Pearson: palkintorahat olympialaisiin, Lewis valmentaa ilmaiseksi

Pearson: palkintorahat olympialaisiin

Pika-aitojen MM- ja olympiavoittaja Sally Pearson haluaisi palkintorahat myös olympiakisoihin.

Yleisurheilun MM-kisoissa lajien voittajat ovat saaneet 60 000 dollaria ja rahaa on jaettu kaikkiaan kahdeksalle parhaalle. ME-tuloksesta on lisäksi maksettu tukeva bonus.

– Urheilukilpailut ovat sinne tuleville ihmisille viihdettä ja me olemme viihdyttäjiä. Viihteentekijöille maksetaan aina, kun he ovat esillä, ja se on juuri sitä mitä me teemme urheilussa, Pearson sanoo CNN:lle.
Olympiakisoista menestyjille on tarjolla vain mitali, joka yleensä poikii tuloja yhteistyökumppaneilta.

– Ymmärrän miksi näin toimitaan ja sen varmaan halutaan olevan jatkossakin näin. Kisat halutaan pitää ”puhtaina” Pearson sanoo.

– Ja rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että kaikkiahan me sinne tulemme, maksetaan siitä tai ei.

 

Carl Lewis ei halua palkkaa

Siinä, kun pika-aituri Pearson perään kuuluttaa palkintorahoja olympialaisiin, yhdeksän olympiakultaa urallaan voittanut pikajuoksija ja pituushyppääjä Carl Lewis kieltäytyy palkasta.

Lewis pakertaa nykyisin täysipäiväisenä apuvalmentajana Houstonin yliopistossa entisen Santa Monica Track Club –seurakumppaninsa Leroy Burrellin alaisuudessa.

Lewis ei huoli palkkaa työstään entisessä opinahjossaan, jonka ex-päävalmentaja Tom Tellez työsti hänestä supertähden.

– Juttelin tästä hankkeesta viime kesänä Leroyn kanssa. Hänen tavoitteensa on rakentaa kaikkien aikojen valmennuspaketti. Minä suostuin mukaan, mutta en halunnut palkkaa, Lewis sanoo FOX26 Sportsille.

Lewisin mukaan ilmaistyö Houstonin yliopistolle on hänen tapansa kiittää tuesta, jota yliopisto ja Tellez hänen uralleen antoivat. Ex-huippusprintteri kantaa myös huolta lajinsa näkymistä Yhdysvalloissa.

– Olin paikalla Lontoon olympiakisoissa, jossa Yhdysvaltain miehet eivät voittaneet yhtään kultamitalia pikajuoksuissa tai viesteissä, Lewis sanoo.

Lewisin mielestä amerikkalaisten miespikajuoksijoiden menestymättömyys kertoo, ettei yliopistovalmennus, johon huippuyleisurheilu paljolti Yhdysvalloissa pohjaa, tee sellaista jälkeä kuin sen pitäisi.

– Jos asiaa katsoo tuosta näkökulmasta, en maksa velkojani vain yliopistolle, haluan auttaa myös Yhdysvaltoja.

 

Montsho valittaa kilpailukiellosta

 

Entinen naisten 400 metrin maailmanmestari Amantle Montsho aikoo valittaa saamastaan kahden vuoden kilpailukiellosta.

Botswanalaisjuoksija sijoittui viime kesänä Glasgow’ssa Kansainyhteisön kisoissa neljänneksi. Hänen dopingnäytteestä löytyi kilpailun jälkeen dimetyyliamyyliamiinia. Sitä myydään ravintolisänä, mutta on kielletty kilpaurheilussa.
Kahden vuoden kilpailukiellon Montsholle langetti hänen kotimaansa yleisurheiluliitto.