Pakarinen aluekierroksella Helsingissä: Seurojen aktivointi keskeistä Yleisurheilun 2025-2030 strategiassa

Hyvä arvokisamenestys, huoli harrastajamääristä ja monin paikoin pula osaavista ohjaajista ja valmentajista ovat Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Riikka Pakarisen mukaan nousseet vahvasti esille syksyn aluekierrosten keskusteluissa.

Osin samat asiat, mutta myös monet muut puhuttivat Yleisurheilun 2025-2030 strategiaa pohjustavan aluekierroksen Helsingin tapahtumassa.

Pakarisen ja SUL:n aluepäälliköiden toteuttama aluekierros on järjestetty seitsemällä paikkakunnalla eri puolella Suomea. Kierros jatkuu vielä Kotkassa 22. marraskuuta ja päättyy Lempäälässä  23. marraskuuta.

Tilaisuuksissa yleisurheilutoimijoilta on koottu näkemyksiä, mitä hyvää ja mitä kehitettävää kotimaisessa yleisurheilussa on. Mielipiteitä kysyttiin ja niistä keskusteltiin myös monista muista asioista kuten kilpailutoiminnasta ja liiton ja seuran tehtävästä.

– Näissä tilaisuuksissa on haluttu ottaa jokainen osallistuja mukaan antamaan mielipiteensä. Kaikki vastaukset on tallennettu Mentimeter -sovelluksella, jotta ne tulevat dokumentoitua ja ovat mukana strategian työstössä. Nyt on todellakin haluttu kuulla palautetta ja käydä avointa keskustelua erilaisten kysymysten ympäriltä, Pakarinen totesi Helsingissä.

Kaiken pohjana on seuratyö

Suomalaisen yleisurheilun viimekesäinen paluu MM-mitalikantaan, roima menestys Espoon alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa ja yleensä kesän nuorten arvokisoissa on Pakarisen mukaan kuulunut yleisurheilutoimien puheissa aluekierroksella.

– Meillä on lahjakkaita urheilijoita ja hyviä ikäluokkia, joiden kanssa uskon, että menestystä tulee myös jatkossa. Mutta kaiken pohjana on seuratyö, ja jos me ei saada sitä aktivoitua, luulen, että 2030-luvun jälkeen tulee haasteista, Pakarinen totesi.

– Lisenssimäärät ovat olleet laskussa ja meillä on tiettyjä alueita, joissa niissä on tosi huolestuttavaa kehitystä. Siksi strategiatyön keskiössä pitäisi minusta olla pohdinta, kuinka saadaan seurat entistä aktiivisemmiksi, ja kuinka saadaan lisää toimijoita seuroihin.

– Myös se on ollut esillä, kuinka saadaan lisää poikia mukaan yleisurheiluun.

SUL:n nuorisovalmennuspäällikkö Aapo Räntilä ja liiton puheenjohtaja Riikka Pakarinen vetivät keskustelua Yleisurheilun 2025-2030 strategiatyötä pohjustavan aluekierroksen Helsingin tapahtumassa.

Valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen satsattava, eettiset asiat pidettävä esillä

Vaikka seurat monin paikoin kaipaavat lisää harrastajia, tilanne on Pakarisen mukaan joissakin paikoissa päinvastainen.

– Joissakin seuroissa haaste on uusien harrastajien saaminen, kun taas joissakin se, että tulijoita olisi enemmän kuin ohjaajia, joten ohjaaja- ja valmentajakoulutukseen on jatkossa satsattava enemmän ja tässä SUL:ssa on jo menty eteenpäin ja tehty toimenpiteitä, Pakarinen sanoo.

– Myös eettisyydestä on puhuttu jokaisessa tilaisuudessa hyvin paljon. Yleisurheilu on tässä asiassa monella tapaa hyvässä asemassa, mutta siihen ei pidä tuudittautua. Meidän pitää olla koko ajan myös näiden asioiden keskustelun ytimessä ja nostaa niitä esille, Pakarinen sanoi.

Aluekierroksen tilaisuuksien ohella Yleisurheilun 2025-2030 strategiaa työstetään seuraavaksi 18. marraskuuta kokoontuvan SUL:n liittovaltuuston strategiaseminaarissa.