Paavo Nurmi Gamesin starttilistat julki

Paavo Nurmi Gamesin starttilistat julki:

EM-menestyjiä, olympiasuosikkeja ja kotimaan kärkinimet Turussa

Rooman EM-kilpailujen menestyjiä, Pariisin olympiakisojen suosikkeja ja suomalaisen yleisurheilun kärkikaarti kilpailee Paavo Nurmi Gamesissa Turussa 18. kesäkuuta. Kilpailun starttilistat ovat nyt auki ja löytyvät tästä linkistä: https://www.tilastopaja.info/participants/png

Kansainvälisessä huippuyleisurheilussa katseet ovat Pariisin olympialaisissa. Olympiaranking ja mahdollisuus olympiakisojen tulosrajan rikkomiseen päättyy 30. kesäkuuta. Turku on kansainvälisen yleisurheiluliiton kultatason kilpailu, joten sieltä on saatavissa huippupisteet.

– Turussa usealla urheilijalle on tilaisuus EM-kisojen revanssiin ja olympiarajojen tekoon. Odotan myös mielenkiinnolla, juostaanko naisten 800 metrillä ja miesten 1500 metrillä Suomen ennätykset, sanoo Paavo Nurmi Gamesin urheilijahankinnasta vastaava Arttu Salonen.

Kisojen kotiyleisön suosikki Wilma Murto ja EM-kisoissa neljänneksi sijoittunut Elina Lampela kohtaavat Turun seiväskilpailussa maailmanmestari Nina Kennedyn ja maailman valioihin lukeutuvat Uuden-Seelannin Eliza McCartneyn ja Kanadan Alysha Newmanin.

Keskimatkojen SE-vauhtiin kaikki edellytykset

Eveliina Määttänen ja Sara Lappalainen pääsevät naisten 800 metrillä vauhtiin, jossa on hyvät edellytykset rikkoa Suomen ennätys 1.59,41. Kilpailussa ovat mukana tällä kaudella 1.58,44 juossut Australian Catriona Bisset ja Kenian Vivian Chebet, jonka kevään paras on 1.58,64.

– Määttänen on ollut erittäin vahvassa kunnossa kevään 800 metrin kisoissa. Jo yksin Tukholmassa juostu 1.59,59 kertoo, että Suomen ennätys ei olisi yllätys, Salonen sanoo.

Pekka Vasalan 52 vuotta täyttävän 1500 metrin Suomen ennätyksen 3.36,33 kaatumista on povattu usein parin viime vuoden aikana. Turussa Joonas Rinne ja Santtu Heikkinen ovat niin tasokkaassa seurassa, että ainakaan matkavauhdin pitäjistä se ei jää kiinni.

– Meillä on listoilla viisi tällä kaudella alle 3.34-alkuisen tuloksen juossutta urheilijaa ja useita ja 3.35–3.37-aikoja tehneitä juoksijoita, joten sieltä löytyy varmasti sopiva selkä erilaisiin vauhteihin, kuten SE:n kaatamiseen, Salonen sanoo.

Turun 1500 metrin kärkinimet ovat ennätysten valossa Espanjan Adel Mechaal ja tuore Yhdysvaltain yliopistosarjan finaalien 1500 metrin pronssimitalisti Australian Adam Spencer. Marokkolaistaustainen Mechaal on parhaimmillaan juossut 3.30,77 ja tällä kaudella 3.33,21.

Raitaselle tarjolla tasokas estekisa

Estejuoksija Topi Raitanen on Turussa tasokkaassa seurassa. Miesten 3000 metrin estematkalla kilpailee tällä kaudella 8.15,14 juosseen Etiopian Hailemariyam Amaren ja EM-finaalissa ennätyksensä 8.15,08 juosseen Saksan Frederik Ruppertin johdolla iso joukko kovan kansainvälisen tason juoksijoita, jotka ovat tällä kaudella juosseet alle 8.20:n.

Mukana ovat myös Ruotsin laadukas estejuoksijatrio Emil Blomberg (8.16,94 tällä kaudella), Simon Sundström (8.17,15) ja Vidar Johansson (8.20,87).

– Uskon, että tässä joukossa Raitaselle on tarjolla tasokas kilpailu, jonka avulla rakennetaan olympiakuntoa kohti Pariisia, Salonen sanoo.

