Paraurheilijoiden Suomen ennätykset dokumentoidaan

Pitkäaikainen tarve paraurheilijoiden yleisurheilun Suomen ennätyksien vahvistamiseksi on johtamassa tuloksiin. Porvoossa perustettiin perjantaina 6.3. nelihenkinen työryhmä selvittämään Suomen ennätyksien dokumentointia ja niiden vahvistamista.

Ryhmään kuuluvat pitkään paraurheilun ja yleisurheilun eri tehtävissä toimineet Lauri Jaakkola, Mikko Nieminen, Mikko Peltonen ja Tuomas Törrönen.

Ennätysprojekti kattaa vuodet 1993 – 2020. Nykyisenkaltainen kansainvälinen luokitusjärjestelmä otettiin käyttöön Barcelonan ja Atlantan välisenä paralympiadina 1993 – 1996.

– Ensi vaiheessa meidän on kyettävä selvittämään kaikki kansainvälisen luokituksen aikanaan saaneet suomalaiset paraurheilijat. Heitä lienee kautta aikain vähintään pari sataa, Mikko Nieminen arvioi.

– Tulemme haastattelemaan Suomessa kansainvälisestä luokituksesta vastanneet henkilöt ja käymään kattavasti läpi julkaistut tulosluettelot tältä ajalta. Lisäksi tarvitaan henkilökohtaisia yhteydenottoja urheilijoihin ja valmentajiin ja heidän muuhun lähipiiriinsä, Nieminen kuvaa toimintametodeja.

– Luokittelun ja lajivalikoiman tiheät muutokset merkitsevät, että osa ennätyksistä tullaan Suomen ennätysten sijasta rajaamaan ”kansallisiksi ennätyksiksi” tai ”historiallisiksi ennätyksiksi”, jos ne on tehty nykyisistä kansainvälisistä standardeista poiketen, Nieminen täsmentää.

Työryhmä tulee ensi vaiheen jälkeen tulevaisuudessa vahvistamaan myös junioreiden ja veteraanien Suomen ennätykset ja laajentamaan lajivalikoimaa sekä pitää tavoitteenaan myös ennätyksien historiallisen kehityksen dokumentoimista, myös ajalta ennen vuotta 1993.

– Tämä on sekä historiankirjoitusta että näkyvyystyötä. Toisaalta tämä on julkisuudelta sivuun jääneiden urheilijoiden elämäntyön kunnioittamista. Ja toisaalta tällä työllä myös motivoidaan nykypolven urheilijoita ja valmentajia, Mikko Nieminen tiivistää.