Oskari Lehtonen rikkoi 200 metrin EM-rajan

Oskari Lehtonen rikkoi 200 metrin EM-rajan

Nurmijärven Yleisurheilun 21-vuotias Oskari Lehtonen voitti Jämsänkosken pikajuoksukarnevaalin miesten 200 metrin juoksun uudella ennätyksellään ja kauden kotimaisella kärkiajalla 20,88. Samalla hän rikkoi tulosrajan Berliinin EM-kilpailuihin.

Myös toiseksi sijoittunut Esbo IF:n Roope Saarinen onnistui ensi kerran urallaan juoksemaan alle 21 sekunnin. Saarisen aika oli 20,99. Myötätuulta juoksun aina mitattiin vain yksi metri sekunnissa. Kolmanneksi nopein suomalainen oli juniorisarjassa kilpaillut Kokkolan Työväen Urheilijoiden Konsta Alatupa, joka juoksi 2,3 sekuntimetrin myötätuuleen kelpo tuloksen 21,29.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden kokenut Hanna-Maari Latvala voitti Jämsänkoskella sekä 100 että 200 metriä. Hänen voittoaikansa 200 metrillä oli 23,54, mikä olisi kauden kotimainen kärkitulos, ellei myötätuulta olisi ollut liiaksi. Latvalan kunto on sopivasti kohoamassa juuri Berliinin EM-kilpailuiden lähestyessä.

Latvala kamppaili loppusuoralla kolmea nuorta australialaista vastaan ja onnistui kuin onnistuikin pitämään heidät takanaan. Toiseksi nopein suomalainen Kuortaneen Kunnon Anna Hämäläinen hävisi Latvalalle miltei sekunnin ajallaan 24,37.

Luokan 54 paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti voitti miesten 200 metrin kelauksen ajalla 25,18. Tähden paras aika tänä kesänä on toistaiseksi 24,71, millä hän sijoittuu maailmantilastossa neljänneksi.

 

Aino Pulkkinen jäi sadasosan kauden kärkituloksesta

Äänekosken Urheilijoiden 20-vuotias Aino Pulkkinen juoksi naisten 400 metrin parhaana suomalaisena toiseksi ajalla 54,92. Tulos on vain sekunnin sadasosan hitaampi, kuin Pulkkisen itsensä nimissä oleva kauden kotimainen kärkitulos.

Tampereelle 19-vuotiaiden EM-kilpailuihin valittu Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Mette Baas voitti naisten B-erän kotimaan tilaston toiseksi parhaalla ajalla 55,09. Vasta 17-vuotias Baas on viimeksikuluneiden 12 päivän aikana parantanut ennätystään yhteensä 1,67 sekuntia.

Pedersören Falkenin Christoffer Envall kamppaili miesten 400 metrin lajivoittoon ennen Australian 19-vuotiaiden MM-joukkueen juoksijoita. Envallin aika 48,35 on kotimaan vuositilaston kolmanneksi paras. Tasaisessa kilpailussa seitsemän seuraavaakin juoksijaa mahtui voittajan kanssa samalle sekuntiluvulle.

Leo-Pekka Tähti voitti Jämsänkoskella samana päivänä sekä 100, 200 että 400 metriä mainioin ajoin. Illan päätteeksi Tähti kelasi 400 metriä 47,86. Hänen tämän kesän paras aikansa on 47,31.

 

Urheilijakommentteja:

Oskari Lehtonen rikkoi 200 metrin EM-rajan: 

– Aika hyvät fiilikset on. En kuitenkaan selkeätä 21 sekunnin alitusta osannut odottaa, koska olen joutunut tykittämään hemmetisti nyt kisoja ja hakemaan rajojakin. Asennoiduin kuitenkin, että täällä on hyvät kisat.

– Katselin aiempia eriä, että monessa oli liikaa myötäistä. Nyt kuitenkin onneksi vähän tyyntyi.

– 100 metrillä odotan paljon parempaa tältä kaudelta, jotain 10,5-alkavaa. Ei oikein kiihdytys ole toiminut siinä. Jotenkin on satasella päässäkin ongelma, kun se on aina mennyt huonosti.

 

Roope Saarinen alitti ensi kerran 21 sekuntia:

– 21 sekunnin alitus kyllä yllätti täällä. Ajatuksissa EM-rajan alitus on ollut jo kauan ja nyt sain uudestaan luottoa, kun on ollut vähän epävarma olo. Kalevan kisoissa nyt ainakin tulee olemaan hyvä sauma rajan rikkomiseen.

 

Hanna-Maari Latvala voitti 100 ja 200 metriä:

– Satasen finaalin kuuden metrin myötätuulesta ei enää alkuerään (+4,7) verrattuna ollut hyötyä, sillä juoksu tahtoi mennä lopussa takapotkuiseksi.

– Juoksu alkaa kyllä pikku hiljaa aueta. Alkukaudesta on ollut ääriolosuhteita. Toiveissa olisi pieni myötäinen. Juoksen seuraavan kerran Saksan Weinheimissa 100 ja 200 metriä.

 

Joel Turkka, 16 vuotta, juoksi satasen 10,82:

– Tuo aika tuli kyllä puskista. En ole pikajuoksuun keskittynyt ollenkaan, vaan tehnyt kaikkea mahdollista. Sileä pikajuoksu sekä aidat näyttäisivät kuitenkin pidemmän päälle olevan vahvimmat lajit minulle. Askelfrekvenssi on vahvuuteni, mutta askelpituutta pitäisi saada tulevaisuudessa lisää.

– Viime kaudella oli nivusvammaa, enkä saanut sitten kunnolla treenattua. Tuli tehtyä ehkä liikaakin kaikkea. Voimaa en ole juuri tehnyt ollenkaan, vaan enemmänkin voimaa on haettu muun muassa mäkijuoksujen kautta.

 

Jake Doran (AUS) voitti satasen ajalla 10,15

– Aika oli minulle iso yllätys ja sain kahdesti juostua kovaa (alkuerissä 10,35). Aiempi ennätykseni oli viime vuoden maaliskuussa juostu 10,47.

– Olin seitsemän kuukautta sivussa selän rasitusmurtuman vuoksi ja alla oli vain yksi kisa tälle kaudelle (10,69). En näin ollen pääse Tampereen 19-vuotiaiden MM-kisoihin henkilökohtaiselle matkalle, mutta viestissä juoksen. Siinä meillä on tavoite finaaliin.

– Harmittaahan tuo, etten henkilökohtaiselle matkalle pääse, mutta iloitsen nyt tästä.

(Teksti: Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA. Haastattelut: Joni Jäntti.)