Perjantain aamukilpailut Roomassa: Harala alkuerien nopein huippuajalla 12,91 – Kangas venyi kuulafinaaliin – Kuusiniemi aitoi välieriin – Vanninen keskeytti selkävaivan vuoksi

Lotta Harala voitti Rooman EM-kilpailujen naisten 100 metrin aitajuoksun ensimmäisen alkuerän erinomaisella ajalla 12,91. Se on kaikkien aikojen paras suomalaisaiturin EM-kilpailuissa juoksema aika.

– Alun otin suhteellisen varman päälle. Kaikista pahinta täällä olisi ollut ottaa vilppilähtö. Alkusileä oli varma ja sitten juoksu lähti hyvin vetämään, Harala sanoi.

Haralan vauhti kiihtyi loppua kohden ja hän nousi rintaman takaa erävoittoon. Erän toiseksi aitoi Puolan Klaudia Siciarz ajalla 12,94. Kolmas oli tuore Pohjolan mestari Norjan Lovise Skarbövik Andresen ajalla 12,96.

Haralan erässä juostiin alkuerien kolme nopeinta aikaa. Muiden erien nopein oli Itävallan Karin Strametz ajalla 12,99.

– Nyt vaan palautumaan kylmäaltaaseen ja ruokaa. Kierrokset pitää saada alas. Huomisiltaan on vielä pitkä aika, Harala viittasi lauantai-illan välieriin.

Alkuerien 11 parasta jatkaa välierissä. Suomalaisista Reetta Hurske on jo aiemmin rankingin perusteella selviytynyt suoraan välieriin.

– Nälkäinen fiilis. Vaikein juoksu on nyt hoideltu. Nyt lähdetään taisteleen, Harala kiteytti.

Emilia Kangas venyi viimeisenä finaaliin

Nuori Emilia Kangas onnistui naisten kuulantyönnön karsinnassa ja venyi viimeisenä 12:ntena kilpailijana finaaliin tuloksella 17,02. Senja Mäkitörmä ja Eveliina Rouvali karsiutuivat tuloksin 16,45 ja 16,34.

– En olisi odottanut, olen tosi iloinen, Kangas sanoi.

– Tuloksellisesti ei ollut hyvä, mutta oli tosi aikainen aamu ja bussiaikatauluissa oli sählinkiä, se varmaan vaikutti.

Kangas avasi tuloksella 16,99 ja paransi viimeisellä yrityksellään 17,02:een.

Saksan Benthe Konig työnsi sentilleen yhtä pitkälle, mutta Kankaan toiseksi pisin työntö oli viisi senttiä Königiä parempi ja tämä niukkaakin niukemmin ratkaisi finaaliin pääsyn.

– Se pisin työntö ei ollut millään lailla optimaalinen. Jalat toimivat, mutta se lähti oikealle. Kun saan sen keskelle, niin tulos paranee, Kangas sanoi.

Karsinnan pisimmän työnnön 18,70 pukkasi Ruotsin Fanny Roos.

Senja Mäkitörmän sijoitus oli 18:s ja Eveliina Rouvalin 19:s.

– Ei ole hirveästi kerrottavaa, en tiedä miksi se oli niin kauheeta, totesi pettynyt Mäkitörmä.

– Alkukausi on ollut haastava, mutta eilen tein tosi hyvän harjoituksen. Karsinta ei ollut teknisesti huono, muttei vaan saanut mitään parempaa, Rouvali sanoi.

Emilia Kangas on 2000-luvun ensimmäinen suomalaisurheilija kansainvälisten arvokilpailuiden naisten kuulantyönnön finaalissa. Edellinen oli Karoliina Lundahl vuoden 1998 Budapestin EM-kilpailuissa.

Kuusiniemi aitoi välieriin – Lakka sortui ensimmäiseen aitaan

110 metrin aitajuoksun alkuerät olivat haasteelliset monelle kovalle urheilijalle. Suomalaisista Santeri Kuusiniemi venyi viimeisenä miehenä finaaliin, mutta lähtökiihdytyksessä epäonnistunut Elmo Lakka karsiutui.

Kuusiniemi oli oman alkueränsä viides ajalla 13,84 ja selviytyi viimeisenä 14:ntenä kilpailijana välieriin 0,02 sekunnin erolla seuraavaan. Kuusiniemi otti kovan osuman ensimmäiseen, kuudenteen ja viimeiseen aitaan.

– Juoksu oli oikeesti aika huono, tuli paljon kolhuja. Tuntui niin huonolta, ettei tää voi riittää, Kuusiniemi yllättyi jatkoon pääsystään.

