Partanen tankkasi Irlannista rankingpisteitä ja luottoa kävelytekniikkaan

Kilpakävelijä Veli-Matti ”Aku” Partanen tankkasi 20  kilometrin kilpailun voitolla tärkeitä rankingpisteitä Dublinissa, Irlannissa. Samalla hän sai vahvistuksen sille, että kuluvaa vuotta kiusanneet ongelmat kävelyn tekniikassa on saatu korjattua. Myös selkä- ja jalkavaivat ovat väistyneet.

Partanen voitti kovan tuulen ryydittämän Irlannin avoimen mestaruuskilpailun ajalla 1.24.22.

– Perushyväsuoritus keskellä harjoituskautta. Sain sijoituksesta aika hyvät pisteet ja tuomareiltakin tuli hyvää palautetta, kun on ollut näitä tekniikkahaasteita, Partanen totesi.

Partanen arvioi, että tekniikkaongelmien taustalla oli ainakin osin selkä- ja jalkavaiva, joka on saatu syksyn mittaan taltutettua.

– Sitä on kuntoutettu fysioterapeutti Leeni Kauppisen kanssa läpi syksyn ja alkutalven. Ristiluusta takareisiin säteillyt vaiva ei ole häirinnyt harjoittelua enää pitkään aikaan, Partanen sanoo.

– Tekniikassa perusongelmana oli, että kantapää nousee liian ylös, kun askelta tuodaan eteen. Lantion työskentelyä tehostamalla askel on saatu tulemaan matalampana eteen ja se näkyy pienempänä lentovaiheena.

”Itselläni on jo hyvä luotto siihen, että vaivat on selätetty”

Partasen mukaan myös valmentaja Valentin Kononen on ollut vahvasti mukana kuntoutuksessa sekä siihen kytkeytyvässä voimaharjoittelussa ja tekniikan hiomisessa, ja työ jatkuu.

– Itselläni on jo hyvä luotto siihen, että vaivat on selätetty. Tekniikan kanssa on tehty paljon töitä ja siksi Dublinin kisa oli minulle tärkeä, Partanen sanoo.

Dublinissa Partanen käveli ilman vetoapua. Hän oli 20 kilometrillä ylivoimainen, eikä samaan aikaan kisanneiden 35 kilometrin kävelijöiden vauhti ollut Partaselle riittävän kovaa.

 – Se oli vauhdinjaoltaan tasainen kilpailu. Paikoin tosin sain kunnon vastatuulitreenin, kun vastainen puhuri pääsi puskemaan kunnolla. Siihen oli kierros kierrokselta aina vaikeampi puskea, Partanen sanoo.

20 kilometriä MM-kesän selkeä päämatka

Tulevan kilpailukauden aikana 20 kilometriä on Partasen mukaan kulunutta kautta selkeämmin hänen päämatkansa.

– Se on päämatka myös Budapestin MM-kisoissa. Siellä 35 kilometriä on mukana vähän niin kuin varamatkana. 20 kilometriä kävellään ensin ja 35 kilometrin neljän päivän päästä. Pitää katsoa, kuinka 20 kilometristä palautuu, Partanen sanoo.

Dublin, Irlanti (18.12.)

Irlannin avoin mestaruuskilpailu:

Miehet, 20 km kävely: 1) Veli-Matti Partanen Suomi 1.24.22 (kk).

Naiset, 20 km kävely: 1) Saskia Feige Saksa 1.33.29.