Paavo Nurmi Gamesin keihäskisan superbonus: Heitä yli 93,09 ja voita saari

Paavo Nurmi Gamesin keihäskisan superbonus: Heitä yli 93

Yksi Turun saariston noin 20 000 saaresta saattaa vaihtaa omistaa yleisurheilun Paavo Nurmi Gamesin jälkeen 5. kesäkuuta.

 – Jos miesten keihäänheiton voittaja ylittää Aki Parviaisen SE-tuloksen 93,09, bonuksena on saari Turun saaristosta, sanoo kilpailua järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

Bonussaari ei ole vitsi. Lajin saksalaiset huippunimet, maailmanmestari Johannes Vetter ja olympiavoittaja Thomas Röhler sekä seitsenkertainen arvokisamitalisti Tero Pitkämäki ovat jo varmistaneet tulonsa kilpailuun. 

Vetter heitti viime kesänä maailmantilaston kärkituloksen 94,44 ja Röhler 93,90, joten yksi Turun saariston saarista voi hyvinkin saada kesäkuussa uuden omistajan.

– Onko tämä totta? Siis oikea saari. Tosi hurjaa. Ilman muuta haluan voittaa sen, Vetter hämmästeli bonuksesta kuultuaan.

Samaa mieltä oli Röhler.

– Toivon mukaan saari on niin iso, että sinne mahtuu sauna. Tuollainen motivoi ehdottomasti. Se on taas yksi erittäin hyvä lisäsyy kilpailla Turussa, Röhler sanoo.

Röhler: Joka vuosi aina parempi kisa

Röhler puolustaa Turussa kahden edelliskesän keihäskisan voittoja. Vuosina 2014 ja 2015 Turussa voittoon heittänyt Pitkämäki taas palaisi mieluusti voittajaksi. 

– Aika kauas Turussa saa heittää, jos meinaa voittaa. Siellä on kova kilpailu ja hyvä heittoalusta, joka ei petä alta. Voittotulos alkaa varmasti yhdeksiköllä, Pitkämäki ennakoi.

– Jos omalta kohdalta kaikki menee hyvin kesään asti, 90 metrin heitto on mahdollinen. Saarikin kelpaisi, on se kova bonus.

Paavo Nurmi Gamesista on muutamassa vuodessa tullut paitsi Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) World Challenge -sarjan kärkipään kilpailu, myös keihäänheittäjien mekka. Turkuun lajin kärkinimiä ei tarvitse erikseen houkutella.

– Turussa on hieno tunnelma. Kilpailu kehittyy aina vaan paremmaksi vuosi vuodelta, myös kentän heittoalusta on hyvä. Olen ehdottomasti samaa mieltä Teron kanssa, että voittoon pitää tänä vuonna heittää yli 90 metriä, Röhler sanoo.

Pitkämäki: Turussa jo hyvä heittovalmius

Vetter, Röhler ja Pitkämäki lähestyvät EM-kisoissa Berliinissä huipentuvaa kesää hieman eri lailla: Vetter heitti hiljattain harjoitusleirin pitkien harjoitusheittojen jatkeeksi Etelä-Afrikan Potchefstroomissa kauden kärkituloksen 91,22.

– Harjoitukset ovat sujuneet hyvin, mutta noin pitkä heitto hieman yllätti, Vetter sanoi.

Vetter kilpailee seuraavan kerran jo heittolajien talvisessa Euroopan cupissa Portugalin Leiriassa kuluvan kuun puolivälissä. Röhler ja Pitkämäki sen sijaan aloittavat kilpailukauden Timanttiliigan Dohan kilpailussa toukokuun alussa.

– Olen vasta alkanut heittää enemmän keihäällä, joten en halua vielä ennustella mitään. Harjoittelu on sujunut hyvin ja olen terve. Se on kaikkein tärkeintä, Röhler sanoo.

Pitkämäen tilanne on samanmoinen. Hän on harjoitellut läpi talven Suomessa.

– Harjoittelu on sujunut hyvin. Menen Teneriffan leirille huhtikuun alussa ja sieltä Dohaan. Turun kilpailu on minulle varmaan kesän kolmas, joten siinä vaiheessa on jo hyvin heittoja takana, Pitkämäki sanoo.

Kv. huiput ja kotimaan kerma paikalla

Jari Salosen mukaan Paavo Nurmi Gamesin urheilijahankinta on täydessä vauhdissa.

– Meillä oli viime vuonna mukana yli 40 arvokisamitalistia ja tänä vuonna varmasti saman verran. Käytännössä myös lajin koko kotimainen parhaimmisto on varmasti paikalla. Nimiä julkistetaan lisää keväämmällä, Salonen sanoo.

  Paavo Nurmi Festival 2018:

– Keväällä toteutettavat Paavo Nurmi koulukiertue on ollut kevään hitti jo viidennen kerran. Kymmenet tuhannet lapset ovat kohdanneet Paavo Nurmen tarinan.

– Kesän startti on koko perheen Mehukatti Paavon Sporttipäivä 3.6.2018 Paavo Nurmen stadionilla. Viime kesänä paikalla oli 20 000 lasta.

Paavo Nurmi Masters/junior Games 4.6. 2018

Paavo Nurmi Games 5.6. 2018 Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) World Challenge –sarjan kilpailu

Paavo Nurmi Marathon 18.8.2018

– Tarkemmat tiedot: www.paavonurmigames.fi