Perjantain aamupäivä EM-kisoissa: Kuusela ja Etelätalo keihään finaaliin, Kuivisto kauden parhaaseensa vaikka finaali jäikin haaveeksi, pikaviesteissä ja naisten korkeudessa takkuilua

Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela selvittivät keihään karsinnassa tiensä finaaliin. Sinne riittivät tulokset 77,29 ja 79,26, joilla miehet olivat kokonaiskisassa sijoilla kolme ja viisi.

Toni Keräsen kohtalona oli olla ensimmäinen karsiutuja kokonaiskilpailun 13:nnella sijallaan tuloksella 77,01.

Miesten keihään karsinta oli harvinaisen heikkotasoinen, sillä vain kaksi miestä ylitti 80 metriä, vahvimpana Tšekin Jakub Vadlejch tuloksella 81,81.

Etelätalon mielestä tilanne finaalissa voi olla aivan toinen ja hän pysyy ennakkoarviossaan:

– 80 metriä voi heittää kuka tahansa, mutta 85 metriin on sitten jo vähemmän tunkua. Itselläni on hyvä luottamus kilpailuun.

Etelätalo heitti myöhäisemmässä karsintaryhmässä, joten hänellä oli tiedossa aikaisemman ryhmän tulokset. Ensimmäisellä heitolla tullut tulos antoi jo varmuuden jatkopaikasta.

– Tuli sopiva heitto ja kerrasta poikki. Rennolla ja rauhallisella vedolla meni ja lyhyellä vauhdilla.

– Heitin lisäksi ryhmäni loppupäässä, niin sain tarkkailla tilannetta. Ei tullut tarvetta heittää enempää. Säästää energiaa ja paikkoja finaalia varten, tyytyväinen Etelätalo totesi.

Kuuselalla heitto hakusessa, mutta itseluottamus tallella

Toni Kuusela heitti ensimmäisessä ryhmässä, ja hän joutui olemaan tulosten takia varuillaan. Hän teki kolme yritystä: ensimmäisellä 78,80, toisella parhaansa 79,26 ja kolmas meni yliyrittämisen takia piloille. Kuusela oli karsintaryhmänsä toinen, joten siitä oli helppo ennakoida jatkopaikan heltiävän, vaikka toinen ryhmä oli vielä heittämättä.

– Keihäs ei lähtenyt kunnon asentoon ja menivät aina poikittain. Mutta tästä jäi hyvä mieli. Kun osuu kohdalleen, niin saan nostaa sormen ylös finaalissa.

– Keihään hallintani oli heikkoa. Ajattelin jo, että pitääkö tässä housuun kusta, mitenkähän käy. Mutta sain rauhoitettua tilanteen. Puheeni pidä edelleen. Aion sunnuntaina ottaa mitalin pois.

Keräsen finaalipaikka jäi 19 senttimetrin päähän

– Pettynyt olen. En osannut heittää keihästä tänään, Keränen totesi ykskantaan.

– Kroppa oli kunnossa, mutta heitto ei osunut kohdalleen. Keihään asento on yksi virhe, josta olisi saanut kaksi metriä pois.

Finaalipaikkaa tavoittelin, mutta en voi olla pettynyt

Naisten 800 metrillä Sara Kuivisto taisteli hyvin loppuun saakka, mutta finaalipaikka jäi haaveeksi erän kuudennella sijalla ja ajalla 2.01,59.

Se on Kuiviston kauden paras tulos, kun kilpailukausi alkoi myöhään kevään sairastelujen takia. Niitä tapahtumia juoksija ei halua enää penkoa, vaan tähtää tiukasti tulevaisuuteen.

Jatkoon olisi vaadittu aikavertailussa vähintään tulos 2.01,12. Välierien nopein oli Ranskan Rénelle Lamote ajalla 2.00,23, joka juoksi Kuiviston kanssa samassa erässä. Siinä erässä kolme suoraa jatkopaikkaa vaativat kaikki 2.00-tuloksen.

– En ole pettynyt, vaikka finaalipaikkaa tavoittelinkin. En saanut juoksuuni viime vuoden lentoa. Aika loppui vain kesken tuloskunnon etsimisessä.

– Kuntoni on hyvin lähellä parasta virettäni, mutta kisojen puute näkyy. Tämä oli ensimmäinen todella kova juoksu tänä kesänä, enkä ole siihen vielä täysin valmis.

Kuivisto kilpailee jo ensi viikolla uudelleen Puolassa 800 metrillä, ja toiveissa on päästä juoksemaan myös 1500 metrin kisa ennen Ruotsi-ottelua. Ensi kaudelle Kuivisto ja hänen valmentajansa Ari Suhonen ottavat tähtäimekseen 1500 metriä.

Miesten pikamenijät Samuel Purola (vas.), Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson ja Santeri Örn.

Pikaviesteissä vaihdot kangertelivat

EM-kisojen perjantain aamupäivä alkoi 4×100 metrin viesteillä.

Miesten pikaviestissä Suomi sijoittui erässään kuudenneksi ja kokonaiskilpailussa 11:ksi tuloksellaan 39,37. Finaaliin pääsyyn vaadittava aika jäi 35 sadasosan päähän.

Suomen joukkue juoksujärjestyksessä oli Santeri Örn, Samuli Samuelsson, Oskari Lehtonen ja ankkurina Samuel Purola.