– Uusi latinki välierään. Pari-kolme kymppää voi pudottaa helposti.

Lakan juoksu oli käytännössä ohi jo ensimmäisen aidan jälkeen. Hän oli eränsä seitsemäs ja kokonaistulosten 22.s ajalla 14,10.

– Kiihdytys ei onnistunut ja otin ekan aidan matkaan. Hyvä että maaliin pääsin, Lakka sanoi.

– Surkea suoritus. Kaikki näytti hyvältä ennen starttia.

Sara Lappalainen karsiutui niukasti 1500 metrin finaalista

Kauden paras tuloskaan ei aivan vienyt Sara Lappalaista naisten 1500 metrin finaaliin. Lappalainen oli oman alkueränsä seitsemäs kuuden parhaan selviytyessä finaaliin.

– Olen tyytyväinen, tämä oli minulta itsevarma ja hyvä juoksu. Valitettavasti se ei ihan riittänyt. Euroopassa on nyt valtavan kova taso, Lappalainen sanoi.

Lappalainen juoksi lähes koko matkan sisärataa neljännellä tilalla. Loppusuoralla hän kamppaili viimeiseen asti saaden ajakseen 4.07,39, mutta karsiutui niukasti. Erän voitti Britannian Jemma Reekie ajalla 4.06,68.

Alkueriä juostiin kaksi ja Lappalaisen aika olisi riittänyt toisen erän voittoon. Ensi kertaa käytössä olevan uuden säännön mukaan aikavertailusta ei kuitenkaan päässyt finaaliin yhtäkään juoksijaa.

– Lopussa sai painaa. Nautin olosta täällä. Pikkuisen harmittaa, että sijoitus oli tämä.

Lappalaisen tavoite on rikkonaisen harjoituskauden jälkeen jo Pariisin olympiakisoissa:

– Toiset arvokisat ovat tulossa ja minun kuntoni on aina rautaa loppukesästä.

Niukasti oman eränsä seitsemäntenä karsiutui myös Tšekkiä edustava Lahden Ahkeran Kristiina Mäki, joka toisessa alkuerässä juoksi 4.12,76. Kahden erän yhteistuloksissa Lappalainen oli 13:s ja Mäki 18:s.

Salminen astui yli pitkän hyppynsä, myös Mäkelä ja Kähärä karsiutuivat

Naisten kolmiloikan karsinta oli Suomen joukkueelle pettymys. Kristiina Mäkelä oli karsinnan 14:s tuloksella 13,76, Senni Salminen 21:s tuloksella 13,54 ja Jessica Kähärä 24:s tuloksella 13,21.

Mäkelä hyppäsi tasaisen sarjan, jonka kaikki hypyt kantoivat yhdeksän sentin sisään: 13,67, 13,76, 13,74. Finaali jäi kuitenkin niukasti kymmenen sentin päähän.

– Ei auta murehtia ja märehtiä hirveesti. Pariisin olympiakisoihin on seuraava tavoite, Mäkelä sanoi.

– Alusta oli täällä vähän kuin hallikilpailuissa. Se pompottaa, mikä toi epätasapainoa juoksuun. Ekassa yrityksessä ponnistus jäi kauas lankusta. Toisessa yrityksessä viimeinen loikka petti. Kolmannesta puuttui tehoa.

Salminen astui niukasti yli toisen kierroksen noin 14 metrin hyppynsä, jolla hän olisi päässyt finaaliin.

– Täysi vauhti ja toi alusta … Tänä vuonna olen hypännyt tosi vähän täydellä vauhdilla, kyllä harmittaa nyt niin paljon, Salminen sanoi.

– Juoksu tuntui oikein hyvältä. Ensi kerran olen nyt arvokilpailuissa ilman kipuja, pettynyt Salminen kertoi.

Kähärä: ”Meni miten pelkäsin”

Jessica Kähärä harmitteli virhettä suoritustekniikassaan:

– Meni miten pelkäsin. Sama tekninen ongelma on vaivannut koko vuoden. Juoksu tulee hyvin ja kinkka pitää, mutta sen jälkeen hajoaa. Terveyssyistä lajitekniikkaa on harjoiteltu hyvin vähän, Kähärä sanoi.

– Pituushypyn karsinta seuraavaksi tiistaina. Nyt on karstat pois eikä pituudessa tarvitse ponnistaa vauhdista kuin yhden kerran.

