Oskari Lehtonen juoksi 19-v. SE:n – VIDEO

Sunnuntain Karnevaalikatsaus

Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen rikkoi 200 metrin juoksussa Jonathan Åstrandin 19-vuotiaiden Suomen ennätyksen Itä-Helsingin Liikuntamyllyssä. Samoissa kilpailuissa Milja Thureson ja Jonna Berghem juoksivat naisten kotimaiset kärkitulokset ja Lauri Tuomilehto päihitti miesten 60 metrillä viimekesäisen Suomen mestarin Ville Myllymäen.

Miesten 200 metrillä Oskari Lehtonen oli aivan ylivoimainen ajalla 21,66. Hän paransi Jonathan Åstrandin 12 vuotta sitten juoksemaa junioreiden Suomen ennätystä 0,03 sekuntia. Toiseksi sijoittunut Hämeenlinnan Tarmon Sampo Kiviharju hävisi Vesa Sjöstedtin valmentamalle lahjakkuudelle roimasti 0,84 sekuntia.

Lehtosen ensi kesän tavoite ovat 19-vuotiaiden MM-kilpailut heinäkuussa Puolassa. IAAF:n tulosraja MM-kilpailuihin on 21,50 ja SUL:n asettama tulosvaatimus 21,20. Molemmat lienevät rikottavissa, sillä jyrkkäkaarteisilla halliradoilla 200 metrin juoksun tulokset jäävät keskimäärin puolisen sekuntia kesän ulkokilpailuita hitaammiksi.

Video Oskari Lehtosen ennätysjuoksusta:

17-vuotias Tuomilehto voitti miesten 60 metriä

Miesten 60 metrin alkuerissä nopeimmat ajat 6,90 ja 6,91 juoksivat 100 metrin hallitseva Suomen mestari Kankaanpään seudun Leiskun Ville Myllymäki ja Porvoon Akilleen hiljattain 17 vuotta täyttänyt Lauri Tuomilehto. Heidän yhteenottoaan ei finaalissa nähty, koska Myllymäki vetäytyi finaalista. Tuomilehto voitti finaalin selvästi alkueriä nopeammalla ajalla 6,86.

Seuraaviksi sijoittuivat uuden ennätyksensä juossut Janakkalan Janan Heikki Nieminen ja Lahden Ahkeran Kasperi Pöntinen ajoin 6,96 ja 6,98. Finaalin kuudesta osallistujasta peräti kolme hylättiin vilppilähdön vuoksi, mutta Lars Fagerholmin valmentaman Tuomilehdon hermo piti vielä neljännelläkin lähtöyrityksellä.

Tuomilehdon voittoaikaa nopeammin ovat 17-vuotiaiden ikäluokassa suomalaisista aikaisemmin juosseet vain hän itse viime talvena sekä Visa Hongisto talvella 2004.

Thureson ja Berghem juoksivat kauden kärkiajat

Naisten 60 metrin alkuerissä Turun Tovereiden Milja Thureson ja Hangö IK:n Jonna Berghem juoksivat kumpikin kauden kärkiajan 7,51. Finaalissa Thureson paransi alkueräaikaansa edelleen 7,47:ään. Toiseksi finaalissa sijoittui Helsingin IFK:n Jasmin Showlah kauden kolmanneksi parhaalla suomalaistuloksella 7,54.

Jonna Berghem ei osallistunut 60 metrin finaaliin, vaan keskittyi päämatkalleen 200 metrille. Sen hän voittikin erinomaisella ajalla 24,00. Hyvän vastuksen tarjosi molemmat finaalit urakoinut Thureson uudella halliennätyksellään 24,34. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Minna Laukka hävisi kärkikaksikolle jo selvästi ajalla 24,88.

Helsingin Kisa-Veikkojen Ronja Oja juoksi naisten 60 metriä uuteen sokeain Suomen ennätykseen 8,67. Naisten seiväshypyssä Helsingin Kisa-Veikkojen Aino Siitonen ylitti korkeuden 420 ja miesten seiväshypyn voitti Turun Urheiluliiton vasta 17-vuotias Eetu Turakainen, joka ylitti ensi kerran viiden metrin rajan.

Esbo IF:n Kira Kytölä hyppäsi kolmealoikkaa naisten tämän kauden kärkituloksen 12,19. Vain yhden sentin hänelle hävisi ensi kerran 12 metriä rikkonut Keski-Uudenmaan Yleisurheilun 16-vuotias Iina-Kaisa Mäkelä.

Jonna Berghem

Jonna Berghem juoksi 200 metriä kauden kärkiaikaan.

,

Milja Thureson on yksi 60 metrin juoksun voittajaehdokkaista hallimestaruuskilpailuissa Tampereella helmikuun viimeisenä viikonloppuna.