Peiponen ei anna jalkavaivan kiusata, pituusmiehet finaalijahtiin

Peiponen ei anna jalkavaivan kiusata

Johanna Peiposen EM-kisatavoite oli alun perin mitali. Kolari polkupyörällä ja uusien kenkien pohjustama vaiva reiden kiinnityskohdassa lonkassa ovat tuoneet haasteita, joiden vaikutus selviää keskiviikkona.

– Vaihdoin lenkkikengät. En ole yleensä juossut noin ohutpohjaisilla kengillä, Peiponen kertaili viimeisen kahden viikon aikana reiteen iskeneen kivun aiheuttajaa.

Polkupyörällä hän kolaroi jo aiemmin. Se toi ongelmia toisen jalan kanssa. Amsterdamissa tuoreinta reisivaivaa on hoidettu akupunktiolla ja levolla.

– Jalassa on kipuja, mutta sillä pystyy juoksemaan. Ne kivut unohtuvat siinä juostessa, Peiponen uskoo.

Peiponen juoksi aiemmin kesällä Kempeleessä 10 000 metriä huippuaikaan 31.42,3. Siihen asti mentiin Peiposen mukaan sitä tahtia, että EM-kisoissa taistellaan mitalista. Nyt hän lähtee juoksemaan sen mitä rahkeissa on näistä lähtökohdista varaa.

Oletko kilpailussa valmis vetotehtäviin, kuten tapanasi on?

– Siellä on hyvä juosta, Peiponen sanoo hymyn kera.

Naisten 10 000 metrin lähtölistassa on seitsemän 32 minuutin alittajaa. Kilpailussa on varsin kattava valikoima lajin eurooppalaisia kärkinimiä alkaen mestaruutta puolustavasta 42-vuotiaasta Jo Paveystä aina kotiyleisön suosikkiin, nuoreen hollantilaiseen Jip Vastenburgiin, joka voitti matkan vuosi sitten 22-vuotiaiden kisoissa Tallinnassa.

– Tasainen kisa siitä tulee, Johannan valmentaja Aira Peiponen sanoo.

Kaikkiaan suomalaisia urheilee keskiviikkona EM-kisojen avauspäivänä 13. Naisten moukarinheitossa Inga Linna ja Merja Korpela hakevat finaalipaikkaa karsinnasta, jossa rajan on 70 metriä.

– Kyllä sinne varmaan 68 metriä vaaditaan, Korpela sanoo finaalirajasta.

Korpela on kauden mittaan heittänyt 69,15, kun Linna rikkonut 67 metrin rajan viidestä, mutta todellinen nappiheitto on vielä heittämättä.

– Turha sinne on mitään rankingsijoituksia mennä miettimään. Finaalipaikka on tavoitteena, Linna sanoo.

Naisten 100 metrin aidoissa Reetta Hurske ampaisee omassa erässään viidenneksi nopeimmalla ajalla tavoittelemaan välieräpaikkaa. Erien kaksi parasta ja viisi parasta aikavertailusta menevät jatkoon.

– Kisat ovat menneet hyvin, ei se kunto ole sieltä mihinkään lähtenyt, Hurske sanoo.

Hurske pinkaisi hiljattain Jyväskylässä ennätyksekseen selkävaivan kiusaaman talven jälkeen 13,23 ja on hiljattain alittanut 13,30 kaikkiaan neljästi.

– Nämä kisat olivat tavoitteena syksyllä, mutta talvella kaikki muuttui, kun selkä oli välillä niin kipeä, että housujen jalkaan laittaminen sattui, Hurske sanoi.

Amsterdamin kisat Hurske sanoo ottavansa vielä oppimatkansa. Aıturin iso tavoite on taistella menestyksestä ensi kesänä 22-vuotiaiden EM-kisoissa.

Sipponen: Ennätysvireessä, Lepo Sandblomin salainen ase

Naisten kiekonheitossa karsintaraja on 58 metriä. Salla Sipponen uskoo, että museoaukion ringissä Amsterdamin keskustassa heitetään tasokas karsinta.

Jatkoon tarvitaan 56 metriä, Sipponen sanoo.

Sipposen kesän paras on oma ennätys 56,85. Viime aikojen kisat ovat tuoneet vaatimattomampia tuloksia. Sipposen mukaan ne eivät kerro totuutta kunnossa.

– Olen ennätysiskussa., Sipponen sanoo ja kehuu museoaukion heittopaikkaa.

– Se on hyvä ja siellä on varmasti fiilis heittää, Sipponen sanoo.

Naisten korkeushypyn SE-nainen Linda Sandblom on luottavainen. Hän teki EM-kisojen aattona onnistuneen valmistavan harjoituksen ja lähtee naisten korkeushypyn karsıntaan luottavaisena. Mitä Kuortaneen SE-hypyn (193) jälkeen on tapahtunut.

– Olen lepäillyt, hyppääjä sannoo.

Lepo on terveyden ohella taikasana hankolaisen kuluvan kauden menestyksen takana.

– Olen levännyt nyt selvästi enemmän kuin aiemmin, Sandblom sanoo.

Levon on tuonut terävyyttä harjoituksiin ja kilpailuun. Korkeuden EM-karsinnasta sitä tarvitaan. Tulosraja on 192.

– Sitä lähdetään hyppäämään, Sandblom sanoo.

Bäck ja Väyrynen ennätyskunnossa finaalijahtiin

Pituushyppääjät Kristian Bäck ja Henri Väyrynen tavoittelevat finaalipaikkaa karsinnassa jossa tulostajana on kahdeksan metriä. Jatkopaikka saattaa irrota 770-780 hypyillä.

Bäck on hypännyt tänä vuonna 795 ja Väyrynen 807 ja kumpikin kertoo olevansa paremmassa kunnossa kuin kertaakaan tällä kaudella.

– Tein ennätykset hiljattain kaikissa testeissä, Bäck kertoo EM-kisaa edeltäneensä kunnon tsekkauksesta, jossa juoksi 60 metriä, teki kuulanheittoja ja rojautti pituushypyssä harjoitusennätyksensä 770.

Bäck uskoo, että olympiaraja 815 on mahdollinen hyvällä hypyllä. Nyt ajatuksissa on vain yksi asia.

– Finaaliin pitäisi päästä, Bäck sanoo.

Väyrynen ponnisti jo talvella Etelä-Afrikassa 807. Sittemmin hän kilpailussa esiintynyt varmasti. Amsterdam on kuitenkin se hetki, kun kropasta pitäisi saada kaikki irti.

– Olen nyt kaikessa paremmassa kunnossa kuin kertaakaan tällä kaudella ja kuntoa on nyt vielä herkistetty näihin kisoihin, Väyrynen sanoo.

Tulokset ja aikataulu