Yhtäkään poikkeuksellisen pitkää hyppyä karsinnassa ei nähty. Parhaan tuloksen 14,29 ponnisti Bulgarian Aleksandra Natševa, joka kuusi vuotta sitten Tampereella voitti alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden.

Saga Vanninen keskeytti selkävaivan vuoksi korkeushypyn jälkeen

Kaksinkertainen alle 20-vuotiaiden maailmanmestari Saga Vanninen aloitti Rooman EM-kilpailujen seitsenottelun sijoittumalla avauslajissa 100 metrin aitajuoksussa 11:nneksi ajalla 13,60.

Vannisen aika oli 0,02 sekuntia parempi, kuin vuosi sitten Budapestin MM-kilpailuissa ja hän oli kuuman erän kuudes. Lajivoiton vei Sveitsin Annik Kälin ajalla 13,14.

Vanninen kukisti mm. Euroopan ranking-listan ykkösen Britannian Katarina Johnson-Thompsonin, jonka aika Vannisen erässä oli 13,66.

Toisessa lajissa korkeushypyssä selkävaiva esti täystehoiset suoritukset. Vanninen ylitti aloituskorkeutensa 168 vasta viimeisellä yrityksellään ja pudotti kolmesti korkeudesta 171. Vannisen ennätys on 180.

Kahden lajin jälkeen mahdollisuus onnistuneeseen sarjaan ilmeni niin vähäiseksi, että Vanninen päätti keskeyttää, kertoi valmentaja Jesse Jokinen.

– Sagan selkä on oireillut. Katsoimme parhaaksi keskeyttää. Tässä on muita isoja kilpailuja vielä tulossa, Jokinen sanoi viitaten Pariisin olympiakisoihin.

Pulli viiden sentin päässä finaalista – Vehmaa hyppäsi vain kerran

Kristian Pulli ponnisti miesten pituushypyn karsinnassa vastatuuleen kauden kotimaisen kärkituloksen 790, mutta karsiutui niukasti. Kasperi Vehmaa hyppäsi reisivamman vuoksi vain yhden yrityksen, joka kantoi 763. Pulli oli karsinnan 14:s ja Vehmaa 25:s.

Finaaliin yltääkseen Pullin olisi pitänyt hypätä viisi senttiä pidemmälle. Hänen pisimmän hyppynsä aikana mitattiin vastatuulta 1,3 metriä sekunnissa.

– Ehkä se yllätti eniten, että taso nousi noin kovaksi. Omat jalat tuntuivat hyviltä. Tällä kertaa kolme hyppyä ei ihan riittänyt. Karsinnan kolmella hypyllä ei tulla ihan urku auki, Pulli sanoi.

– Rankingpisteitä Pariisia ajatellen ja kovia tuloksia lähden hakemaan. Oma kunto tuntuu olevan nousussa.

Kasperi Vehmaa jätti varotoimenpiteenä kaksi yritystään käyttämättä.

– Sain toukokuussa reisivamman, jota on pari viikkoa kuntoutettu. Juoksu toimi, mutta ilmalennossa sen verran kiristi, että päätettiin keskeyttää. Parempi näin.

Vehmaan tämän vuoden päätavoite ovat alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut Perun pääkaupungissa Limassa elokuun lopussa.

Karsinnan ylivoimaisesti pisimmän hypyn 841 ponnisti Sveitsin Simon Ehammer.

Leveelahti ja Sipponen karsiutuivat tuloksin 55,22 ja 54,92

Naisten kiekonheiton ensimmäisessä karsintaryhmässä Helena Leveelahti heitti tuloksen 55,22, mikä jää vain 41 senttiä hänen nimissään olevasta kauden kotimaisesta kärkituloksesta.

– Kauden perustasoa, ei sen kummempaa. Rinki oli ookoo, aamurutiinit onnistuivat ja sai valmistautua varjossa, mutta ei tällä kertaa sen enempää, Leveelahti sanoi.

– Kalevan kisoissa seuraavaksi tulosta tekemään.

Suomen toinen edustaja Salla Sipponen heitti toisessa karsintaryhmässä 54,92, mikä sivuaa hänen kauden parasta tulostaan. Sipposen tasaisen sarjan kaikki kolme heittoa mahtuivat 68 sentin sisään.

Karsinnan pisimmän heiton 65,62 sinkautti Kroatian Sandra Elkasević (o.s. Perković). Leveelahti ja Sipponen olivat 24:s ja 25:s.

LIVE-Tulospalvelu: https://live.european-athletics.com/ECH2024/lrs/home