Partanen ottaa mittaa kansainvälisestä vauhdista Turkissa – lämpöön sopeutuminen testissä Pariisia ajatellen

Kilpakävelijä Aku Partanen ottaa sunnuntaina 20 kilometrillä mittaa vauhdistaan lajin maailman parhaiden kanssa Antalyassa Turkissa. Kilpakävelyn MM-joukkuekilpailu on Partasen kesän ensimmäinen arvokisa ennen kesäkuisia Rooman EM-kisoja ja elokuisia Pariisin olympialaisia.

Kilpailu on Partaselle tärkeä sinällään, mutta samalla osa valmistautumista olympialaisiin, jotka kilpaillaan hellesäässä. Lämmintä on tarjolla myös Turkissa ja Rooman EM-kisoissa.

– Turkissa lämpö ei ole ekstra paha, mutta varmaan on sen verran lämmintä, että kun Suomesta tulee, matkavauhti on alussa rauhallisempi. Se voi vaikuttaa puolesta minuutista minuuttiin, riippuen siitä onko pilvistä vai aurinkoista, Partanen totesi Olympiakomitean 100 päivää Pariisin olympialaisiin tilaisuudessa Helsingissä.

”Sama kaava oli käytössä ennen Budapestin MM-kisoja”

Partanen on valmistautunut lämpöön. Antalyassa hän kokeilee, toimiiko samanlainen valmistautuminen lämpöön kuin viime kesänä Budapestin MM-kisoissa, jossa hän käveli hellekelissä 20 kilometrillä kuudenneksi SE-ajalla 1.18.22.

– Olen tehnyt lämpöön sopeutumisharjoituksia Urhean vuoristoharjoitteluhuoneessa. Olen treenannut pitkiä, kevyttehoisia 2-3 tunnin aerobisia harjoituksia 30 asteen lämmössä, Partanen sanoo.

– Se on sama kaava, joka oli käytössä ennen Budapestin MM-kisoja, jossa se toimi. Nyt testaan sen Turkissa ja vielä Rooman EM-kisoissa ennen kuin se on käytössä Pariisin olympialaisissa.

Jalkavaiva kiusasi, muttei tuonut treenitaukoa

Kevään harjoittelu kohti EM- ja olympiakisojen 20 kilometriä on Partasen mukaan sujunut hyvin, joten MM-joukkuekilpailua hän odottaa mielenkiinnolla.

– Kevät on mennyt hyvin, vaikka pientä jalkavaivaa on ollut. Tein nyt aamulla hyvän viimeistelytreenin ja matkustan torstaina Turkkiin. Kiva nähdä, missä mennään, kun pääsee samalle viivalle ja samanlaisiin olosuhteisiin maailman parhaiden kanssa, Partanen totesi keskiviikkona.

Jalkavaivalla Partanen viittaa ongelmaan jänteen kiinnityskohdassa takareidessä.

– Vanhalla vaivalla on ollut ärhäköitymisvaihe. Se vaivasi 4-5 viikkoa niin, että sitä piti huomioida harjoittelussa. Täyttä treenitaukoa sen takia ei tullut, mutta ihan alkuperäisen suunnitelman mukaan ei pystynyt menemään, Partanen kertoo.

Tuomarilinjan kiristyminen ei huoleta

Kilpakävelyssä kansainvälisten kisojen tuomarit ovat Partasen mukaan saaneet ohjeet kiristää niin sanotun lentovaiheen seurantaa. Partasta se ei huoleta.

– Sitä ei näkynyt reilu viikko sitten Podebradyn kisassa Tshekissä, mutta arvokisoissa linja voi olla vähän tiukempi. En tiedä, ovatko uudet kengät vaikuttaneet siihen, Partanen viittaa siihen, että kävelijät ovat siirtyneet samoihin kenkiin, mitä maratoonaritkin käyttävät.

– Omaan tekemiseen se ei ole vaikuttanut, minulla ei ole koskaan ollut sellaista tilannetta, että olisin voinut mennä kisoihin henkseleitä paukutellen. Yleensä sitä on huonolla tiellä, jos niin tekee, ja nöyryys unohtuu.

Turkissa Suomi on miesten 20 kilometrillä ja 19-vuotiaiden naisten 10 kilometrillä mukana myös joukkuekilpailussa.