Jere Haapalainen, Teresa Perttilä ja Jenna Vakkilainen kolmoismestareiksi Hyvinkäällä – 16-17-v. SM-kilpailut

Hyvinkäällä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailujen viimeinen päivä urheiltiin enimmäkseen aurinkoisessa 22 asteen lämmössä. Tulostaso oli jälleen mainio. Teresa Perttilä (kuvassa), Jere Haapalainen ja Jenna Vakkilainen voittivat kukin kolme Suomen mestaruutta.

Helsingin IFK:n Teresa Perttilän raju mutta antoisa kilpailurääkki päättyi sunnuntaina iltapäivällä, kun hän voitti 16-vuotisten tyttöjen 200 metriä. Eikä hän päättänyt massiivista urakkaansa vain kultamitaliin, vaan rutisti 200 metrillä kaiken huipuksi ennätyksensä 25,50.

Tämä siis sen jälkeen, kun hän oli aikaisemmin viikonloppuna juossut 400:n ja 800 metrin alkuerät, voittanut 400:n ja 800 metrin finaalit sekä pinkonut vielä 200 metrin alkuerän ja välierän.

– Nyt on helpottunut olo, kun urakka on ohi, väsynyt mutta onnellinen Perttilä huokaisi 200 metrin finaalin jälkeen.

Jarkko Äikään valmentama Perttilä voitti ensimmäisen kerran kolme kultaa samoissa SM-kilpailuissa.

– Saa nähdä, tuleeko tällaisesta urakoinnista tapa, Perttilä naurahti.

Perttilä joutui 200 metrin finaalissa kahdeksannelle eli uloimmalle radalle.

– Pelkäsin koko ajan, että joku ohittaa minut. Vasta maaliviivalla huomasin, että voitan. Aika oli tosi hyvä siihen nähden, että oli jo kuusi juoksua alla. Tämä 200 metrin mestaruus oli suuri yllätys. En odottanut kultaa myöskään 800 metriltä, Perttilä kertoi.

Perttilä aikoo juosta 400 metriä kolmen viikon kuluttua Tampereella pidettävissä Kalevan kisoissa. Sitä ennen hän aloittaa opiskelun Mäkelänrinteen lukiossa.

– Ensi viikon palauttelen ihan rauhallisesti ja keskityn koulun alkamiseen, Perttilä sanoi.

”Olen juossut aika paljon ja voittanut aika paljon”

Tampereen Pyrinnön Jere Haapalaisesta tuli kolmoismestari, kun hän voitti sunnuntaina 17-vuotiaiden poikien 400 metrin aitajuoksun ylivoimaisesti ajalla 53,01. Hän voitti aikaisemmin 400 ja 800 metriä.

Aitajuoksussa toiseksi tullut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Joonas Lapinkero hävisi ajalla 55,31 Haapalaiselle yli kaksi sekuntia. Lapinkero johti juoksua vielä puolessamatkassa, mutta Haapalaisen loppuveto oli vastustamaton. Hän säilytti vauhtinsa koko porukasta selvästi parhaiten.

– Fyysisesti tunnen, että olen juossut aika paljon ja henkisesti tunnen, että olen voittanut aika paljon, Haapalainen filosofoi.

Haapalainen pääsi aitajuoksussa viikonlopun urakan päätteeksi puolen sekunnin päähän ennätyksestään.

– Tänään juoksun alku ei ollut hyvä. Heti ensimmäiselle aidalle tulin päälle. Lupaa hyvää tuleviin koitoksiin, kun pystyy tällaisellakin suorituksella näin hyvään aikaan, Haapalainen sanoi.

Haapalainen juoksi viisi ensimmäistä aitaväliä 14 askelella, neljä seuraavaa väliä 15 askelella ja viimeisen välin 16 askelella.

– Tavoite oli juosta viimeinenkin väli 15 askelella. Pystyn aitomaan molemmin päin. Olen harjoitellut sitä viime aikoina, kertoi Juha Lehdon valmentama Haapalainen.

