Partanen näkee Tothin hellekisan suosikiksi: "Vaikea mies yllätettäväksi"

Partanen näkee Tothin hellekisan suosikiksi: "Vaikea mies yllätettäväksi"

Slovakian MM- ja olympiavoittaja Matej Tóth on Aku Partasen silmissä tiistaisen miesten 50 kilometrin kävelyn EM-taiston suosikki. 

– Olympiavoittaja on selvästi kovassa kunnossa. Vaikea mies yllätettäväksi, mutta siitä eteenpäin kilpailussa ei ole selkeitä suosikkeja, Partanen sanoo.

Jos Tothin voittaminen on kilpailun kärkinimille haaste, sitä on myös helle. Kilpailu alkaa yli 20 asteen, jopa 25 plusasteen lämmössä ja päättyy 33 asteen paahteessa. Kilpailu kävellään Breitscheidplatzilla Berliinin keskustassa kahden kilometrin radalla.

– Saa nähdä, millainen on kilpailun kulku, kun on kovat olosuhteet. Täytyy vähän tarkkailla muita, Partanen linjaa taktiikkaansa.

Partanen on kevättalvella Dudincessa syntyneellä ennätyksellään 3.44.43 EM-kilpailun tilastokakkonen. Sittemmin hän on rikkonut valmentajansa Valentin Konosen SE-tulokset 5 ja 30 kilometrillä ja lähtee EM-mittelöön paremmassa kunnossa kuin mitä oli Dudincessa.

– Vuosi on ollut harjoituksellisesti vahva ja kisoissa on tullut onnistumisia. Se on luonut tietynlaista itseluottamusta. Terveystilannekin on pysynyt hyvänä ja olen pystynyt toteuttamaan Konosen kanssa tehdyn suunnitelman, Partanen sanoo.

Suuria muutoksia harjoitteluun ei ole tehty aikaisempiin vuosiin nähden.

– Asiat, jotka eivät toimi, karsiutuivat harjoittelusta ja sinne jalostuvat hyvät asiat, jotka toimivat. Mitään isoja muutoksia ei ole tehty, mutta kun pysyy terveenä ja pystyy koko ajan tekemään sitä mitä on tarkoitus, se vie eteenpäin, Partanen muistuttaa.

”Lämpö ei iskenyt kroppaan”

Partasen tekniikka on kuluvan kauden kisoissa toiminut ongelmitta.

– Olen pystynyt kävelemään kotimaassa ja kansainvälisissä kisoissa suhteellisen huolettomasti. Kävelyn taloudellisuudessakin on menty eteenpäin. Siihen on löytynyt pikku niksejä, Partanen sanoo.

Hellettä vastaan Partanen taistelee Berliinissä kisoja edeltävällä kehon pintalämpötilan jäähdyttämisellä ja runsaalla nesteen nauttimisella kisan aikana. Kisaa ennen kehon lämpötilaa jäähdytetään kylmäliiveillä.

– Käytännössä kylmäliivit laitetaan päälle puolisen tuntia ennen starttia, kertoo Suomen joukkueen kävelyvalmentaja Jani Lehtinen.

Kylmäliivien lisäksi käytössä ovat myös jääpussit ja kylmä juotava ennen kisaa.

– Ajatuksena on, ettei heti kisan alussa ole lämpökuorma päällä. Sekin auttaa, että Suomessa on nyt oltu pitkään lämpöisissä oloissa, Lehtinen sanoo.

Partasta Berliinin helle ei ole säikäyttänyt.

– Kun tulin tänne lämpö ei iskenyt kroppaan. Suomen helteissä on tottunut tähän. Olen käynyt Suomessa tarkoituksella heittämässä peruslenkkejäkaikkein kuumimpaan aikaan, Partanen sanoo.

Toth palasi vuoristosta loistotunnelmissa

Berliinin EM-kilpailun suosikki Toth ei ollut viime vuoden MM-kisoissa liittyen epäselvyyksiin hänen ns. biopassinsa veriarvoissa. Toth sai kuitenkin asiantuntijoiden avulla asioihin selvyyden ja sitä kautta kilpailuvan.

Slovakialaisen EM-kilpailuun tähtäävä harjoittelu on onnistunut. Varsinkin viimeisen vuoristoleiri Italiassa luisti hyvin.

– Olen katsellut harjoituspäiväkirjojani tältä ja viime vuosilta. Sen perusteella lähdin Livignon leiriltä loistotunnelmissa. Pystyin toistamaan sen harjoittelun millä olen ollut mitaleilla. Kaikki on mennyt hyvin, Toth sanoi kotimaansa medialle.

Ojala: Pitää kuunnella viisaita miehiä

Aleksi Ojala ei ole tällä kaudella päässyt näyttämään iskukykyään 50 kilometrillä. Kiinan MM-joukkuekilpailussa keväällä hän tuli hylätyksi. Kunto on kuitenkin ollut hyvä läpi kauden, vaikka tekniikan kanssa on ollut takkuja. Nyt tilanne on kävelijän mukaan valoisa.

