Otto Kilven opeilla lisävirtaa Ollikaisen voima- ja nopeustreeniin

Varkauden Kenttä-Veikkojen seiväshyppääjä Laura Ollikainen on hakenut harjoitteluunsa uusia virkkeitä Otto Kilven nopeus- ja voimaopeilla. Kilpi vastaa Jyväskylässä opiskelevan ja harjoittelevan Ollikaisen juoksu- ja voimavalmennuksesta. Valmennustiimissä ovat myös Jukka Ollikainen ja Vesa Rantanen.

– Harjoitteluun haluttiin uusia ärsykkeitä. Periaatteessa seiväshyppy maailman huipputasolla nojaa nopeuteen. Kuka pääsee kuoppaan nopeimmalla vauhdilla nousee korkeimmalle, tytärtään pitkään valmentanut Jukka Ollikainen sanoo Warkauden lehdelle.

– Keväällä aloitettiin. Minulla on kokonaisvastuu voima- ja juoksupuolesta, Jukan vastuulla on lisätä tähän seiväshypyn näkökulma osaharjoitteineen ja Rantanen katsoo hyppypuolta. Tällä kolmikoilla koetetaan taiteilla tätä eteenpäin, Kilpi sanoo.

Ollikainen on ollut järjestelyyn tyytyväinen.

– Se on tosi kiva, kun on valmentaja paikalla harjoituksissa, varsinkin juoksuharjoituksissa. Olen saanut Otolta harjoituksiin paljon vinkkejä, mihin keskittyä ja mitä voisi parantaa, Ollikainen sanoo.

– Kun sanotaan mihin keskittyä, sitä saa harjoituksesta enemmän irti. Siitäkin on ollut hyötyä, että harjoituksissa on ryhmä ja sen sisällä tulee kilpailua. Koen, että olen urheilija, joka tarvitse sitä muiden kiritystä.

Ominaisuuksien kehittäminen keskiössä

Ollikainen nauttii siitäkin, että voi keskittyä vain tekemään harjoituksen.

– Me olemme aikaisemmin suunnitelleet harjoituksia aika paljon yhdessä isän kanssa ja olen itsekin ollut paljon vastuussa. Nyt koitan olla harjoituksissa niin, etten itse mieti, vaan teen täysillä minkä valmentaja sanoo. Se on vähentänyt henkistä taakkaa, kun ei kyseenalaista niin paljon ja energiaa säästyy tekemiseen, Ollikainen kertoo.

Kilvellä on monipuolinen urheilutausta kansallisen kärkitason pituushyppääjänä ja aiturina. Kokemusta on karttunut rivakkaa tahtia myös valmentajana. Ollikaisen kanssa ei Kilven mukaan ollut tarvetta suuriin muutoksiin.

– Laura on, kuten seiväshyppääjät aika usein, kaikilta osin suhteellisen hyvässä kunnossa. Tekemistä on nopeuspuolella, varsinkin kun juostaan seipään kanssa. Juoksuasentoakin on vähän mietitty ja voimatasoja voi aina nostaa. Mitään yksittäistä isoa ongelmaa ei ole, Kilpi sanoo.

Ollikainen, 22, ylitti viime kesänä 430, mutta talven hallikausi jäi polvivamman kiusaamana torsoksi. Kauden paras tulos oli Tampereella Suomen hallimestaruuskilpailuiden pronssimitalitulos 407.

Hallikauden jälkeen Ollikainen on painottanut väkevästi ominaisuusharjoittelua. Eikä vähiten siksi, että kesän päätavoitteena olleet Pariisin EM-kilpailut peruutettiin.

– Haluan paneutua nyt ominaisuuksien kehittämiseen. En koe, että kesän kilpailuista kannattaa ottaa hirveästi paineita. Olen keskittynyt juoksemiseen ja voimanhankintaan, Ollikainen sanoo.

Elokuiset Kalevan kisat Turussa ja Ruotsi-ottelu Tampereella syyskuun alussa ovat kilpailukauden isoja kiinnekohtia Laura Ollikaiselle, kun kansainvälisiä arvokilpailuja ei ole tarjolla.

”Kisoja en vielä ajattele”

Ollikaisen kevään harjoittelu on edennyt ongelmitta, vaikkei hän koronaepidemian tuomien rajoitusten takia ole päässyt hyödyntämään Hipposhallia.

– Onneksi lumet sulivat ja olen pystynyt tekemään juoksuvetoja radalla ja pururadoilla. Myös kuntosali on ollut käytössä, Ollikainen sanoo.

Hyppyharjoittelu on toistaiseksi ollut vähäistä, mutta Ollikaista se ei huoleta.

– Olen kevään aikana tehnyt kaksi hyppytreeniä patjalle. Jos kelit nyt paranevat, pääsen tekemään enemmän tekniikkaa. Oletan, että jos juoksu paranee ja tekniikka säilyy entisellään, pystyn kesällä tavoittelemaan ennätyksiä.

– Kisoja en ajattele vielä. Niiden aika tulee ehkä kesä-heinäkuussa ja tuloskuntoa haetaan elokuulle.