitukset ovat eri asia kuin kilpailut. Keskityn kilpailussa tekniikkaan ja haen hyvää tulosta, Chopra sanoo.

Suomea edustaa kotimainen kärkinelikko Lassi Etelätalo, Oliver Helander, Toni Kuusela ja Toni Keränen.

Christian Taylor hyppää Turussa kolmannen kolmiloikkakilpailunsa viime vuoden akillesjännevamman kuntoutumisen jälkeen.

Taylor: ”Haluan tuloksen, joka kertoo, että olen palannut”

Illan meritoitunein urheilija on kolmiloikan kaksinkertainen olympiavoittaja ja neljä maailmanmestaruutta voittanut Yhdysvaltain Christian Taylor, joka rakentaa paluuta huipulle vuoden takaisen vakavan akillesjännevamman jälkeen.

Wienissä itävaltalaisen aiturivaimonsa Beate Schrottin kanssa asuvalla Taylorilla on edessä tärkeä kolmiviikkoinen.

– Kilpailen kolme kisaa kahteen viikkoon: Turku, Pariisi viikonvaihteessa ja sen jälkeen Yhdysvaltain mestaruuskisat, jonka jälkeen edessä on kolmen viikon harjoitusjakso ennen Oregonin MM-kisoja, Taylor sanoo.

Turku ja Pariisi ovat kisoja, joissa parhaimmillaan 18,21 loikkinut amerikkalainen yrittää palata kansainvälisen tason tuloksiin.

– Akillesjänteen kuntoutus oli minulle raskaampi henkisesti kuin fyysisesti. Sen odottaminen, että jänne on taas kunnossa ja voimien palauttaminen oli todella haastavaa, Taylor tunnustaa.

Taylor on tottunut haasteisiin. Hän on uransa varrella kertaalleen vaihtanut vamman takia ponnistavaa jalkaa.

– Kirurgi kysyi leikkauksen jälkeen, olisinko nyt valmis vaihtamaan ponnistavaa jalkaa. Mutta sanoin, että enää en sitä tee, Taylor kertoo.

– Kuntoutuksessa minulla on ollut apuna huipputiimi vaimoni johdolla. Uskon, että voin edelleen hypätä 18 metriä. Toivon tekeväni jo Turussa tuloksen, joka kertoo kaikille, että olen palannut.

Britany Anderson tavoittelee kauden parasta tulostaan Paavo Nurmi Gamesin 100 metrin aitajuoksussa. Jamaikalaisjuoksija on kilpailun suosikkeja.

Lehikoinen ja Folorunso, Anderson ja Amusan aitamatkojen suosikit

Viikonvaihteessa Genèvessä Suomen kaikkien aikojen toiseksi parhaan ajan 54,96 juossut Viivi Lehikoinen on Italiaa edustavan nigerialaislähtöisen Ayomide Folorunson kanssa naisten 400 metrin aitajuoksun suosikki.

Hyvässä vireessä on myös tällä kaudella ennätyksensä 57,04 juossut Kristiina Halonen. Hän juoksi sunnuntaina Sollentunassa 57,29, vaikka sai matkalla kovan tällin polven osuttua aitaan.

Britany Andersonin kevään kolmen viimeisimmän 100 metrin aitajuoksun kilpailutulokset 12,59, 12,51 ja 12,50 kertovat, että jamaikalaisjuoksijan voittaakseen täytyy liikkua lujaa.

– Alkukausi on ollut hyvä. Hallikausi ei ollut paras mahdollinen, mutta nyt olen terve ja valmis juoksemaan kovaa. Nyt tavoitteena on puhdas juoksu ja kauden paras aika, MM-hallissa neljänneksi juossut Anderson sanoo.

Kauden parasta hakee myös Nigerian huippuaituri Tobi Amusan, joka oli edellisissä olympiakisoissa ja MM-kilpailuissa neljäs. Hänen kauden parhaansa on 12,58. Turussa on kaksi starttia, joka ei ole täysin Yhdysvalloissa harjoittelevan juoksijan mieleen.

– Se on hyvä kauden alussa, muttei enää, kun aletaan viimeistellä kuntoa arvokisoihin, Amusan sanoo.

Kuluvan kauden kotimaan ykkösaituria Reetta Hursketta ovat kirittämässä myös tällä kaudella 12,95 juossut Hollannin Nadine Visser, kevätkesän aikana ennätyksensä 12,72 juossut Australian Liz Clay sekä 12,89 ja 12,91 tällä kaudelle juosseet Unkarin Luca Kozák ja Hollannin Zoë Sedney.