Antti Sainio ja Laura Loponen aitoivat ratakierroksen kovaa

16-vuotiaiden poikien 400 metrin aitajuoksun mestariksi viiletti Tampereen Pyrinnön Antti Sainio erinomaisella ajalla 53,44. Tampereella 21. heinäkuuta Sainio juoksi 16-vuotiaiden kaikkien aikojen parhaan ajan 52,78. Hyvinkäällä toiseksi tullut Alavieskan Virin Kristian Hautakoski hävisi hänelle yli neljä sekuntia.

17-vuotiaiden tyttöjen 400 metrin aitajuoksun voitti Oulun Pyrinnön Laura Loponen tämän ikäluokan kaikkien aikojen viidenneksi nopeimmalla ajalla 59,44. Toiseksi tullut Toholammin Urheilijoiden Aada Määttälä, joka voitti B-erän, hävisi hänelle yli viisi sekuntia.

16-vuotisten tyttöjen 400 metrin aitajuoksun paras oli Kuivasjärven Auran Essi Niskala ajalla 61,34. Niskala on 16-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa Viivi Lehikoisen jälkeen toisena ajalla 59,30.

Vantaan Salamien Jenna Vakkilainen voitti 16-vuotiaiden tyttöjen kolmiloikan tuloksella 11,95. Myötätuulta oli 2,7 metriä sekunnissa, mutta ennätys parani ilman myötätuultakin 11,90:een. Toiseksi sijoittui Oulun Pyrinnön Minja Kurtti tuloksella 11,70.

Lauantaina Vakkilainen hyppäsi kolmiloikan karsinnassa siihenastisen ennätyksensä 11,56 ja voitti sekä pituushypyn että 100 metrin aitajuoksun mestaruudet.

Siiri Nyyssönen Joensuun Katajasta sai 17-vuotiaiden tyttöjen kolmiloikassa tuekseen kilpailun lähes ainoan yli kahden sekuntimetrin tuulenpuuskan ja loikki mestariksi tuloksella 12,10. Tampereen Pyrinnön Sanni Lento hävisi vain yhden sentin.

Vehmaan veljesten voittokilpailussa tasapeli

16-vuotiaiden poikien 200 metrillä nähtiin Vehmaan kaksoisveljesten kaksintaistelu. Kasperi Vehmaa voitti Suomen mestaruuden 1,9 sekuntimetrin vastatuulessa ajalla 22,08 ja Rasmus Vehmaa säesti hyvin kakkossijalla juostuaan 22,45. Kasperin ennätys on 21,91 ja Rasmuksen 22,06.

200 metriä oli ainoa laji, jossa veljekset kilpailivat toisiaan vastaan näissä SM-kilpailuissa. Kasperi voitti 200 metriä ja pituushypyn sekä Rasmus 100 metriä ja 110 metrin aitajuoksun. Kasperi oli tyytyväinen 200 metrin aikaansa.

– Noudatin taktiikkaa kuten olin suunnitellutkin. Rullasin kaarteen rennosti ja jaksoin painella loppusuoran vastatuuleen.

Kasperi kehui kilpailuiden järjestelyjä.

– Pysyttiin hyvin aikataulussa eikä tarvinnut odotella liian pitkiä aikoja.

Jarmo Eromäki porhalsi kaksoismestariksi

17-vuotiaiden poikien 200 metrin mestariksi porhalsi Haukivuoren Kisailijoiden Jarmo Eromäki ajalla 21,86. Eromäestä tuli kaksoismestari, sillä hän voitti perjantaina myös 100 metriä.

Satasella Eromäki kukisti vasta maalikameraratkaisussa Porin Yleisurheilun Niklas Viikisalon, mutta 200 metrillä Viikisalo jäi hopealle 0,42 sekuntia Eromäkeä hitaampana.

– Olen tyytyväinen aikoihini. Tänäänkin jouduin vääntämään loppuun asti ihan kunnolla, Eromäki sanoi.

Eromäki joutui koville jo verryttelyssä.

– Lonkankoukistaja ja nivunen kipeytyivät eilen ja tänään verryttely oli oikeastaan kovempi taistelu kuin itse kilpailu.

