Paavo Nurmi Games huippusarjan kärkikategoriaan: Viidessä lajissa Timanttiliigan pisteet 2020

Turun Paavo Nurmi Games on valittu ensi vuonna käynnistyvän yleisurheilun World Athletics Continental Tour -kilpailusarjan (WACT) ylimpään, Kulta-kategoriaan. Se tarkoittaa, että 9. kesäkuuta 2020 Turussa kilpaillaan viisi lajia Timanttiliigan pistein.

Lauantaina Monacossa julkistettu World Athletics Continental Tour on osa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) kilpailujärjestelmän uudistusta. Sen yhteydessä Timanttiliigan lajimäärä supistui ja osa lajeista siirtyi World Athletics Continental Tour -sarjaan.

– Miesten ja naisten 200 metriä, kolmiloikka, kiekko ja moukari eivät ole ensi vuonna Timanttiliigassa virallisia lajeja. Ne ovat mukana World Athletics Continental Tour  -sarjan Kulta-kategorian kisoissa, joissa niistä saa samat ranking-pisteet kuin mitä Timanttiliigassa saisi, kertoo Paavo Nurmi Gamesia järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

– Turussa Timanttiliigan pisteet tuovia lajeja ovat ensi kesänä miesten ja naisten 3000 metrin estejuoksu sekä kolmiloikka ja miesten kiekonheitto.

Kirkkola: Työn ja osaamisen voitto

Paavo Nurmi Games on jo tovin ollut yksi IAAF:n aiemman kakkoskategorian eli World Challengen parhaita kisoja. Valinta uuden huippusarjan ylimpään kategoriaan ja viisi huippupisteet tuovaa lajia veivät kilpailun erittäin lähelle Timanttiliigan kilpailujen tasoa.

– Olen todella innoissani ja ylpeä valinnasta. Takana on seitsemän vuoden työ, jolla kilpailua on kehitetty Paavo Nurmen henkistä perintöä vaalien ja tiiviissä yhteistyössä Turun kaupungin ja kilpailun omistajaseurojen kanssa, Salonen sanoo.

Samoin valinnan näki Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola.

– On erinomaisen hienoa ja tärkeää, että Turku on mukana tässä sarjassa. Se on työn ja osaamisen voitto. Pienelle Suomelle ja Turun kaupungille ei ole itsestäänselvää olla mukana yleisurheilun kansainvälisen huippusarjan kärkikategoriassa, Kirkkola sanoo.

– Valinta on myös kuorrutus Turun yleisurheilun superkesälle, kun Paavo Nurmi Games tuo paikalle maailman huiput ja elokuussa kilpaillaan Kalevan kisat.

PNG valittiin Euroopan kärkikisojen joukkoon

World Athletics Continental Tourin Kulta-kategoriassa on yhdeksän kilpailua. Sarja alkaa toukokuussa Tokion olympiastadionilta ja päättyy syyskuussa Kroatian Zagrebiin. Sarja vierailee myös Kiinassa, Jamaikalla, Tshekissä, Hollannissa, Suomessa, Unkarissa ja Puolassa.

– Euroopasta Kulta-sarjassa ovat mukana maanosan kuusi kärkikilpailua Timanttiliigan ulkopuolelta. Rima oli valinnoissa korkealla, joten on upeaa, että olemme mukana tuossa ryhmässä, Salonen sanoo.

Paavo Nurmi Gamesin sopimus World Athletics Continental Tour -sarjan kanssa yltää vuoteen 2029, jolloin Turku täyttää 800 vuotta.

– Turun juhlavuosi tarjoaa hyvän maalin jatkaa kilpailun ja olosuhteiden kehitystyötä, Salonen sanoo.

Kilpailun tv-tuotannosta on sovittu Ylen kanssa.

– Sopimuksessa kilpailun kansalliset tv-oikeudet on pidätetty järjestäjälle ja tv-tuotannosta vastaa Host Broadcasterina Yle, Salonen sanoo.

Palkintorahaa jokaisessa World Athletics Continental Tour -sarjan Kulta-kategorian kilpailussa on jaossa 200 000 dollaria.

World Athletics Continental Tour-sarjan lajit 2020 (*)

(*) Lajikalenteri on alustava. Muutokset ovat mahdollisia