Miesten ja naisten 100 metrillä ja miesten pika-aidoissa tasaista

Hiljattain Puolan ennätyksen 13,25 aitonut Damian Czykier, tänä vuonna 13,27 aitonut brasilialainen Eduardo Rodrigues sekä viime hallikauden EM-kakkonen britti Andy Pozzi ovat 110 metrin aitajuoksun kärkimiehet.

Suomen kärkitriona matkan juoksevat Elmo Lakka (13,55), Santeri Kuusiniemi (13,71) ja Ilari Manninen (13,79).

Miesten 100 metrillä Samuel Purola, kautensa avaava Samuli Samuelsson ja 10,36 hiljattain juossut Santeri Örn saavat vierelleen rivakat kirittäjät. Kesän tilastokärjet ovat nigerialainen Raymond Ekevwo 10,04, itävaltalainen Markus Fuchs 10,17 ja britti Ojie Edoburun 10,21.

Naisten pikamatkalla Anniina Kortetmaa on kauden tilastonelonen. Tilastokärki on 11,35 pinkonut Luxemburgin Patrizia van der Weken.

Topi Raitanen hakee kauden parasta Paavo Nurmi Gamesin 3000 metrin estejuoksussa. Tavoiteaika on alle 8.20:n.

Estejuoksussa haetaan 8.20:n alitusta – 800 metrillä alle 1.45:n ja alle 2.00:n

Topi Raitanen miesten 3000 metrin estejuoksussa sekä Joonas Rinne ja Eveliina Määttänen 800 metrin kilpailuissa pääsevät kovavauhtiseen seuraan.

– Tämä on tärkeä viikko. Kauden paras on tavoitteena, sanoo Raitanen Turun estejuoksusta ja viittaa juoksevansa myös 1500 metriä lauantaina Kuortaneella Rinnettä vastaan.

Raitasen kauden paras on 8.24,62 ja Turussa haetaan alle 8.20:n aikaa. Tasaisen juoksijakaartin tilastokärki on Etiopian Abraham Seeme, joka juoksi viime vuonna 8.12,11 ja tänä vuonna toistaiseksi 8,17,52. Jänikset ovat kenialaiset Lawrence Kemboi ja Wilbeforce Kones. Tavoite on juosta kaksi ensimmäistä kilometriä  2.45:een ja 2.47:ään.

800 metrillä kilpailee yhdeksän tällä kaudella alle 1.46:n juossutta miestä. Neljä heistä on alittanut 1.45, nimittäin Bydgoszczissa 1.44,31 juossut Hollannin Tony van Diepen, Kenian Collins Kipruto, Britannian Max Burgin ja Ruotsin Andreas Kramer. Jänis on puolalainen Patryk Sieradzki, jonka johdolla avauskierros on tarkoitus juosta 50,5:een. Aikatavoite on 1.45:n alitus.

Loistavaa tuloskaskautta juokseva Eveliina Määttänen ja Viola Westling ovat naisten 800 metrillä kovavauhtisessa seurassa. Kauden tilastokärki on Timanttiliigan Rooman osakilpailussa 1.58,97 juossut Italian Elena Bello. Määttänen on juossut 2.03,58 ja Westling 2.05,59.

Jänis on puolalainen Aneta Lemiesz. Hän vetää avauskierroksen 58,5:een, josta tavoitellaan alle kahden minuutin loppuaikaa,

Kristiina Mäkelä tavoittelee Turussa kauden parasta, kuten Anderson Peters ja Ella Junnila.

Mäkelä ja Salminen haastamaan Rickettsiä ja LaFondia

Jamaikan Shanieka Ricketts ja Dominican Thea LaFond takaavat, että Kristiina Mäkelällä ja Senni Salmisella on Turun Paavo Nurmi Gamesin naisten kolmiloikassa kansainvälisen huipputason vastus. Ricketts on Dohan MM-kakkonen ja Tokion olympiakisojen nelonen. Hän loikki viime vuonna ennätyksensä 14,98 ja myötätuuleen yli 15 metrin 15,02.

Tänä keväänä Ricketts otti kaiken irti Timanttiliigan Dohan osakilpailun myrskytuulissa, kun hän hyppäsi 14,82. Sen jälkeen hän kimmahteli Rabatissa vastatuuleen 14,43. LaFond on ollut varmassa kunnossa. Hän loikki jo tammikuussa Albuquerquen vuoristoilmassa 14,62 ja hiljattain Savonassa 14,53.

