Ottelijoiden syksy käyntiin peruskuntokauden ilottelulla Pajulahdessa

Ottelijoiden syksy käyntiin peruskuntokauden ilottelulla Pajulahdessa

Liikuntakeskus Pajulahden auditoriossa kävi iloinen puheensorina, kun kolmatta ja viimeistä leiripäivää viettäneet moniottelijat valmistautuivat viikonlopun leirin päättävään urheilijapaneeliin. Berliinin EM-kisoissa edustaneet Maria Huntington ja Elmo Savola saivat piinapenkkiin seurakseen nuorten MM-kilpailuissa Tampereella otelleet Sanni Pajasmaan ja Juuso Toivosen. 

Leirin vastuuvalmentaja Janne Lahtinen esitti panelisteille kysymyksiä, joihin vastaamalla nelikko pohti syitä menneen kesän onnistumisille. Yhteisiä tekijöitä vaikutti olleen lapsuuden liikkumisen monipuolisuus ja myöhemmällä iällä elämäntapojen muovaaminen ammattimaisen urheilijan mukaisiksi. Naurulta ei vältytty, kun Savola kertoi heittokätensä olevan peräisin kivien viskomisesta maaseudulla. 

Monipuolista ominaisuusharjoittelua

Niin arvokisaedustajat kuin junioritkin koostavat suuren  “Otteluperheen”, kuten tiivis yhteisö itseään kutsuu. Otteluväki leireilee Pajulahdessa kolme kertaa ennen ensi kesää. Lokakuun leiri avasi harjoituskauden peruskuntoharjoittelulla. 

Viikonlopun aikana keskityttiin erityisesti ominaisuuksien kehittämiseen, eikä niinkään lajitekniikoiden hiomiseen. Lähes kuudenkymmenen urheilijan ryhmä oli jaettu ikäryhmittäin 15-17-vuotiaisiin ja aikuisiin. 

Aikuisten miesten ohjelma oli monipuolinen nopeusharjoittelua, määräintervalli- ja kynnystestit, voimaharjoittelua, telinevoimistelua ja liikkuvuutta. Korkeushypyn ja keihäänheiton liikeratoja tapailtiin nopeus- ja voimaharjoitusten yhteydessä. 

Järkevää tekemistä hyvässä tunnelmassa

Miesten ryhmän valmentaja Lauri Hassi piti leiriä onnistuneena erityisesti suuren osallistujamäärän ja positiivisen tekemisen ansiosta. 

– Nuoremmille urheilijoille tekee hyvää treenata miesten kanssa. Elämä leirillä on yhteisöllistä; urheilijat saavat esimerkiksi päättää iltapelailun ohjelman itse, ja siellä on hyvä meininki. Urheilijat viettävät kisoissa pitkiä aikoja yhdessä, joten siinä ehtii tutustua kilpakumppaneihin, ja myös leirillä on tuttuja naamoja, Hassi kertoi. 

Hassin Juuso-veli oli yksi miesten ryhmän urheilijoista. Oriveden Ponnistuksen urheilija kehui viikonlopun ohjelmaa “järkevästi koostetuksi”. 

– Vaikka tekemistä on tullut paljon viimeisen kahden päivän aikana, oli mukavaa huomata, etten ollut heti ensimmäisen päivän jälkeen jumissa, Juuso Hassi kiitteli harjoituskavereiden 

nyökytellessä vieressä.

 


p1010607.jpg

– Laktaattimittaus määräintervalliharjoituksen aikana antaa paljon dataa, Pajulahden kestävyystestauksen sairaanhoitaja Susanna Huttunen totesi.

,

Tasotesteillä tietoa harjoitteluun

Miesten ryhmän sunnuntainen tasotesti tehtiin osana alkuverryttelyä, tavoitteena määrittää aerobinen kynnys laktaattitestin avulla. Heti perään aikuisten naisten ryhmä juoksi Pajulahti-hallissa vetosarjan 3x4x200m, jonka sarjapalautusten aikana Pajulahden kestävyystestauksen sairaanhoitaja Susanna Huttunen mittasi juoksijoiden maitohappolukemia.

– Laktaattimittaus määräintervalliharjoituksen aikana antaa paljon dataa, jonka avulla määritellään urheilijan juoksuharjoitteluun vauhteja ja sykkeitä. Vaikka moniottelijat eivät ole puhtaasti kestävyysurheilijoita, kaksipäiväinen ottelu on varsin kuormittava rupeama, jonka aikana palautuminen pitää olla kunnossa. Huonosta kestävyyspohjasta aiheutuva alipalautuminen johtaa usein myös vammoihin, Huttunen summasi. 

Harjoituksen päätyttyä naisten maitohappoarvot mitattiin minuutin ja kahdeksan minuutin kuluttua. 

– Sykkeen pitäisi laskea kahdeksassa minuutissa roimasti. Mikäli niin ei käy, voidaan olettaa, että urheilijan palautumisessa on puutteita, Huttunen sanoi.

 Ryhmästä voimaa myös leirien ulkopuolella

Viikonlopun päätyttyä osallistujat suuntasivat koteihinsa eri puolille Suomea. Seuraavan kerran otteluperhe kokoontuu Pajulahdessa joulun välipäivinä, 27.-29.12. Ottelukarnevaaleja vietetään samassa paikassa 29.-31.3.2019, jolloin myös 10-13-vuotiaat pääsevät mukaan.

Ryhmäharjoittelusta nauttivat urheilijat hakeutuvat toistensa seuraan myös Pajulahden leirien ulkopuolella. 

– Onhan se arjen harjoittelu pitkälti sellaista yksin puurtamista. Meitä on nyt monta naista samalla tasolla, joten yhdessä treenaaminen motivoi. Kuukauden päähän on suunnitteilla treeniviikonloppu Joensuussa Hertta ja Jutta Heikkisen luona, Huntington kertoi suunnitelmistaan. Myös miehet aikovat kerätä porukan kokoon Keski-Suomeen. 

– Olemme tavanneet porukalla Jyväskylässä, treenanneet ja syöneet opiskelijaravintolassa. Parhaimmillaan meitä on tainnut olla kahdeksan miestä mukana, joten siinä on saanut hyötyä ryhmästä. On mukavaa viettää aikaa ottelukavereiden kanssa myös urheilun ulkopuolella, Juuso Hassi sanoi. 

Seuraa otteluväen kuulumisia Instagramista @otteluperhe. 

Emma Hyyppä

,


hutington_maria.jpg

– Kaksipäiväinen ottelu on varsin kuormittava rupeama, jonka aikana palautuminen pitää olla kunnossa, muistutti sairaanhoitaja Susanna Huttunen. Näytettä antamassa Maria Huntington.