Paavo Nurmen kultamitalit palaavat Pariisiin

Juoksijalegenda Paavo Nurmen sata vuotta sitten Pariisin olympialaisissa voittamat kultamitalit palaavat 26. helmikuuta 2024 Ranskaan samaan rahapajaan, jossa ne aikanaan valmistettiin.

Nurmen perheen myötävaikutuksella viiden kultamitalin mittaamattoman arvokas ”täyskäsi” tulee yleisön nähtäville arvostetussa Monnaie de Paris -museossa Seinen rannalla Pariisin sydämessä.

Mitalit ovat osa laajempaa olympiamitalien D’Or, d’Argent, de Bronze -näyttelyä. Ranskan rahapajan museon Pariisin olympialaisten 2024 kunniaksi järjestämä näyttely kertoo olympiamitalien tarinan ja avaa kiehtovalla tavalla mitalien historiaa.

Näyttely avautuu yleisölle 27. maaliskuuta ja on avoinna puoli vuotta 22. syyskuuta 2024 asti.

Paavo Nurmen pojanpoika Mika Nurmi ja nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Viren ovat kunniavieraina lehdistötilaisuudessa ja avajaisissa.

Nurmen Pariisin olympiakisoissa 1924 saavuttamat viisi kultamitalia tekivät hänestä kuolemattoman legendan. Kukaan muu yleisurheilija ei ole pystynyt samaan ylivoimaisuuteen. Kultamitalin Nurmi voitti 1 500 ja 5 000 metriltä sekä 3 000 metrin joukkuejuoksusta, maastojuoksusta ja maastojuoksun joukkuekilpailusta.

Nurmi ja Turku näkyvät Pariisissa

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) puheenjohtaja Sebastian Coe iloitsee yhteistyöstä, jota WA, Paavo Nurmen perhe, Paavo Nurmi Games, Turun kaupunki ja Monnaie de Paris -museo ovat tehneet WA:n yleisurheilumuseon kanssa palauttaessaan Nurmen olympiamitalit niiden syntysijoilleen.

Coen mukaan Nurmen ainutlaatuisia saavutuksia vuoden 1924 olympialaisissa juhlitaan kesällä Pariisin olympialaisten aikaan.

”Nurmi oli ensimmäinen todella maailmanlaajuisesti arvostettu urheilutähti, jota Yhdysvaltain presidentitkin ihailivat. Hän ylsi kaikkiaan yhdeksään olympiakultaan ja kolmeen hopeaan sekä 22 viralliseen maailmanennätykseen. Silti hänen saavutuksensa Pariisissa 1924, mukaan lukien häikäisevä 1500 metrin ja 5000 metrin kaksoisvoitto vain tunnin lepotauolla kahden finaalin välillä, nousevat hänen uransa huipennukseksi, Coe arvioi.

Pariisi kutsuu

Monnaie de Paris’n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Marc Schwartz on ylpeä siitä, että hänen johtamansa museo saa esitellä Paavo Nurmen mitalit kansainväliselle olympiaperheelle, pariisilaisille ja kaikille Pariisissa puolen vuoden aikaan vieraileville turisteille.

”Vielä tänäkin päivänä Paavo Nurmi on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista urheilijoista. Hänen mitalikokoelmansa esittely nousee epäilemättä yhdeksi näyttelymme kohokohdista”, Schwartz sanoo.

Elävä perintö

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) hallituksen jäsen ja Paavo Nurmi Gamesin (PNG) puheenjohtaja Antti Pihlakoski kiittää Monnaie de Paris -museota, Kansainvälistä yleisurheiluliittoa ja sen Heritage-osastoa hyvästä yhteistyöstä.

”Paavo Nurmen ainutlaatuisen olympiauran esille nostaminen Pariisissa 1924 auttaa ymmärtämään hänen historiallisia saavutuksiaan ja sitä, kuinka ne liikuttavat meitä edelleen, Pihlakoski sanoo.

”Paavo Nurmi olisi varmasti iloinen, jos hän tietäisi, että 100 vuotta hänen legendaarisen Pariisin olympiaurakkansa jälkeen hänen perintönsä on edelleen aktiivinen osa hänen kotikaupunkiaan Turkua ja elää edelleen kansainvälisessä yleisurheilu- ja urheiluyhteisössä.”

Pihlakosken mukaan Paavo Nurmi Games and Festival -organisaation tehtävänä on edistää Turun kaupungin tuella ja kanssa monipuolista liikuntakulttuuria Paavo Nurmen nimissä. Samalla kansainvälinen perinnetyö tukee osaltaan Paavo Nurmi Gamesin pitkän tähtäimen tavoitteeksi asetettua yleisurheilun Timanttiliigaan nousua.

 

LINKKEJÄ:

Paavo Nurmen viralliset sivut – https://paavonurmi.fi/en/

Paavo Nurmi Games ja Festival – https://paavonurmigames.fi/

Monnaie de Paris – https://www.monnaiedeparis.fr/en/

Museum of World Athletics – https://worldathletics.org/heritage

MEDIA:

Exhibition: ‘D’or, d’argent, de bronze. Une histoire de la médaille olympique’

Contact: Monnaie de Paris, Head of communications
Claudie Pitaud, presse@monnaiedeparis.fr

 

LISÄTIEDOT:

Jari Salonen

Toimitusjohtaja

PN Turku Oy / Paavo Nurmi Games

050 062 7973

jari.salonen@paavonurmigames.fi