Paluu 1980-luvulle: 22 metriä ei riitä kuulakilpailun voittoon

Paluu 1980-luvulle: 22 metriä ei riitä kuulakilpailun voittoon

Miesten kuulantyöntö oli ennen alkanutta syyskuuta vain viidesti hävitty 22 metrin tuloksella, pääosin 1980-luvulla. Nyt sekä Zürichin Timanttiliiigassa että IAAF:n Maailmankiertueen osakilpailussa Zagrebissa 22 metrin tuloksella jäätiin toiseksi.

Ensi kerran useampi kuin yksi mies samassa kilpailussa työnsi 22 metriä yli 30 vuotta sitten juhannuksena 1986 Tallinnassa Neuvostoliiton ja Itä-Saksan välisessä maaottelussa ja toisen kerran kuusi päivää tätä myöhemmin Jenassa, Itä-Saksan mestaruuskilpailuissa.

Noissa kahdessa kilpailussa tehtiin joukko muitakin ihmeellisiä tuloksia. Tallinnassa Neuvostoliiton Juri Sedyh heitti moukaria maailmanennätyksen 86,66 ja Itä-Saksan Heike Drechsler hyppäsi pituutta naisten maailmanennätyksen 745. Jenassa Drechsler juoksi 200 metrillä naisten maailmanennätyksen 21,71.

Seuraavan kerran kaksi miestä työnsi yli 22 metriä syyskuussa 1988 ensin Itä-Saksan olympiakatsastuksissa ja kaksi viikkoa myöhemmin Söulin olympiakisoissa. Olympiakultaa voitti Itä-Saksan Ulf Timmermann ja toinen oli sittemmin dopinginkäytöstä kilpailukiellon saanut Yhdysvaltain Randy Barnes.

Tämän jälkeen lähes kolmen vuosikymmenen ajanjaksona ainoa kerta, jolloin kaksi miestä ylsi 22 metriin oli vuoden 2011 Brysselin Timanttiliigassa, missä tähän pystyivät vuosien 2007 ja 2009 maailmanmestarit Yhdysvaltain Reese Hoffa ja Christian Cantwell.

Äskettäin torstaina Zürichin Timanttiliigassa uusiseelantilainen Tomas Walsh työnsi Oseanian ennätyksen 22,20 ja tuore Rion olympiavoittaja Yhdysvaltain Ryan Crouser tasan 22 metriä. Maanantaina Zagrebissa Walsh paransi ennätystään vielä sentin, mutta Crouser työnsi vieläkin pidemmälle 22,28.

Crouserin ja Walshin kehitys kuluvana olympiadina on ollut valtavaa. Vielä Lontoon olympiavuonna 2012 Crouserin ennätys oli neljättä metriä nykyistä vähemmän 19,32 ja Walshin vain sentin häntä parempi 19,33.

 

Saksan keihäänheittäjät hirmukunnossa

Berliinissä kilpailtiin lauantaina 75. kerran Saksan kuuluisimmat vuosittaiset yleisurheilukilpailut Das Internationale Stadionfest eli ISTAF, joka nykyisin on IAAF:n Maailmankiertueen osakilpailu. Saksan keihäänheittäjät tekivät loistavia tuloksia.

23-vuotias Johannes Vetter tempaisi ensimmäisellä yrityksellään ennätyksensä 89,57 ja 22-vuotias Julian Weber toisella yrityksellään ennätyksensä 88,29. Maailman vuositilastossa he nousivat toiseksi ja neljänneksi. Kolmanneksi sijoittui 24-vuotias Andreas Hofmann tämän kesän parhaalla tuloksellaan 85,42.

24-vuotias Rion olympiavoittaja ja tämän vuoden ainoa 90 metrin ylittäjä Thomas Röhler jäi kilpailussa neljänneksi tuloksella 82,55. Röhler kilpaili Berliinissä jo viidennen kilpailunsa seitsemän päivän sisään!

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto.)