Oskari Lehtonen ja Sara Francis siirtyvät Petteri Jousteen valmennukseen

Pikajuoksijat Oskari Lehtonen ja Sara Francis jatkavat uraansa Petteri Jousteen valmennuksessa Jyväskylässä. Jousteen tiimissä ovat entuudestaan Nooralotta Neziri, Anniina Kortetmaa, Aino Pulkkinen, Julia Enarvi ja Maria Räsänen.

Lehtonen vaihtaa Jousteen ryhmään Vesa Sjöstedtin valmennuksesta pitkän välimatkan takia. Lehtonen on asunut Jyväskylässä jo vuoden päivät, Sjöstedt asuu Nurmijärven Klaukkalassa.

– Tein tämän ratkaisun, koska yksin treenaaminen on aika rankkaa. Kun Jyväskylässä ei ole ollut ketään katsomassa treenejä, pitää itse keskittyä myös tekniikkaan ja se vie keskittymistä väärään suuntaan, Lehtonen sanoo.

Sjöstedt tuki Lehtosen ratkaisua ja on käynyt Jousteen kanssa läpi Lehtosen harjoittelua.

– Sain Vesalta Oskarin viime vuoden ohjelmat. Olen myös nähnyt Oskarin harjoittelua, kun hän muutti tänne jo viime vuonna. On hyvä tietää mitä siellä on tehty. Siitä kannattaa ottaa mallia. Liian paljon ei kannata muuttaa mitään, Jouste sanoo.

Illukka treenikaverina Jyväskylässä

Sjöstedtin valmennuksessa Lehtonen, 23, on juossut 100 ja 200 metriä 10,53 ja 20,83 ja voittanut 200 metrin Suomen mestaruuden. Berliinin EM-kisoissa Lehtonen oli Eetu Rantalan, Otto Ahlforsin ja Samuel Purolan kanssa juoksemassa 4 x 100 metrin SE-aikaa 38,92, joka toi kuudennen sijan.

Lehtosen ja Jousteen mukaan päämatkana pysyy jatkossakin 200 metriä.

– Tavoitteena ovat vuoden 2022 EM-kilpailut ja ensi vuoden Universiadit, jos ne järjestetään, Lehtonen sanoo.

Jyväskylässä Lehtoselle on jatkossa tarjolla myös tasokasta treeniseuraa, kun 100 metriä 10,46 juossut Riku Illukka muuttaa paikkakunnalle.

– Olen jutellut Illukan valmentajan Olli-Pekka Mykkäsen kanssa harjoittelun rytmittämisestä niin, että Illukka ja Lehtonen voisivat tehdä yhteisiä treenejä, Jouste sanoo.

Francis saa kovaa harjoitusseuraa

Kiuruveden Urheilijoita edustava on Francis, 19, huippulahjakkuus, joka on Tapani Turusen valmennuksessa juossut 100 metriä ja 200 metriä parhaimmillaan 11,75 ja 24,06. Jyväskylästä Francis hakee ennen muuta tasokasta harjoitusryhmää.

– Tämä päätös ei ole hetken mielijohde. Olen miettinyt tätä pitkään. Petterin tiimissä on Suomen parhaita sprinttereitä. Siellä on kovia treenikavereita, joiden kanssa saan hyvää tuntumaa jo harjoituksissa, Francis perustelee valmentajan vaihdosta.

Francis pinkaisi tänä kesänä kahden takkuisemman kauden jälkeen 100 metriä 11,87 ja voitti 22-vuotiaiden SM-kisoissa 100 metrin mestaruuden ja 200 metriltä SM-hopean.

– Ensi kauden tavoitteena ovat 22-vuotiaiden EM-kilpailut, jos ne järjestetään. Tietysti tavoitteena on myös oma kehitys ja se, että pysyisin terveenä koko harjoitus- ja kisakauden, Francis sanoo.

Jyväskylään Francis muuttaa  lokakuussa.