– Viimeiset harjoitukset olivat todella lupaavia. Tekniikka on pelittänyt oikein hyvin. Kalevan kisojen pettymys on poispyyhkäisty. Innolla lähden viivalla, Ojala sanoo. Pettymyksellä hän tarkoitti Jyväskylän SM-mittelön keskeytystä.

Mihin keskityt EM-kilpailussa?

– Omaan fiilikseen ja, että saan kävely kulkemaan heti alusta hyvällä askeleella,Ojala sanoo.

Ojalan tavaramerkki on arvokisoissa ollut rivakka alkuvauhti, mutta Berliinin helteissä hän aikoo ottaa maltilla.

– Täytyy keskustella taktiikasta viisaiden miesten ja yrittää tällä kertaa kuunnella, mitä he sanovat, Ojala veisteli ja viittasi valmentajatrioonsa.

Kinnunen: Tutuista maisemista hyvät tunnelmat

Jarkko Kinnunen käveli Berliinin MM-kisoissa yhdeksän vuotta sitten yhdeksänneksi, eli arvokisauransa parhaan suorituksen. Se muisto on lämmittänyt nyt sen ohella, että kisaan valmistautuminen on sujunut hyvin.

– Olen käynyt heittämässä pari lenkkiä hotellin ympäristössä. Sieltä kumpusi ajatuksia ja hyviä tuntemuksia yhdeksän vuoden takaa, kun näki tuttuja maisemia, Kinnunen sanoo.

Berliinin EM-kilpailut ovat Kinnuselle kolmastoista kerta, kun hän kilpailee EM- ja MM – tai olympiatasolla 50 kilometriä. Kokemusta on myös ankarista hellekeleistä, joten kisaan on ollut sikäli helppo valmistautua. Nykyisen jäähdytyssysteemin kokenut kävelijä ottaa ilolla vastaan.

– Jäähdytys on tullut vasta tänä vuonna mukaan. Muut maat, lähinnä Australia ovat tehneet sitä aiemmin. Se tuo miellyttävän olon kisan alkuun ja siirtää lämpökuormaa sellaisen puolisen tuntia, eli tietty osa matkasta on siten vähän suotuisempaa, Kinnunen sanoo.

Kuikka: Haen ehjää, nousujohteista suoritusta

Tiia Kuikka tekee suomalaista yleisurheiluhistoriaa tiistaina. Hän on ensimmäinen suomalaisnainen henkilökohtaisten arvokisojen 50 kilometrin kävelyssä.

Kuikkaa valmentaa Keijo Kosonen, mutta Jani Lehtinen on ollut vahvasti valmennuksessa mukana. Neuvoja Kuikka on kerännyt myös miesten maajoukkueen kävelijöiltä ja valmentajilta.

– Hyvä, että on kokeneita ihmisiä ympärillä. Paljon on tullut vinkkejä ensimmäiseen 50 kilometrin arvokilpailuun, Kuikka sanoo.

Oma taktiikkaa on jo kirkkaana mielessä.

– Maltilla alkumatka ja sitä kautta haetaan ehjää suoritusta, Kuikka linjaa.

Kuikka käveli matkan keväällä Kiinan Taicangissa ajassa 4.32.43, jolla hän on EM-kisoihin starttaavan 20 urheilijan joukossa kymmenes. Kilpailun suosikki on viime vuonna Lontoossa MM-kultaa ME-ajalla 4.05.56 voittanut Portugalin Ines Henriques. Hän jätti sairastelun takia kevään MM-joukkuekilpailun väliin, mutta on nyt hyvässä vireessä.

Kuikka ei EM-kisaan valmistautuessaan mieti sijoitusta.

– Oma tavoite on ehjä ja nousujohteinen suoritus, Kuikka sanoo.

Hellekisa on Kuikalle uusi kokemus, vaikka harjoituksista helteestä on tuntumaa.

– Kovista kilpailuista näin kovissa helteissä ei ole kokemusta, mutta mitä Afrikassa olen ollut leireillä ja tehnyt siellä harjoituksia, tuntuu että kestän aika hyvin hellettä.

Ylen lähetysajat

Tiistai 7.8.

Klo 9.25 TV2 ja Yle Areena (iltasessio klo 19.00)

klo 9.30 Yle Puhe

EM-kilpailun aikataulu (ajat Suomen aikoja)

Tiistai 7.8.

09.35 50km kävely, miehet & naiset lk
10.30 100m, 10-ottelu
10.40 Kiekko, miehet kars.
11.00 400m aidat, naiset alkuerät
11.10 Kuula, naiset kars.
11.30 Pituushyppy, 10-ottelu
11.35 400m aidat, miehet alkuerät
12.05 800m, naiset kars.
12.10 Kiekko, miehet kars.
12.40 3000m esteet, miehet alkuerät
12.50 Kuula, 10-ottelu
19.30 Korkeushyppy, 10-ottelu
19.45 Moukari, miehet lk
20.05 100m , naiset välierä
20.05 Seiväshyppy, naiset kars.
20.30 100m , miehet välierä
20.55 400m aidat, miehet välierä
21.20 10 000m, miehet lk
21.33 Kuula, miehet lk
22.00 400m, 10-ottelu
22.30 100m , naiset lk
22.50 100m , miehet lk

Livetulokset