Perjantai on vilkas suomalaispäivä EM-kisoissa: Mäkelä, Salminen, Raitanen ja Lehikoinen finaaleissa – keihäsmiehet , viestijoukkueet ja naiskorkeushyppääjät tavoittelevat finaaliin

Münchenin EM-kisoissa perjantai on suomalaisittain erityisen kiinnostava. Illan kolmiloikkafinaaleissa Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen kurottavat onnistuessaan kohti mitalisijoja, kuten Topi Raitanen 3000 metrin estejuoksun finaalissa ja välierissä SE:n 54,50 juossut Viivi Lehikoinen 400 metrin aitojen loppukilpailussa.

Nousukuntoinen Sara Kuivisto hakee finaalipaikkaa 800 metrin välieristä. Kuivisto juoksee toisessa erässä, jossa hän on kuluvan kauden parhaiden vertailussa kahdeksas.

Keihäsmiehillä aamupäiväkarsinta

Keihäänheiton aamupäivän kahdessa karsintaryhmässä kisaavasta suomalaiskolmikosta Lassi Etelätalo on EM-kisatilastossa kahdeksas kauden parhaallaan 84,62. Toni Kuuselan kesän paras 84,01 riittää kymmenenteen sijaan ja Toni Keränen on ennätyksellään 82,89 viidestoista.

– Omalla kohdalla kävi tuuri. Pääsin jälkimmäiseen karsintaryhmään ja olen siellä viimeinen heittäjä, joten pystyn seuraamaan vähän, mitä tapahtuu, eikä välttämättä tarvitse heittää kaikkia heittoja. Ja saa vielä nukkuakin vähän pidempään nukkua, Etelätalo tuumi.

– Luvassa on vesisadetta. Toivottavasti ei tule kaatosade. Pikkusade ei haittaa, mutta jos kovempaa sataa, voi tulla ongelmia sen kanssa, kuinka keihäs pysyy kädessä.

Kuusela heittää ensimmäisessä karsintaryhmässä ja Keränen Etelätalon kanssa jälkimmäisessä.

– Finaalipaikkaan ei varmaan vaadita mitään ihmeellistä, mutta epäonnistua ei voi, Keränen arvioi.

Karsintaraja on 83,50, mutta 80 metrin heitolla lienee finaalipaikka varma.

– Olen heittänyt kaikki 82-metriseni ensimmäisellä heitolla, siinä mielessä pitäisi olla ihan ok tilanne, Keränen arvioi.

Kuusela sivalsi Kalevan kisoissa hopeaa kauden parhaallaan 84,01, joka loi odotuksia EM-kisojen suhteen.

– Tekninen tekeminen oli aika nollatasolla alkukesästä. Kalevan kisoissa se oli vähän sinne päin. Sen jälkeen heitin yhden treenin ja saatiin tekniikka vielä hiottua. Nyt sen pitäisi olla parempi, Kuusela sanoi.

Korkeushypyn karsintaraja on 194

Finaalipaikoista hyppäävät myös naisten korkeushypyn karsinnassa kilpailevat Ella Junnila, Heta Tuuri ja Sini Lällä. Karsintaraja on 194.

Koko kolmikko kilpaili Eugenen MM-kisojen karsinnassa ja ylitti 186, joka ei kantanut finaaliin. Tuuri uskoo, että  Münchenissä191 voisi riittää finaaliin.

– Eugenen jälkeen harjoittelin Kalevan kisa- viikonloppuun saakka ja siitä eteenpäin olen nostatellut kuntoa, eli levännyt enemmän ja tehnyt sitten kovia harjoituksia, Junnila sanoo.

Viestijoukkueet hamuavat finaaliin

Finaalipaikkoja hakevat perjantain aamupäivän sessiosta myös miesten ja naisten 4 x 100 metrin viestijoukkueet, joista miesten ryhmässä juoksevat Santeri Örn, Samuli Samuelsson, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola (varalla Roope Saarinen ja Niko Kangasoja).

Joukkueella on kakkoserä ja rata kaksi. Erästä jatkoon menevät erien kolme parasta ja kaksi aikavertailuista. Finaaliin vaadittaneen 39 sekunnin tuntuva alitus.

Suomen naisten 4×400 metrin viestijoukkueessa juoksevat Johanna Kylmänen, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa ja Anna Pursiainen (varalla Jenna Kokkonen). Finaaliin etenevät erien kolme parasta ja kaksi aikavertailusta. Naisilla jatkoon vaadittaneen 43-alkuinen aika.

Naisten 4 x 400 metrin viestin alkuerissä naisten maajoukkueen tavoite on Calissa nuorten MM-kisajoukkueen juokseman ajan 3.33,15 alitus ja taistelu finaalipaikasta. Naisten 4 x 400 metrin joukkueen kokoonpano ja juoksujärjestys ratkeavat vasta kisapäivän aikana. Mukana ovat ainakin Milja Thureson, Mette Baas ja Aino Pulkkinen.