Pariisin olympiakisoissa kävellään vain 20 kilometriä ja sekaviesti

Kansainvälinen olympiakomitea ja kansainvälinen yleisurheiluliitto ovat uudelleenmuokanneet vuoden 2024 Pariisin olympiakisojen kävelyn lajiohjelmaa.

Miesten ja naisten 20 kilometrin henkilökohtaisten kilpailujen lisäksi toisena lajina on ohjelmassa maratonkävelyn sekaviesti (’marathon race walk mixed relay’), missä kutakin maata edustaa yksi mies ja yksi nainen. Molemmat kävelevät kaksi noin 10 kilometrin osuutta.

– Aika tyrmistyneenä kentällä tämä on otettu vastaan, kertoo Suomen Urheiluliiton kävelyn lajivalmentaja Jani Lehtinen.

Aiempi suunnitelma olympiakisojen joukkuelajiksi oli 2×35 kilometriä, mutta nyt laji on käytännössä 4×10 kilometriä. Kansainvälisen lajiliiton tulevista arvokilpailulajeista MM- ja EM-tasolla ei vielä ole päätöstä.

– Fyysisiltä vaatimuksiltaan 20 kilometriä ja sekaviesti ovat urheilijoille täysin samat lajit. Aiemmin oli yksi anaerobinen matka ja yksi aerobinen pidempi matka. Nyt ohjelmassa on kaksi aerobista lajia, Lehtinen kuvailee muutosta.

Pariisin olympiakisojen sekaviestiin kutsutaan tilastojen, rankingin tai valintakilpailuiden perusteella 25 maata. Suomi olisi viime vuosien menestyksen valossa todennäköisesti yksi näistä.

– Koska muutos on julkaistu näin myöhään, niin ei ole varmuutta millaista valintajärjestelmää tässä vaiheessa pystytään ottamaan käyttöön, Lehtinen pohdiskelee.