Kilpailuun osallistuu myös parhaimmillaan 14,84 loikkinut kolminkertainen Yhdysvalltain mestari Tori Franklin, jonka kesän paras tulos on 14,34.

– Luotan kokemukseen ja iloisella fiiliksellä mennään. Se on tärkeintä, totesi Kristiina Mäkelä, jonka kauteen valmistautumista kiusasi sairastelu treenileirillä.

Ella Junnilan kauden alku myöhästyi jalkavaivan takia, mutta nyt ongelma on selätetty. Turussa Junnila pääsee kilpailemaan erittäin kovatasoisessa seurassa.

Ukrainan värit näkyvät naisten korkeus- ja seiväshypyssä

Ukrainan värit näkyvät naisten korkeushypyssä ja seiväshypyssä. Ella Junnila, Heta Tuuri ja Sini Lällä pääsevät haastamaan maailmanhuippuja Julia Levtshenkoa ja Irina Herashtshenkoa. Seiväshypyssä Wilma Murtoa, Elina Lampelaa ja Saga Anderssonia vastaan kilpailevat Marina Kilipko ja Jana Hladijtshuk.

Naisten korkeushyppy on kansainvälisen huipputason kilpailu. Levtshenkon ja Herashtshenkon ohella eliittihyppääjistä ovat mukana australialainen Tokion olympiakisojen hopeamitalisti Nicola Olyslagers (o.s. McDermott), joka ylitti Tokiossa 202.

Levtshenkon palkintokaapissa on MM-hopea ja kaksi hallikauden EM-mitalia. Hänen ennätyksensä on 202. Parhaimmillaan 199 ylittänyt Herashtshenko on talven 2021 EM-mitalisti. Tokion olympiakisoissa Levtshenko oli kahdeksas ja Herashtshenko neljäs.

Ukrainalaisista seiväshyppääjistä Marina Kilipko sijoittui Tokion olympiakisoissa jaetulle viidennelle sijalle. Hladijtshuk ponnisti maaliskuun MM-hallissa neljänneksi. Kaksikon ennätykset ovat 470 ja 461.

Seiväshypyn muita suosikkeja ovat hiljattain ennätyksensä 470 hypännyt Ranskan Margot Chevrier ja Australian Nina Kennedy, jonka kauden paras tulos on niin ikään 470.

Peittoaako Čeh jälleen Ståhlin?

Miesten kiekonheitossa kilpailee tämänkesän maailmantilaston koko kärkinelikko: Slovenian Kristjan Čeh 71,27, Liettuan Andrius Gudžius 69,39, Ruotsin Daniel Ståhl 69,27 ja Itävallan Lukas Weisshaidinger 69,11. Mukana on myös Ruotsin Simon Pettersson. Tokion olympiakisojen kärkitrio olivat Ståhl, Pettersson ja Weisshaidinger.

Ståhl heitti Sollentunassa sunnuntaina 68,97 ja kuvaili sitä olosuhteet huomioon ottaen yhdeksi uransa parhaista kilpaluista. Ståhl on kauden mittaan hävinnyt Čehille Timanttiliigassa kolmesti, muttei anna sen kiusata.

– Sehän on vain hienoa, että Kristjan ja muutkin heittävät pitkälle. Olen ollut siinä tilanteessa, jossa tulee voittoja voiton perään. Nyt voin jahdata heitä, Ståhl tuumi ruotsalaiselle medialle Sollentunassa.

Naisten moukarinheiton suosikki on Tokion olympiakisojen pronssimitalisti Puolan Malwina Kopron, joka kesän paras tulos on 75,08. Krista Tervo on SE:llä 74,40 kauden tilastokolmonen Italian Sara Fantinin jälkeen. Fantini on heittänyt ennätyksekseen 74,86.

Kärkitaistoon mielii myös Silja Kosonen, jonka kesän paras tulos on 71,84. Suvi Koskiselle kilpailu tarjoaa mahdollisuuden rikkoa kovassa seurassa 70 metrin raja toistamiseen tänä kesänä.

Paavo Nurmi Gamesin aikataulu

Osallistujaluettelo taustatietoineen

Paavo Nurmi Games Ylen kanavilla:
Tiistaina 14.6.
klo 18.00 TV2
klo 18.45 Yle Puhe