Partaselle kova Suomen ennätys ja mainio kuudes sija 20 km:n kävelyssä

Yleisurheilijan tielle voi arvokisoissa tulla viime hetkellä kaikenlaista, kuten viime hetken kahden tunnin viivästys juuri ennen starttia huonon sään takia.

Aku Partaselle kävi juuri noin, mutta keskittymistä se ei häirinnyt. Partanen otti vartin nokoset, latautui uudelleen ja käveli Budapestin MM-kisojen 20 kilometrillä kuudenneksi SE-ajalla 1.18.22, jolla Kalevan kisoissa kävelty SE koheni yli minuutilla.

Uskoitko, että SE voisi parantua noin paljon?

– Ihan nappionnistumisella, ja kyllä tämä nappionnistuminen oli, Partanen tuumi.

– Treenit ovat osoittaneet, että tällainen tulos on mahdollinen. Ja kun olin levännyt hyvin ja herkistellyt tähän kisaan, tuli minuutti lisää hyvää Kalevan kisoihin verrattuna.

Partanen heräsi kisa-aamuna kuudelta ja pääsi starttaamaan vasta kello 10.50, kun alkuperäinen aikataulu oli 8.50.

– Tänään on vähän psyykettä koeteltu. Kyyti, millä me tulimme kisapaikalle, kierteli vaikka kuinka paljon, kun kuski ei tiennyt, mihin sen pitäisi tulla. Lopulta sanottiin kuskille, että stoppi tähän ja käveltiin loppumatka, Partanen kertaili.

– Viivästys oli uusi tilanne. Olimme jo lähtötäpinöissä Calling Roomissa ja kaikki valmiina psyykattuna, että kohta mennään, ja sitten tuli parin tunnin viivästys. Se toi aika syviä huokauksia ja epäuskoisia ilmeitä.

Partanen ja ensi kertaa aikuisten MM-kisoissa kilpaillut Jerry Jokinen ottivat tilanteen rennosti.

– Menimme Jerryn kanssa takaisin tiimin teltalle ja otimme vartin unet, kuuntelin musiikkia ja sitten lähdimme uudelleen verkkaamaan.

Partanen: ”Yllätyin, että alussa mentiin niin kovaa”

Kilpailun alussa kokenut japanilainen arvokisamenestyjä Koki Ikeda karkasi alle tunnin ja 18 minuutin loppuaikaan tähtäävään vauhtiin ja kovaa tuli perässä myös kakkosryhmä, johon Partanen lyöttäytyi.

– Yllätyin, että alussa mentiin niin kovaa. Se eka kymppi oli aika lähellä minun kympin ennätystäni. Oli kuitenkin hyvä tunne jaloissa, hengitys kulki, eikä ollut paha fiilis, joten en halunnut hidastella. Tuntui, että kunto sallii tuon vauhdin, Partanen muisteli kilpailun ensimmäistä puolikasta, jonka hän käveli ajassa 38.58.

Usein jälkimmäinen 10 kilometriä on arvokisoissa nopeampi kuin ensimmäinen, mutta mitä mietit nyt puolimatkassa?

– Tiesin, että toinen kymppi ei tule minuuttia kovempaa. Ehkä tuo viileä keli ja sade ennen starttia tekivät sen, että porukka lähti niin kovaa. 20 kilometriä on sellainen matka, että siinä on pakko lähteä mukana.

Noin 15 kilometrin jälkeen Ikedan vauhti hiipui. Kärkeen siirtyi kisan voittoon ajalla 1.17.32 kävellyt Espanjan Álvaro Martín. 18 kilometrin mennessä Partanen oli noussut kuudenneksi.

”Vauhti oli niin kovaa, että kaikki eivät voi jaksaa millään sitä loppuun asti”

– Laskeskelin, että 12 kilometrin kohdalla oli aika monta kävelijää vielä mukana, mutta tiesin kuitenkin, että vauhti oli niin kovaa, että millään kaikki eivät voi jaksaa sitä loppuun asti. Oma itseluottamus oli siinä kohtaa hyvä enkä hyytynyt lopussakaan.

Mutta ei tainnut jäädä paljon varastoonkaan?

– Ei kyllä jäänyt. Sain hyvin kaiken irti.

Toiseksi kiristi Perseus Karlström Ruotsin ennätyksellä 1.17.39 ja kolmanneksi Brasilian Caio Bonfim niinikään maansa ennätyksellä 1.17.47.

Partaselle uran paras arvokisasijoitus huippuajalla kertoi, että matkan vaihto 50 kilometriltä on onnistunut.

– Tämä antaa hyvää itseluottamusta siitä, että on tehty hyviä juttuja ja ollaan oikealla tiellä, jos ajattelee ensi vuoden Pariisin olympialaisia ja Rooman EM-kisoja, Partanen sanoi.

Budapestissä Partasen urakka jatkuu vielä 35 kilometrin kilpailulla torstaina.

– En ole miettinyt vielä yhtään 35 kilometrin kisaa. Nyt pitää saada nestettä ja ravintoa sisään ja palautuminen käyntiin. Se on numero yksi, ja sitten alan siirtää fokusta 35 kilometriin. Minulla on aika hyvä luotto siihen, että tästä pitäisi palautua.

Jokinen tankkasi oppia ja kokemusta

Alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Espoossa pronssille kävellyt Jerry Jokinen otti Budapestissa tuntumaa aikuisten arvokisoihin ja oli 43:n ajalla 1.26.54.

– Oli aika rankka kisa. Olin vielä vähän väsynyt tästä kaudesta. En ollut kunnolla palautunut Espoon EM-kisoista ja Kalevan kisoista, Jokinen tuumi.

Jokinen lähti alusta pitäen hakemaan itselleen sopivaa vauhtia.

– Eka kilometri taisi olla joku 4.18. Ajattelin, että lähden aika rauhallisesti liikkeelle ja kävelen sellaisia 4.16.–4.18 kilometrejä ja kiristän jossain kohtaa. Mutta ei tullut sellaista rentoutta, ja vedin aika pitkälle samaa vauhtia ja vähän hyydyin lopussa, Jokinen kertoi kisastaan.