Paavo Nurmi Gamesin alkuilta – Tervolle loistotulos 74,36, Ståhl 70,62, Mägi 47,82

Paavo Nurmi Gamesin alkuillan kovimmasta tuloksesta vastasi moukarinheittäjä Krista Tervo, joka voitti korkeatasoisen kilpailun viimeisen kierroksen tuloksellaan 74,34. Se jäi vain kuusi senttimetriä hänen nimissään olevasta Suomen ennätyksestä.

Tervon kolme muutakin heittoa kantoivat päälle 70 metrin, joista paras oli 73,11.

Tervolle kovan vastuksen antoivat Azerbaizanin Hanna Skydan tuloksella 73,11, Puolan Malwina Kopron 71,93, Italian Sara Fantini 71,36 ja Suomen Silja Kosonen 70,10.

Tervo lähti kisaan ajatuksenaan nostaa tehoa pikkuhiljaa kisan edetessä.

– Nyt ei ollut väliä, saanko heti alussa kovan tuloksen, joten aloitin matalilla tehoilla ja lisäsin tempoa loppua kohti. Se onnistui tänään hyvin, Tervo iloitsi.

Kisan hyvä taso sai Tervonkin innostumaan.

– Tuli tunne, että tässä pitää itsekin petrata. Viimeinen heitto oli teknisesti hyvä, jopa parempi kuin kevään SE-heitossa, mutta tehoa ei ollut niin paljon.

Tervo kertoi, että PNG:n voitto oli tärkeä myös henkisesti.

– En ole isoissa kisoissa aikaisemmin vielä onnistunut kovin hyvin, joten tämä merkitsee nyt paljon.

Silja Kosonen oli tyytyväinen 70 metrin tulokseen vaikka hiukan parempaa toivoikin.

– Jalat olivat hitaat, en saanut irti kunnolla. Muuten ihan OK-kisa.

Kososella oli kädessään pientä mustelmaa ja ruhjetta, kun hän oli joutunut kisapäivän aattona stadionin läheisyydessä parkkipaikalla vieraan auton kolhaisemaksi. Onneksi haaverissa ei tapahtunut vakavampaa.

Ståhl nautiskeli jälleen Turussa

Turkulaiset sukujuuret omaava Ruotsin Daniel Ståhl viihtyy Paavo Nurmen stadionilla. Miesten kovatasoisessa kiekonheitossa hän innostui vetäisemään heti ensimmäisellään päälle 70 metrin tuloksella 70,62.

Kisan kakkoseksi nousi viimeisen kierroksen tuloksellaan 68,09 Liettuan Andrius Gudžius. Slovenian Kristjan Ceh, 67,76, ja Itävallan Lukas Weißhaidinger, 67,16, jakoivat seuraavat sijat.

– Oli mahtava kisa. Kiva olla taas Suomessa ja Turussa. Nautin jokaisesta sekunnista tällä legendaarisella stadionilla, Ståhl hehkutti.

– Tavoitteenani oli tehdä vahvoja heittoja kaikilla kierroksilla ja löytää niihin adrenaliinia. Se onnistui, mutta meni jo vähän liikaakin yrittämiseksi, mutta 70-metriseen olen tyytyväinen.

Ståhlilla on plakkarissaan jo olympiavoitto ja maailmanmestaruus. Onko vaikea löytää uutta motivaatiota?

– Ei ole mitään ongelmaa. Ja onhan siellä maailmanennätyskin vielä tavoitteena, ruotsalainen kiekkojätti kertoi.

Rasmus Mägi komeaan Viron ennätykseen 400 metrin aidoissa – 47,82

Miesten 400 metrin aitajuoksussa voittoon juossut Viron Rasmus Mägi taisi yllättyä aika tavalla itsekin tehtyään uuden oman ja maansa ennätyksen 47,82. Hänen aikaisempi ennätys oli 48,11. Tämän vuoden maailmantilastossa Mägin aika on peräti kolmanneksi paras.

Tuomas Lehtonen juoksi kisan seitsemänneksi kotimaisella kärkiajalla 51,19.

Lehikoiselle kakkossija ajalla 55,13

Naisten ratakierroksen aitamatkalla Viivi Lehikoinen teki jälleen hienon tuloksen. Nyt meni 55,13, vaikka hän joutui sipsuttelemaan askeliaan viimeisen kaarteen aitaväleissä.

Lehikoinen oli kisan kakkonen voiton mentyä Italian Ayomide Folorunsolle tuloksella 54,73. Myös Kristiina Halonen jatkoi hyviä juoksujaan tuloksella 57,08, jolla hän oli kisan kuudes.

Lehikoinen kuulosti kisahaastattelussa hieman pettyneeltä. Muutama päivä sitten hän teki hienon ennätyksensä 54,96.

– Aidat jäi nyt kauaksi ja kaarre meni huonosti. Odotin, että 15 askeleen välit olisivat tulleet helpommin. Pystyin kuitenkin seuraamaan suunnitelmaani.

Lehikoisen tavoitteena on kilpailla ahkerasti kesäkuussa.

– Sillä haluan vakioida askelrytmini. Tämä oli ihan hyvä aika kuitenkin, alle entisen ennätykseni, Lehikoinen totesi.

Junnila korkeudessa 192, mutta tyytyväisyyteen ei ollut aihetta

Naisten korkeushypyn voitti Australian Nicola Olyslagers tuloksella 196. Ella Junnila hyppäsi 192 ja oli kisan neljäs. Vaikean alkukauden jälkeen se tuntui hyvältä, mutta täyteen tyytyväisyyteen ei ollut vielä aihetta.

Junnila jätti korkeuden 194 väliin ja teki yrityksiä 196:sta, joka olisi ollut samalla MM- (196) ja EM-rajan (195) ylitys. Tässä korkeudessa hypyt olivat vielä ponnettomia.

– Juoksu vielä kulki, siitä olen tyytyväinen, mutta jalka ei mahdollista ponnistusta täydellä teholla. Tosi vaikea kisa oli valmistautua. Ei ollut helpottavia tekijöitä mukana, Junnila kertasi kisaansa.

Tähti ja Kotaja kelasivat ratakierroksen vauhdikkaasti

Paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti ja maailmanmestari Amanda Kotaja tekivät parhaat tulokset 400 metrin kelauksessa.

Tähti kelasi miesten luokan 54 voittajaksi hyvällä ajalla 47,95 ja Kotaja naisten saman luokan voittajaksi kauden kotimaisella kärkituloksella 56,77. Kotaja jäi vain 0,48 sekuntia omasta Suomen ennätyksestään.

Luokan 34 Euroopan mestari Henry Manni kelasi tuloksen 53,73. Tämän vuoden maailmantilastossa Manni sijoittuu parhaana eurooppalaisena viidenneksi ajalla 52,38.

Henry Sundblom oli lähes SE-vauhdissa luokassa 53. Sundblomin aika 70,39 jää vain 0,68 sekuntia Matti Leinosen vuonna 1988 Soulin paralympiakisoissa kelaamasta SE:stä.