Paavo Nurmi Games käyntiin: Ruotsin kiekkojätit hakevat huippukaarta Turussa

Ruotsin kiekkojätit ja harjoituskaverit Daniel Ståhl ja Simon Pettersson kohtaavat tukun muita maailman valioita maanantaina Paavo Nurmen kisojen päivänä Turussa. Väkevästi alkaneen kilpailukauden perusteella kaksikko odottaa pitkiä heittoja.

– En ole koskaan ollut näin vahva ja teknisesti heitto menee tosi hyvin. Pääkin on nyt hyvin heitossa mukana. Tästä voi tulla hyvä vuosi, Ståhl arvioi median tentissä Turussa maanantaina.

Ståhl on tällä kaudella heittänyt Helsingborgissa 69,71 ja Växjössä 69,11, jossa yliastuttu kaarteli päälle 73 metrin. Edellytykset oman ennätyksen 71,86 rikkomiseen ja ehkä myös Jürgen Schültin ME:n 74,08 uhkaamiseen ovat olemassa.

– Olen treenannut talven ja kevään hyvin. Nyt minä tarvitsen vain lisää kilpailuja ja Turun Paavo Nurmen stadion on aivan loistava kenttä heittää, Ståhl sanoo.

Ståhl: Voimat nyt sovitussa kunnossa

Ståhlin mukaan olympiavuosi on  yksi etappi hänen ja valmentajansa Vésteinn Hafsteinssonin pitkässä yhteistyössä.

– Sovittiin valmentajan kanssa 2011, kun aloitettiin, että joskus sitten 2021-2022 kroppa on tosi vahva, Ståhl sanoo

Nyt Ståhlin ei enää tarvitse punttisalissa voimiaan parantaa.

– Maastavedossa menisi sellainen 370-390 kiloa, jos sitä haluaisin, ja treenaisin pari kuukautta. En toki sellaista tee. Takakyykyystä 3 x 300 kiloa tulee helposti. Penkkipunnerrus on aina ollut minulle se kaikkein vaikein lajin punttisalissa, mutta nostin hiljan kolmen sarjan 200 kilolla, Ståhl sanoo.

Pettersson: Meille on kaikki aina kilpailua

Ståhl ja Petterson ovat harjoitelleet yhdessä vuodesta 2013. Se vienyt molempien kehitystä rivakasti eteenpäin, kuten Ståhl huomasi Växön kilpailussa, jossa Pettersson vei voiton ennätyksellään 69,48, kun Ståhl sai tyytyä toiseen sıjaan tuloksella 69,11.

– On ollut kiva nähdä, kuinka Simonista on tullut koko ajan vahvempi ja tulos on alkanut parantua. Simon voi heittää pidemmälle kuin mitä on heittänyt. Kyse on vain siitä, milloin se tapahtuu, Ståhl sanoo.

Ståhl kiittelee pientä ja hyvähenkistä harjoitusryhmää, johon Petterssonin lisäksi kuuluvat kuulantyöntäjä Fanny Roos ja norjalaiset kiekonheittäjä Sven Martin Skagestad ja kuulantyöntäjä Marcus Thomsen.

Hyväksi ryhmän kokee myös Pettersson.

– Meillä on kaikki aina kilpailua ja se sopii minulle. Daniel voi antaa minulle harjoituksissa esimerkiksi kolmen metrin edun, jota kisa pysyy tasaisena, Pettersson kertoo.

Pettersson: Olen aika hyvässä kunnossa

Siinä kun Ståhl on saanut kroppansa voimat kuntoon, Pettersson kokee, että fysiikan kehittäminen on edelleen hänelle keskeinen asia.

– Olen näissä piireissä verrattain pieni, joten fysiikan kehittäminen minulle yhä iso asia. Nyt nostan 5 x 270 kiloa maastavedossa ja 180 kiloa penkkipunnerruksessa, Pettersson kertoo.

Turun kisan suhteen Pettersson toiveikas, mutta ei lupaa vielä 70-metrin heittoa, jota häneltä kyselty sitten Växjön ennätysheiton.

– Olen aika hyvässä kunnossa. Muuta en oikein voi sanoa ja kisan taso maanantaina on erittäin kova, Pettersson sanoi.

Lipsanen, Holttinen, Paavola, Kuivisto, Mörö ja naiskeihäänheittäjät tulessa

Maanantai-illan suomalaiskohokohtia ovat Simo Lipsasen olympiakesän toinen kolmiloikkakisa, miesten seiväs, jossa ovat mukana 564 tällä kaudella hypänneet Tommi Holttinen ja Mikko Paavola sekä naisten 800 metriä, jossa Sara Kuivisto jahtaa isoa tukkua rankingpisteitä. Sama tavoite on Oskari Möröllä ja Tuomas Lehtosella 400 metrin aidoissa.

Lipsanen avasi kilpailukauden loikkimalla vajaalla vauhdilla lupaavasti 16,68 Jyväskylässä.

– Nyt tarkoitus on hypätä vähän pidemmällä vauhdilla. Jyväskylässä hypyt olivat jo aika tasaisia, Lipsanen sanoi.

Mielenkiintoinen kilpailu on myös Saksan Christin Hussongin tähdittämä naisten keihäs, jossa on mukana viisi suomalaista: kauden ensimmäisissä kisoissaan ennätyksiään rikkonut Anni-Linnea Alanen sekä Heidi Nokelainen, Jenni Kangas, Julia Valtanen ja Jatta-Mari Jääskeläinen.

Osanottajat

Aikataulu

Paavo Nurmen Games Ylen kanavilla:
7.6. klo 20.00 TV2, Yle Puhe
8.6. klo 19.00 TV2, Yle Puhe