Liikkuvuus on haasteeni, Eromäki kertoi.

Jarmo Eromäkeä valmentaa oma äiti Sanna Eromäki.

Nora Lindahl hurjaan aikaan vastatuulessa

17-vuotiaiden tyttöjen 200 metrin mestariksi kiiti Helsingin IFK:n Nora Lindahl. Hän paransi ennätystään kahden sekuntimetrin vastatuulesta huolimatta kahdella sekunnin kymmenyksellä aikaan 24,68.

– Voitto oli odotettu, mutta aika oli kovassa vastatuulessa yllättävän hyvä. Jalat olivat pirteät ja energia riitti loppusuoran rutistamiseen, Lindahl kertoi.

Lindahl osallistui tänään SM-kilpailuihin ensimmäisen kerran. Hänen isänsä Markus Lindahl juoksi 25 vuotta sitten 100 metriä 10,55 ja 200 metriä 21,12. Lindahlin perhe asuu Tukholmassa ja Nora Nora Lindahl on pohtinut, edustaako maajoukkueessa Suomea vai Ruotsia.

– En ole vielä päättänyt. Se on erittäin vaikea valinta, Lindahl sanoi.

Lindahl juoksee ensi viikonloppuna Ruotsin juniorimestaruuskilpailuissa. Hän mainitsi esikuvakseen seitsenkertaisen olympiavoittajan Allyson Felixin.

Tuuli Järvinen hallitsee ylöspäin suuntautuvat hypyt

Keuruun Kisailijoiden Tuuli Järvinen voitti 16-vuotiaiden tyttöjen seiväshypyn ylivoimaisesti tuloksella 400, jonka häni 400 kolmannella yrityksellään.

Toiseksi sijoittui Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jenna Tuomaala tuloksella 340 ja kolmanneksi Tampereen Pyrinnön Iida Kujanpää samalla tuloksella. Myös Espoon Tapioiden Helmi Eklund ylitti 340, mutta joutui tyytymään neljänteen sijaan.

– Olen tyytyväinen tulokseeni, Järvinen sanoi.

Järvisen ennätys on 412. Hän yritti Hyvinkäällä kolmesti 415:ttä. Ensimmäinen yritys siitä jäi limboksi.

– Toisessa hypyssä telineet olivat liian lähellä. Telineitä siirrettiin vähän kauemmas. Viimeinen yritys oli paras.

Järvinen voitti lauantaina myös korkeushypyn tuloksella 172. Hänen ennätyksensä on kahden vuoden takainen 175. Hyvinkäällä Järvinen yritti kolmesti 176:sta.

– Yksi yritys oli lupaava, mutta muissa puristin liikaa, Järvinen kertoi.

Järvinen on voittanut kolmena vuonna peräkkäin junioreiden Suomen mestaruudet sekä korkeushypyssä että seiväshypyssä.

– Seiväs ja korkeus ovat vielä yhtä mieluisia lajeja.

Pietari Outisen ja äitinsä Terhi Järvisen valmentama Tuuli Järvinen on rikkonut tänä vuonna seiväshypyssä jopa 19-vuotiaiden EM- ja MM-kilpailujen tulosrajat.

Eilen Järvinen lisäksi sijoittui kuulantyönnössä kolmanneksi tuloksella 13,37. Hän hävisi hopeamitalin vaivaisella yhdellä sentillä. Kultakin jäi vain 12 sentin päähän.

– Viimeinen työntö lipsahti sormista, mutta jäi silti vain sentin parhaasta tuloksestani, Järvinen kertoi.

16- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailuissa urheilija saa osallistua enintään kolmeen lajiin. Mikä olisi ollut neljäs laji?

– Ehkä pituushyppy tai kiekonheitto, Järvinen sanoi.

Järvinen tavoittelee kolmen viikon kuluttua finaalipaikkaa Kalevan kisojen seiväshypyssä.

