Peiponen EM-kisojen loistojuoksustaan: Läksin pikkuisen liian kovaa

Peiponen EM-kisojen loistojuoksustaan: Läksin pikkuisen liian kovaa

Johanna Peiponen huipensi loisteliaan kilpailukautensa EM-maastojen naisten kahdeksan kilometrin kilpailun kymmenenteen sijaan Ranskan Hyeresissä.

Mestariksi juoksi koko matkan kilpailua johtanut 1500 metrin hallitseva Euroopan mestari ja MM-mitalisti Hollannin Sifan Hassan. Hän käytti matkaan aikaa 25.47 ja kukisti toiseksi pinkoneen britti Kate Averyn kahdeksalla sekunnilla.

– Näin jälkeenpäin voi sanoa, että taisin lähteä alussa pikkuisen liian kovaa. En uskonut, että Hassan jaksaa loppuun asti. Olin katsonut, että Gemma Steel ja Kate Avery ovat juoksun suosikit, Peiponen totesi. 

Peiponen  oli reilun kilometrin juoksun jälkeen tovin kärjessä ja pysyi sitten kymmenen joukossa loppuun asti. Maaliin hän tuli ajassa 26.34.

– Hyydyin vähän sinä jossain välissä. En uskaltanut lähteä repimään. En ollut niin itsevarma. Juoksin sellaista vauhtia, jota tiesin jaksavani maaliin asti, Peiponen kertaili.

Kisa käytiin laukkaradalle rakennetulla nurmi- ja sorapintaisella reitillä. Sitä oli maustettu terävillä nyppylöillä. Rata ei ollut niin rankka kuin Peiponen odotti.

– Katsoin rataprofiilin niin myöhään, että harjoittelu ei ihan täysin palvellut tätä rataa, Peiponen sanoi.

Virlander: Rohkea ja rohkaiseva juoksu

Äitinsä Aira Peiposen valmentamalla Johanna Peiposella, 24, on takanaan huikea kausi. Hän juoksi mestariksi jo kevään SM-maastoissa ja sitten syksyn PM-maastoissa. Näiden juoksun välissä hän kohenteli kesän ratakaudella tuntuvasti ennätyksiään.

Yksi ratakauden huipentumista oli Ruotsi-ottelussa soolojuoksuna syntynyt 10 000 metrin ennätys 32.51.41. Se toi varhaisen valinnan ensi kesän EM-kisoihin. 

Peiposen mukaan päättynyt kausi toi rutkasti kokemusta. Nyt toiveissa on saada sponsoreita tueksi viemään harjoittelua vielä askeleen ammattimaisemmaksi.

 – Nyt tehdään tätä äidin kanssa kahdestaan, Peiponen sanoi.

Suomen joukkueen johtajan Rami Virlanderin silmissä Peiposen juoksu Hyeresissä oli rohkaisevaa koko suomalaiselle naisten kestävyysjuoksulle.

–  Johannalta rohkea ja suomalaisia naisjuoksijoita ajatellen erittäin rohkaiseva juoksu, Virlander hehkutti.

Sandell poskiontelo-operaatioon

Reilu kuukausi sitten PM-maastoissa maajoukkueeseen palannut Annemari Sandell oli Hyeresissä 56:s ajalla 28.22. Hänen mukaansa juoksussa huomasi, että kun takana on vielä varsin vähän tehokasta harjoittelua takareisien ja pakaran lihakset eivät maastojuoksuradalla olleet siinä iskussa kuin pitäisi.

– Ei tämä ollut kunnon mukainen suoritus, Sandell sanoi.

 Sandellin menoa hidasti myös pidempään jatkunut poskiontelovaiva.

– Ne ovat turvonneet ja tukossa. Olen menossa operaatioon vielä ennen joulua, Sandell sanoi.

Sandell keskittyy jatkossa huhtikuiselle Rotterdamin maratonille, jossa hänen aikeenaan on alittaa Rio de Janeiron olympiakisojen tulosraja.

– Sitä ennen juoksen helmikuussa puolimaratonin, Sandell kertoo.

Tulokset

Muut EM-maastojen sarjat


peiponen_johanna_em-maastot_maalissa-1.jpg

Maalissa Johanna Peiponen oli komeasti kymmenes.