Mikä on tuoreen EM-voittaja Jacobsin vauhti?

Paavo Nurmi Gamesin pikajuoksutähti Lamont Marcell Jacobs kiiti Rooman EM-kisoissa väkevän näytteen kunnostaan. Toinen perättäinen Euroopan mestaruus irtosi kauden parhaalla ajalla 10,02, eikä vastus ole Turussa yhtään heikompi kuin Roomassa.

– Kanadalainen 200 metrin olympiavoittaja Andre De Grasse ja britti Reece Prescod, joka juoksi hiljattain myötätuulessa 9,94, ovat hyvässä kunnossa, eivätkä halua hävitä, Salonen ennakoi.

Turussa nähdään myös kotimaan pikajuoksun kärkinimet.

– Mielenkiinnolla odotan, onko 100 metrin voittotulos tänä vuonnakin alle 10 sekuntia, Salonen sanoo.

Aiturit Hurske, Harala, Lehikoinen, Lakka ja Kuusiniemi huippuseurassa

Naisten 100 metrin aitajuoksun supertähti on Puerto Ricoa edustava olympiavoittaja Jasmine Camacho-Quinn.

– Camacho-Quinn mukaan lukien naisten pika-aidoissa on kymmenen tällä kaudella reilusti alle 13 sekunnin juoksijaa, joten jo finaalipaikoista tulee tiukka taisto, Salonen arvioi.

EM-kilpailuissa kuudenneksi juossut Reetta Hurske ja tällä kaudella 12,89 aitonut Lotta Harala taistelevat sijoituksista muiden muassa Yhdysvaltain Nia Alin ja Jamaikan Britany Andersonin ja EM-kilpailujen pronssimitalistin Puolan Pia Skrzyszowskan kanssa.

Kovatasoisessa kansainvälisessä seurassa ovat myös 110 metrin aiturit Elmo Lakka ja ennätyksiään tällä kaudella rikkonut EM-finalisti Santeri Kuusiniemi.

Pariisin olympialaisiin tähtäävä Viivi Lehikoinen juoksi EM-kilpailuissa Roomassa kauden parhaansa 54,92. Turussa hän kohtaa viime kesänä 53,09 juosseen Bahrainin Kemi Adekoyan johdolla neljä tällä kaudella alle 55 sekuntia juossutta aituria.

Turussa kilpailee myös ennätyksiään tällä kaudella murskannut Kristiina Halonen.

Hyvävireiset Junnila ja Tuuri voittojahtiin

EM-kilpailuissa 193 ylittänyt ja viidenneksi ponnistanut Ella Junnila sekä hiljattain ennätyksensä 191 ylittänyt Heta Tuuri ovat naisten korkeushypyn kotimaiset haastajat. Tasokkaassa kilpailussa ovat mukana myös parhaimmillaan 202 ylittäneet Australian Eleanor Patterson ja Ukrainan Julija Levtshenko

– Korkeushypyssä on tasokas kilpailu, vaikka Australian Nicola Olyslagersin ja Ukrainan Jaroslava Mahutshihin suunnitelmat muuttuivat, eivätkä he ole Turun kilpailussa mukana, Salonen sanoo.

Helanderilla ja Kososella huippuvastus

Rooman EM-kilpailuista kotiutunut Oliver Helander kohtaa Turun keihäspaikalla Timanttiliigatason vastuksen. Mukana ovat intialaisen olympiavoittaja ja maailmanmestari Neeraj Chopran johdolla Grenadan Anderson Peters, Pakistanin Arshad Nadeem, Trinidad & Tobagon Keshorn Walcott sekä Saksan Julian Weber ja Max Dehning.

Naisten moukarinheitossa Silja Kosonen ja Krista Tervo kohtaavat hallitsevan maailmanmestarin Kanadan Camryn Rogersin ja Rooman EM-kilpailujen kärkikaksikon Italian Sara Fantinin ja ME-naisen Puolan Anita Wlodarczykin. Suomalaisväriä moukarikilpailuun tuo myös Suvi Koskinen.

Lisätiedot:

Arttu Salonen

Athletes’ liaison

Paavo Nurmi Games, Kuortane Games

arttu.salonen@paavonurmigames.fi

+358 50 590 5519