17-vuotiaiden tyttöjen seiväshypyn voitti järjestävän seuran Riihimäen Kiskon Vanessa Lindberg tuloksella 363. Hänkin on monipuolinen hyppääjä ja ylsi lauantaina korkeushypyssä pronssille.

Jalkapalloilija Leivonen voitti keihäänheiton

17-vuotiaiden tyttöjen keihäänheitto huipentui viimeisellä kierroksella. Kaustisen Pohjan-Veikkojen Salla Koskimäki johti viiden kierroksen jälkeen tuloksella 49,37, mutta Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Nanna Leivonen nakkasi viimeisellä kierroksella 50,88.

Koskimäki kiskaisi heti perään parhaan tuloksensa 50,66, mutta se ei riittänyt kultaan. Täten Leivosesta leivottiin Suomen mestari. Ikäluokassa heitetään 500 gramman keihästä eli sata grammaa köykäisempää kuin naisten sarjassa.

– Voitto on aina yllätys ja se tuntuu vielä kahta paremmalta, kun se tulee tiukan kisan päätteeksi, Leivonen riemuitsi.

Leivosen taktiikka viimeiseen heittoon oli suoraviivainen.

– Tyhjensin pääni ja heitin vaan niin kovaa kuin pystyin. Tulos oli hieno.

Leivosen kausi on ollut vaikea.

– Minulla on ollut murtuma sekä nilkassa että varpaassa enkä ole kauhean paljon pystynyt treenaamaan, Leivonen kertoi.

Leivosen päälaji on jalkapalloilu. Sitä hän pelaa Jyväskylän Pallokerhossa naisten Kansallisessa Liigassa. Keihäänheitto on Leivosen ainoa yleisurheilulaji. Häntä valmentaa oma isä Hannu Leivonen, joka on heittänyt keihästä 70,82.

– Isukki on innostanut minut keihäänheiton pariin, Nanna Leivonen kiitti.

Salla Koskimäelle kolme mitalia heitoista

Kaustisen Salla Koskimäki saavutti viikonloppuna kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Hänen tavoitteenaan oli värisuora eli yksi kappale kutakin mitalia. Koskimäki hävisi keihäänheitossa kullan täpärästi ja sijoittui toiseksi myös moukarinheitossa sekä kolmanneksi kuulantyönnössä ennätyksellään 14,42.

Koskimäki oli varsin tyytyväinen, sillä hän oli jäänyt kahtena edellisenä vuonna SM-kilpailujen keihäänheitossa neljänneksi.

– Hopealle jääminen ei harmita. Heitin keihäässä hyvän sarjan, vaikka edellisen päivän moukari ja kuula painoivat vielä jaloissa. Olen tyytyväinen tuloksiini myös moukarissa ja kuulassa. En ole ennen saanutkaan SM-kisoista kolmea henkilökohtaista mitalia, Koskimäki sanoi.

Lajeista yksi on Koskimäelle selvästi rakkain.

– Myös moukari ja kuula ovat mieluisia, mutta niihin minulla ei ole yhtä suurta paloa kuin keihääseen, kertoi Tapio Rajalan valmentama Koskimäki.

Tyttöjen keihäskilpailut olivat hyvätasoiset. Yhteensä kahdeksan kilpailijaa heitti vähintään 46 metriä. Nuoremman ikäluokan mestaruuden voitti järjestävän seuran Hyvinkään seudun Urheilijoiden Emilia Rouvinen ennätyksellään 48,70. Vielä kauden alkaessa hänen ennätyksensä oli vain 34,21.

Nelli Viskari kiri voittoon 1500 metrillä

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Nelli Viskari voitti 17-vuotiaiden tyttöjen 1500 metriä ennätyksellään 4.40,80. Hän ohitti loppusuoralla Iisalmen Visan Sini Karjalaisen, joka tuli toiseksi ajalla 4.42,94.

– Aika oli hyvä siihen nähden, että tämä oli vasta toinen 1500 metrin kisa tänä kesänä. Sini ohitti minut viimeisen kierroksen alussa ja ajattelin, etten saa häntä enää kiinni. Lopussa pistin kuitenkin kaiken peliin ja onnistuin voittamaan. Olisi ollut kiva alittaa 4.40, mutta mestaruus oli pääasia, Viskari jutteli.