Lähelläkään nappijuoksua Suomen miesten veto ei ollut, ja kilpailussa tuli myös sählinkiä. Ylen haastattelussa viestiä kommentoinut valmentaja Petteri Jouste totesi, että kaikki vaihdot menivät enemmän tai vähemmän päälle, mutta juoksuvoimaa näytti olevan. Olisiko finaalipaikka sitten irronnut paremmilla vaihdoilla, siihen Jouste ei ottanut vahvaa kantaa.

Sählinki syntyi ensimmäisessä vaihdossa, kun Suomen rinnalla kolmosradalla juosseen Turkin aloittaja kolautti viestiä odottaneen Samuelssonin oikeaan käteen sillä voimalla, että Samuelsson epäilee siinä olevan kipujen perusteella venähdyksen tai jopa murtuman.

– Se häiritsi keskittymistäni kiihdytysaskeliini ja vaikutti siihen, että vaihto meni pahasti päälle. Kaikkea voi näköjään tapahtua, Samuelsson harmitteli.

Aloittaja Örn kertoi oman juoksunsa sujuneen hyvin.

– Huumassa meni ja uusi ympäristö jännitti, mutta lopulta tunnelma tasoittui, kun kisaan pääsin, juoksija kertoi innoissaan.

Oskari Lehtosen mukaan hänen vaihtonsa olivat kohtuullisen hyviä, mutta ankkuri Purolan kanssa hän ajautui liian lähelle ja joutui ohjautumaan hieman sivuun. Yksi hutikin tuli kapulan annossa Purolalle.

– En ollut palautunut, paljon sain tehdä töitä, mutta viestissä sitä aina syttyy. Kisoja on tullut nyt paljon, ja palautuminen on jäänyt vähiin, Purola kommentoi.

Juoksijoiden yhteinen viesti kuitenkin oli, että puoli sekuntia jäi varastoon, ja uuden SE:n (38,92) aika tulee Ruotsi-ottelussa.

Alkuerien nopein oli Saksa uudella maan ennätyksellä 37,97.

Suomen naisten pikaviestijoukkue juoksujärjestyksessä oikealta lukien: Johanna Kylmänen, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa ja ankkuri Anna Pursiainen.

Naisten pikaviestissä myös vaihto-ongelmia

Parannettavaa jäi myös naisten pikaviestijoukkueelle Johanna Kylmänen, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa ja Anna Pursiainen. EM-areenalla tulos oli 44,73, kun viesti on tänä kautena kulkenut parhaimmillaan 43,90.

Kortetmaa kiteytti joukkueensa juoksun selkeästi:

– Juoksukunnosta tämä ei ollut kiinni, mutta vaihtoihin menee helposti useampi kymmenys, jarruttelu hidastaa aina.

Aloittaja Kylmänen jatkoi samoilla linjoilla:

– Viestin harjoittelu sujui hyvin, ja olosuhteet olivat kunnossa, mutta harmi että eka vaihto meni pitkäksi. Aino joutui himmaamaan vauhtiaan ja kiihdyttämään taas uudestaan.

– Sama juttu oli meillä. Himmasin vauhtia, mutta Anniinan mukaan hän olisi kyllä saanut kapulan minulle aivan hyvin, ankkuri Pursiainen kertoi.

Seuraava tähtäin on Ruotsi-ottelussa.

Alkuerien nopein joukkue oli Iso-Britannia tuloksella 42,83.

Naisten pitkässä viestissä oman tason mukainen suoritus

Naisten 4×400 metrin viestijoukkue oli eränsä kahdeksas ja kokonaiskilpailun 15:s tuloksella 3.33,40. Finaaliin vaadittiin vähintään aika 3.27,92.

Joukkueessa juoksivat juoksujärjestyksessä Milja Thureson osuusajalla 53,61, Mette Baas 52,45, Aino Pulkkinen 53,80 ja ankkurina Kristiina Halonen 53,45.

Joukkuetta luotsaava valmentaja Petra Stenman kommentoi Ylen lähetyksessä kilpailua:

– Naiset juoksivat hyvin omalle tasolleen. Täytyy myös ottaa huomioon, että meillä ei ollut aivan paras joukkue nyt matkassa. Tällaisessa kovassa joukossa myös vaihdot vievät enemmän aikaa, kun vaihdon joutuu tekemään kaukana ykkösradalta.

Naisten 400 metriä on ollut mukavassa nosteessa parina viime vuotena. Huomioitavaa myös on, että Suomen alle 20-vuotisten joukkue, jossa oli täysin eri juoksijat, tekivät pari viikkoa sitten nuorten MM-kisoissa ajan 3.33,15 ja sijoittuivat finaalissa neljänneksi.

Naisten korkeudessa karvaita pettymyksiä

Naisten korkeushypyn karsinta oli suomalaisille aikamoinen pettymys. Finaaliin otettiin nyt 13 parasta hyppääjää tuloksella 187. Tulosvaatimus olisi tietysti noussut, jos sinne olisi ollut enemmän urheilijoita tyrkyllä.

Heta Tuuri sai suomalaisista parhaan tuloksen 183, mutta Ella Junnila ja Sini Lällä joutuivat tyytymään 178:aan.

Tuuri ja Lällä totesivat hyppäämistä haitanneen pienet vaivat, tekniikkavirheet ja kilpailuväsymys. Raskain tilanne oli Ella Junnilalle.

– Minulla oli kovat odotukset, kun sain MM-kisojen jälkeen kaksi kuukautta vaivanneen vamman kuntoon, ja hyppääminen alkoi taas sujua. Pari päivää sitten viimeinen juoksuharjoitus sujui mainiosti. Nyt verryttelyssä vatsalihakseni kramppasi, ja se sekoitti kaiken, Junnila kertoi murheellisena.