Paavo Nurmi Games: Urheilijoiden rankingpisteiden keruu varmistettava –  valtion tuki tarvitaan, jos lippuja ei voi myydä

Topi Raitanen

 Yleisurheilun kotimaisen suurtapahtuman Paavo Nurmi Gamesin järjestäjät ovat haastavassa tilanteessa, jos Tokion olympialaiset järjestetään ja koronarajoitukset pysyvät kevätkesän tiukkoina.

– Jos Tokion olympialaiset järjestetään, koemme, että meillä on velvollisuus järjestää Paavo Nurmi Games Turussa 7.-8. kesäkuuta, kuten on suunniteltu, sanoo kilpailua järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

– Näin siksi, että leijonan osa yleisurheilijoista valitaan Tokion kisoihin rankingin perusteella. Pisteet on kerättävä kesäkuun loppuun mennessä ja Suomen kilpailuista Paavo Nurmi Games antaa urheilijoille selkeästi korkeimmat pisteet.

Salosen mukaan järjestelyorganisaatio on valmis toteuttamaan tapahtuman kesäkuussa tyhjille katsomoille, jos koronarajoitukset niin edellyttävät.

– Se tarkoittaa meille 300 000-400 000 euron riskiä, jonka kantamiseen kilpailun taustaorganisaatio tarvitsee leveämpiä hartioita, eli yhteistyötä, jossa valtio on vahvasti mukana yhteistyökumppaneiden ja kaupungin kanssa.

– Jos kävisi niin, että Tokion kisat peruuntuvat ja kevätkesällä eletään tiukkojen koronarajoitusten aikaan, Paavo Nurmi Games siirtyy elokuulle.

”Jos lippuja ei voi myydä, me emme voi selvitä ilman valtiovaltaa”

Salonen näkee, että Paavo Nurmi Games elää samojen haasteiden kanssa kuin koko Suomen tapahtumateollisuus.

– Paavo Nurmi Games on suurimpien musiikkifestivaalien tapaan yksi kesän suurtapahtumista Suomessa. Sille on vahva kysyntä ja se tulouttaa moninkertaisesti siihen satsatut resurssit ympäröivälle yhteiskunnalle, Salonen sanoo.

– Koen, että Suomessa ollaan vahvasti sitä mieltä, että suurtapahtumien toiminta pitää turvata. Näissä oloissa se tarkoittaa, että valtio on jakamassa vastuullisesti toteutettujen tapahtumien kantokykyä.

Vuosi sitten Paavo Nurmi Gamesin organisaatio toteutti Turussa peräjälkeen oman kilpailun ja Kalevan kisat. Molemmat tiukkoja koronarajoituksia noudattaen.

– Silloin käytössä oli 50 prosenttia katsomokapasiteetista ja onnistuimme pelastamaan työpaikat, urheilijoiden palkkiot sekä palveluyritysten tulot ja selvisimme, mutta jos lippuja ei voi myydä, me emme voi selvitä ilman valtiovallan suurempaa panostusta, Salonen sanoo.

–  Toki olemme toiveikkaita sen suhteen, että jo alkukesästä rajoitteita päästään hallitusti helpottamaan. Emmekä ole yksin toiveikkuuden varassa, sillä lippuja on myyty jo kohtuullinen määrä.

Lisätietoja:

Jari Salonen, toimitusjohtaja

PN-Turku Oy

050 062 7973

jari.salonen@paavonurmigames.fi

 

Paavo Nurmi Games on Kansainvälisen yleisurheiluliiton Continental Tour -kilpailusarjan Kultaisen liigan kilpailu.