Viskarista tuli kaksoismestari, sillä hän voitti perjantaina myös 3000 metrin kullan ennätyksellään 10.17,57.

– Karkasin toiseksi viimeisellä kierroksella eikä minun tarvinnut ottaa loppukiriä.

Nelli Viskaria valmentaa Jarmo Viskari.

Kaksoismestariksi juoksi myös Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Saana Lappalainen. Hän voitti 16-vuotiaiden tyttöjen 1500 metriä ajalla 4.45,07. Toissapäivänä hän voitti myös 3000 metriä.

Sisu Moilanen yllätti Luukas Kontron 1500 metrillä

Turun Urheiluliiton Sisu Moilanen juoksi 16-vuotiaiden poikien tuplamestariksi. Hän voitti lauantaina helposti 2000 metrin estejuoksun ja sunnuntaina 1500 metriä hurjassa loppukirikamppailussa.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Luukas Kontro johti 1500 metrin viimeisellä takasuoralla jo suurella erolla ja peli näytti selvältä. Moilanen kuitenkin ajoi Kontron sisukkaasti kiinni ja irvisti ohi loppusuoralla.

Moilanen voitti mestaruuden ennätyksellään 4.09,66 ja Kontro hopeaa ajalla 4.10,24. Kontron ennätys on 4.04,31. Moilanen yllättyi 1500 metrin mestaruudesta.

– Se oli hyvä juoksu. Ennen lähtöä ajattelin, että voin päästä pronssille, mutta 150 metriä ennen maalia tajusin, että voin jopa voittaa kultaa. Tiesin, että Luukas vetää lujaa ja yritin pysytellä iskuetäisyydellä, kertoi Pekka J. Lehtisen valmentama Moilanen.

Vuotta vanhempien poikien 1500 metrin mestariksi kiri leikittelevän kevyesti Viipurin Urheilijoiden Karlos Kemppaala ajalla 4.11,72.

Mestari Yli-Kotila pettyi keihäänheitossa

Kannuksen Uran Lenni Yli-Kotila on heittänyt tänä kesänä 700 gramman keihästä 71,10, mutta Hyvinkäällä hänen voittotuloksensa 17-vuotiaiden poikien keihäänheitossa oli vain 60,94.

– Täysin epäonnistunut kilpailu ja olin aivan hukassa. Verryttelyssä heitot tuntuivat hyviltä lyhyellä vauhdilla, mutta kilpailussa pitkällä vauhdilla ajoitukset olivat pielessä. Yritän vielä tänä kesänä parantaa ennätystäni, Yli-Kotila kertoi.

Hopeamitalin vei järjestävän seuran Riihimäen Kiskon Arno Toivola tuloksella 58,07.

16-vuotiaiden poikien keihäänheiton voitti Kuortaneen Kunnon Niko Mäki-Mustapää tuloksella 63,26. Saman ikäluokan kuulantyönnön voitti Suolahden Urhon Paavo Puro viiden kilon kuulan ennätyksellään 16,91. Toiseksi sijoittunut Ilmajoen Kisailijoiden Markus Salovaara hävisi hänelle puolitoista metriä.

Juho Suominen Piikkiön Kehityksestä oli 17-vuotiaiden kuulantyönnön vuositilastossa vasta yhdeksäs, mutta paransi ennätystään toista metriä 15,93:een ja löi ennakkosuosikit Max Lampisen ja Riku Tenhusen.

Tampereen Pyrinnön Santeri Haapamäki voitti 16-vuotiaiden poikien kolmiloikan tuloksella 13,28. Hän voitti aiemmin myös korkeushypyn. Vuotta vanhempien kolmiloikan voitti hurjasti kehittynyt Joensuun Katajan Deshawn Holopainen tuloksella 14,04. Vielä vuodenvaihteessa Holopaisen ennätys oli vain 12,70.

(Teksti ja kuvat: Jyrki Repola.)